Metallica: Forandring fryder

(intervju opprinnelig publisert september 1996)

Metallica er i stadig forandring. Blant annet er håret blitt mye kortere siden sist. (Foto: flickr.com)

Metallica er i stadig forandring. Blant annet er håret blitt mye kortere siden sist. (Foto: flickr.com)

Wien: – Helt utrolig at «Load» nesten har solgt til platina – 50.000 – i Norge, og at vi klarer å fylle to kvelder i Oslo Spektrum! Vi gleder oss til helgas konserter. Det skal bli et par skikkelige «kick ass»-kvelder, lover Metallicas danske trommeslager Lars Ulrich.

Lørdag 23. og søndag 24. november løsner den amerikanske gjengen på metallsnippen i Oslo Spektrum, drøye to måneder etter at bandet sparket i gang sin Europa-turné med et forrykende show i Wiener Stadthalle. Og mens forventningsfulle kamprop kunne høres fra den store hallen i god tid før bandet gikk på, traff NTBs utsendte Lars Ulrich og vokalist/gitarist James Hetfield i avslappet positur backstage.

Fra tennis til trommer

Lars kom ledig kledd til møtet i shorts, t-skjorte og i sokkelesten. Et antrekk som ville passet utmerket på tennisbanen, dit Lars i sin ungdom siktet da han flyttet til USA, med tanke på en profesjonell karriere. Men skjebnen ville det annerledes. Han la ned racketen og plukket i stedet opp trommestikkene, og er i dag den mest hardtslående gutten i metalklassen. Metallicas forrige album solgte over 12 millioner, mens bandets nyeste (og sjette) album etter drøye fem måneder har passert syv millioner.

– Det gikk fem år mellom de to siste platene våre, og det er lang tid i denne bransjen. Derfor var vi naturlig nok spent på å se hvordan mottakelsen ble, om folk fremdeles ville ha oss. Men det ser bra ut, konstaterer James Hetfield med et tilfreds smil.

Solgt ut?

Men selv om de imponerende salgstallene plasserer Metallica på toppen av hardrockhierarkiet, har anmeldelsene av «Load» ikke bare vært positive. Og enkelte gamle fans har mumlet den gamle leksa om at bandet har solgt ut.

– Men det er da ikke noe nytt, parerer James Hetfield.- De greiene hørte vi allerede etter vårt andre album «Ride The Lightning» for 12 år siden. Og slik må det være, så lenge vi stadig søker nye veier. Fem år er lang tid, og det ville vært rart om vi ikke hadde forandret oss – som mennesker og som musikere – i perioden fra «Metallica» i 1991 til «Load» i 1996.

Hetfield morer seg også over debatten blant Metallica-fans som aldri blir enige i hvorvidt Metallica er et heavy metal-band eller ei.

– Vil de kalle oss heavy metal så er det greit. Vil de ikke, er det også greit. Konklusjonen jeg trekker fra den tvisten er at vi spiller litt for variert for å kunne plasseres i en bås. Og det er enda greiere!

Kort hår

Noe det i hvert fall ikke er tvil om, er at bandet ikke lenger ser ut som tradisjonelle 80-talls metalrockere, nå som samtlige har ofret de lange lokkene.

– Og gjett hva det vanligste spørsmålet jeg har fått etter hårklippen er, spør Lars og gir selv svaret: Hvorfor klippet du deg?.

Det temaet finner han heller uinteressant. Han foretrekker å snakke om den musikalske forandringen bandet har gjennomgått siden forrige plate.

– Først og fremst skyldes det at Metallica er blitt et mer demokratisk band. Lenge var det James og jeg som dominerte totalt, og det var vi som skrev nesten samtlige låter. På «Load» har Kirk Hammett vært mye mer involvert, og det setter sine spor. For mens låtene til James gjerne er av den krasse og frontalkonfronterende bam-bam-bam-stilen, er Kirks bidrag mer bluesbaserte.

Fortsatt i utvikling

Lars mener at nøkkelen til bandets suksess og fortsatte eksistensberettigelse er at de etter femten år sammen fortsatt er i utvikling.

– Riktignok er det ikke nødvendig for et band å forandre seg. AC/DC har jo spilt den samme låten i 20 år, og likevel liker jeg dem fremdeles. Men i Metallica kjeder vi oss ganske fort, og da er forandring det som sikrer ny drivkraft. I utgangspunktet er vi åpne for alle musikkstiler, så lenge vi selv liker det, hevder Lars som til slutt avslører at han selv hører på svært lite metalrock.

– Jeg får tilfredstilt mitt behov for hard rock og metal gjennom Metallica. Når jeg har fri, søker jeg heller helt andre impulser.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i NTB september 1996)

Legg igjen en kommentar