Martin Hagfors: Revolusjon med countrysmak

(intervju opprinnelig publisert 2006)

Martin Hagfors ønsker revolusjon med countrysmak - now! (Foto: www.martinhagfors.com)

Martin Hagfors ønsker revolusjon med countrysmak – now! (Foto: www.martinhagfors.com)

Oslo: – Hvis du mener noe, må du også tørre å stå for det, sier Martin Hagfors og smeller til med kampropet «Hey Revolution Now!» som tittel på sitt band Home Groans nye album.

– Ifølge enkelte meningsmålinger er FrP blitt landets største parti. Da trenger vi en motvekt. Vi trenger en revolusjon, erklærer Martin og fortsetter:

– Jeg innbiller meg ikke at det jeg sier har så stor betydning i den sammenheng, men det minste jeg kan gjøre er i hvert fall å gi mitt lille bidrag i kampen for å snu den reaksjonære trenden.

Amerikanskfødte Hagfors forteller at han alltid har skrevet politiske låter, selv om de nye kanskje er «enda mer fokusert» enn tidligere, nå som samfunnet går i gal retning. Dessuten syns han vegringen mot politiske tekster som mange artister har er litt merkelig.

– Problemet kan jo ikke være at tekstforfattere mener noe, men at så altfor mange ikke har noe å si. Som låtskriver skriver jeg om det jeg er opptatt av, og livet mitt rommer både kjærlighet og tanker om politikk. Derfor skriver jeg også om begge deler.

Sjeldent produktiv

På «Hey Revolution Now!» veksler Home Groan mellom konfronterende toner, fengende pop og vare ballader, alt med base i et americana-landskap som i løpet av ti år har gjort Home Groan både til kritikeryndlinger og «musikernes band».

Men det store kommersielle gjennombruddet har så langt latt vente på seg. Produktiviteten kan man i hvert fall ikke klage over. Foruten å lede Home Groan spiller Hagfors sammen med ex-Motorpsycho Håkon Gebhardt i HGH, som har gitt ut fire album. I tillegg har Hagfors gitt ut soloplate som Groan Alone, har et duoprosjekt som Groan Together og har vært en sentral brikke i Elisabeth Andreassens gjenfødelse som respektert countryartist. Og nå kommer altså Home Groans tiende siden debuten i 1997!

Ikke hørt gamlebandet

På ett punkt skiller «Hey Revolution Now!» seg likevel fra de andre Home Groan-platene. For første gang har Martin overlatt produsentjobben til noen andre, nemlig Håkon Gebhardt.

– Gebhardt har skarp teft, god smak og han evner å trekke ut essensen i musikken. Jeg stoler blindt på ham. Låtene finner sin egen vei, men Geb hjelper dem å finne veien, hevder Martin.

– Bortsett fra Motorpsycho har jeg ingen tidligere erfaringer som produsent. Men det har vært veldig inspirerende, og for Home Groan har min viktigste oppgave vært å være en katalysator. Å finne de små detaljene som gir plate et løft, og luke ut det overflødige, sier Gebhardt som bedyrer at han ikke angrer på fjorårets avgjørelse om å forlate Motorpsycho.

– Motorpsycho har vært hele mitt liv i veldig mange år, men nå følte jeg behov for å skaffe meg et annet liv, fastslår Gebhardt.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i Adresseavisen mars 2006)

 

Legg igjen en kommentar