Mai 1967: Procol Harum, Jimi Hendrix og The Doors

 

 

 

 

 

 

Det er ikke lett å velge jubileer når så mye kolliderer. Denne helgen er det 50 år siden Procol Harum debuterte med singelen «A White Shade of Pale» og Jimi Hendrix med LPen «Are You Experienced». Og ja, kanskje vi bør ta med Doors «Light My Fire» også?

For å starte med den siste, så er jeg faktisk ikke helt sikker på at singelen «Light My Fire» kom akkurat denne helgen. Har sett ulike datoer for den oppgitt, men sikkert er i hvert fall at den kom i mai 1967 og visstnok i midten av måneden. Det vil si ca nå.

Den er uansett en klassiker, selv om jeg var veldig skuffet da den kom. Grunnen var at jeg på forsommeren 1967 var i Nederland sammen med mine foreldre, og hadde fått et eget rom på en bed & breakfast ute på landsbygda et sted. I vinduskarmen plasserte jeg reiseradioen og rattet meg fram til Nederlands den gang så spennende piratstasjon Radio Veronica. Og ut fra den strømmet noe av det mest fantastiske jeg hadde hørt, med en gruppe jeg aldri tidligere hadde hørt: The Doors og «Light My Fire».

Tilbake i Oslo løp jeg til platebutikken for å kjøpe den fantastiske plata, men ble dypt skuffet da jeg spilte den. Det heeerlige, lange mellomspillet jeg hadde forelsket meg i var jo ikke med! Der og da erfarte jeg at LP-versjonen var dobbelt så lang som singelen. Hele midtpartiet manglet. Nåja, det ga jo enda en grunn til å kjøpe LPen, som til de grader viste at Doors hadde mer på lager!

Les også: The Doors – 50 år siden de åpnet dørene

Les også: Ti beste debuter

Se video: The Doors «Light My Fire»

For en debut!

For «A Whiter Shade of Pale» og «Are You Experienced» er det ingen slik tvil om utgivelsesdatoer. Begge kom 12. mai, og i likhet med «Light My Fire» slo begge ned som bomber. Kanskje aller mest førstnevnte, siden dette var det aller første vi fikk høre fra Procol Harum. Et band som siden, med Gary Brooker i spissen, fulgte opp med mye annet bra og hadde en solid karriere i mange år. Men hvor alt likevel blekner mot denne debutsingelen deres, der Bach møter drama møter soul og ender opp i det tidsløst guddommelige.

Les også: Gary Brooker på luftige vinger (arkivintervju fra 1979)

Se video: Procol Harum «A Whiter Shade of Pale»

Sammenliknet med Procol Harum var Jimi Hendrix Experience «gamle og etablerte» da trioen ga ut debutalbumet sitt. Hendrix hadde jo allerede to store singelhits bak seg, «Hey Joe» og «Purple Haze», da våren 1967 meldte seg. Dessuten slapp de singelen «The Wind Cries Mary» uka før vi endelig fikk deres første langspiller.

Og var det noen tvil på forhånd, forsvant den som dugg for sola straks musikken braket løs. «Are You Experienced» tøyde rockens grenser på en måte vi ikke hadde opplevd tidligere, og Hendrix revolusjonerte gitarspillet og ga verden en gitargud som både var flashy, teknisk briljant og emosjonelt dyptloddende. Og inspirerer gjør han vel fortsatt, 50 år etter.

Les også: Clapton og Hendrix i løpet av ei uke

Litt typisk for sin tid var ingen av de tre singlene inkludert på originalutgaven av debutalbumet. Men med var «Foxy Lady», som du her kan se i et liveopptak fra 1968.

Se video: Jimi Hendrix Experience «Foxy Lady»

 

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar