Fra da til nå – deLillos samlede verker 

(intervju første gang publisert oktober 1992)

deLillos samler tekster og noter fra sine plater i ny bok. (Foto: deLillos.no/pressebilde)

Oslo: I vel seks år har deLillos underholdt det norske folk med sine forunderlige små sanger, utgitt på fem CDer. Nå er bandet i tillegg samlet mellom to permer, «deLillos – fra da til nå». En illustrert bok på 250 sider med noter og tekster til 76 DeLillos-sanger.

– Og det er i praksis deLillos samlede verker, opplyser Lars Lillo-Stenberg (30). Han forteller at ideen ble unnfanget på grunn av mange henvendelser om hvor det var mulig å få tak i notene og/eller tekstene til Oslo-trioens sangkatalog.

– Siden interessen syntes å være der og siden vi etterhvert hadde en del sanger på vår samvittighet, føltes det forsvarlig å gå i gang. Men jeg hadde ikke forestilt meg at det skulle bli så pass mye jobb. Da «Varme mennesker» ble gitt ut i fjor, nærmest lovte jeg boka ferdig til jula 91. Men det tok altså nesten enda ett år.

Boka følger DeLillos i kronologisk orden, fra debutsingelen «Johnny Fredrik/Fugl i bur» i 1985 fram til og med «Varme mennesker». Hver sang kommer komplett med noter, grep og tekst, mens de aktuelle akkordene til den enkelte sangen er tegnet inn og forklart på toppen av sidene. Bakerst i boka er det også tatt med bittelitt musikkteori, mens mange bilder av gruppa er plassert innimellom.

– Nettopp dette å få ned alt på noter ble en større jobb enn beregnet. Riktignok kan jeg lese noter, men jeg har aldri pleid å skrive dem ned når jeg komponerer. Så det ble litt av en jobb å feste alt til papiret.

Blandet vanskelighetsgrad

Noen få av deLillos sanger er tregreps-låter, men på det verste opererer de med opptil 20 grep og temaer som for «vanlige» dødelige kan bli heller kompliserte. Under arbeidet med boka gjorde Lars selv den «oppdagelsen» at hans sanger synes å ha blitt noe mer kompliserte med årene.

– Temaene er nok blitt flere etterhvert, og muligens gjelder det også akkordene. Uten at det er noe mål i seg selv. Men jeg tror deLillos spiller en type musikk som er relativt velegnet til å spille hjemme på kammerset. Det er sangen som har bestemt hvordan låten er blitt, og nesten ingen av dem er bygget opp på riffs, forklarer Lars Lillo-Stenberg som kledelig beskjedent innrømmer at han er litt stolt over boka.

– Det var litt fint å holde i boka da den var ferdig. Det er jo blitt ganske mange sanger som viser at man i hvert fall har prestert noe. Og så ser den jo ganske flott ut, da!

Pause fra deLillos 

Når Lars Lillo-Stenberg ikke lanserer boka, er han for tida opptatt med en liten deLillos-turné til 25 ungdomsskoler, i regi av Rikskonsertene. Men ellers har den populære trioen tatt det litt med ro det siste året og åpnet opp for prosjekt utenfor bandet.

Blant annet ga Lars Beckstrøm ut en solo-CD tidligere i høst, og rett over jul dukker Lars Lillo-Stenberg opp på en ny CD med Last James.

– Men til neste år begynner vi arbeidet med en ny deLillos-plate. Den kommer nok tidligst neste høst… Ja, jeg tenker vi kan si seinest også!

Av Leif Gjerstad

(intervju første gang publisert i NTB 27.10.1992)

 

Legg igjen en kommentar