Nærkontakt med Madonna

Madonna doblet i 1990 med Erotica og Sex (Foto: All Music)

Madonna doblet i 1990 med Erotica og Sex (Foto: All Music)

(intervju opprinnelig publisert i 1992)

Paris: – Seksuelle erfaringer er til for å nytes og glede seg over, og har ingenting med skam å gjøre. Jeg har mange seksuelle fantasier. Noen er til for å leves ut, andre er bare ment å forbli uforløste fantasier.

Med et frekt smil under blå, smilende øyne har Louise Vernon Ciccone, bedre kjent som Madonna, satt dagsorden. Og Paris på hodet. Luxushotellet Ritz har vært beleiret i hele helga av flere hundre fans, og når NTBs utsendte treffer den amerikanske superstjernen bak fortrekte gardiner, trenger folkemengdens taktfaste rop på Madonna inn i suiten, gjennom både lukkede vinduer og de tykke gardinene.

Humøret bestemmer

Sammen med en håndfull journalister har vi fått audiens hos den amerikanske superstjernen. Hun møter oss med stramt oppsatt hår og flette, rutet shorts og en kortermet gjennomsiktig bluse.

– Jeg liker å fornye meg. Humøret jeg våkner opp med avgjør hvem jeg er akkurat den dagen. Selv lar jeg meg inspirere av livet, og siden jeg kom til Paris fra Tyskland, fikk jeg lyst til å se ut som en blond freidig jente fra Bayern, forteller Madonna smilende mens hylene fra utsiden vedvarer.

Hun innrømmer at hun ikke er så fryktelig glad over den siden av kjendislivet. Det blir vanskelig både å gå ut og handle, spassere og gjøre andre slike dagligdagse ting, påpeker hun.

– Men at jeg skal være isolert og ulykkelig er helt gal. Jeg har et rikt liv, mange venner og lever et langt mer normalt liv enn mange tror på. Og selv med innpåslitne fans er jeg selvsagt priviligert. Jeg jobber med noe jeg føler for og jeg har mange som lytter på meg og blir inspirert av meg, kommenterer Madonna.

Mange falske rykter

Likevel passer hun på å beklage seg over de mange oppslagene hun hevder er rent oppspinn. Hun sier de gir henne følelsen av at kombinasjonen framgangsrik og lykkelig synes “forbudt”, fordi folk står i kø for å spre falske rykter og skrive henne ned.

– Kanskje skyldes det misunnelse, eller kan det være at noen føler seg truet av meg og det jeg gjør? Av natur er jeg følsom og sårbar, men jeg blåser i hva som skrives og sies om meg, så lenge det ikke kommer fra nære venner.

Verdens mest framgangsrike

I løpet av ni år har Madonna solgt rundt 90 millioner plater og toppet listene med sanger som: “Like a virgin”, “Papa don’t preach”, “Like a prayer”, “Justify my love” og rundt 15 andre. Hun har medvirket i sju filmer, sjokkert omgivelsene med sexdampende og “bannlyste videoer” og det går knapt en dag uten at hun figurerer i spaltene, selv om hun ytterst sjelden gir intervjuer.

At verdens mest fremgangsrike og omdiskuterte kvinnelige artist likevel har sagt seg villig til å møte oss, er fordi hun er aktuell med både ny plate og bok. Neste mandag kommer CDen “Erotica” og bare to dager etterpå lander “Sex” på bokhandlernes disk.

– De kommer samtidig rent tilfeldig, bedyrer Madonna.

– Platen skulle egentlig ut i vår, men diverse forsinkelser gjorde det umulig, og boken skulle ut i vinter, men forlaget ønsket den i handelen nå. De tror den kan bli en utmerket julegave.

Sex

Det blir i såfall en julegave hvor Madonna i løpet av 128 sider viser “alt”, og gjør det meste med noen av sine venner, slik som supermodellen Naomi Campbell og den hvitslikka rapperen Vanilla Ice. En primadonnas seksuelle fantasier brettet ut i fargebilder, førsteopplag på 750.000.

– Ideen kom etter at jeg hadde gitt ut “Justify my love”. Jeg fikk flere henvendelser fra forlag som ønsket en bok i tekst og bilder med mine seksuelle fantasier. Og siden det hørtes spennende og morsomt ut, kastet jeg meg over prosjektet.

Hun skulle gjerne sett at også boka het “Erotica”, men for å unngå forvirring ga de plata og boka ulike navn. Først luktet de på “X” for boka, et internasjonalt kjent begrep på det forbudte og ukjente. Men så landet de altså på “Sex”.

– Hele verden vet jo hva sex er, så den tittelen holder den og, kommenterer Madonna som både venter og håper på reaksjoner når boka kommer ut.

– Faren min vil helt klart ikke like den, i likhet med mange andre som vil bli sjokkert, skremt og moralsk forarget. Men hensikten er ikke å være kontroversiell. Som artist bruker jeg livet som inspirasjonskilde, og sex er en viktig del av livet. Forskjellen mellom mange andre og meg er at jeg ikke liker forstillinger, men har en direkte og åpenhjertig stil, sier Madonna og innrømmer at ja, hun ønsker reaksjoner.

– Selvsagt! Det verste som kan skje med en artist, er jo at folk er likegyldig til det du legger sjela di i.

Erotisk plate

Fullt så mye som “sex” viser av naturlige grunner ikke “Erotica”, selv om hun heller ikke her legger fingrene imellom. Mens en dansevennlig og house-inspirert rytme løper tvers gjennom hele CDen, egger Madonna lytterne med utilslørte og nokså detaljerte beskrivelse av kjønnslivets gleder.

Inklusive instruksjoner om og oppfordringer til munnsex i “Were Live Begins”. Og når hun synger “I’m glad you brought your raincoat, it’s beginning to rain” til sin mannlige partner, skal det ikke overdreven fantasi til for å skjønne hva hun sikter til.

Mens Madonna tidlig på CDen synger om rå sex og til dampende rytmer, lar hun både musikk og tema utvikle seg utover plata. Det bygges på med mer orkestrale partier, popsangene kommer mere til syne og blir til og med litt “moralistisk”. Med tekster om kjærlighetens svik, om sex kontra kjærlighet og helt på tampen også som en ettertenksom balade om aids.

– Det siste 10-året har aids gjort sex-gleden mer problemfylt og farlig. Jeg har to gode venner som er døde av aids og mine refleksjoner rundt dette har resultert i et mer generelt utsagn om at folk må tenke mer over denne faren som truer oss alle.

Hore og Madonna

Hatet og elsket, hore og Madonna. Den 34 årige superstjernen har i løpet av sin 10-årige karriere overgått alle andre i akkurat det å sjokkere og provosere. “Erotica” og “Sex” vil neppe gjøre navnet hennes mindre hett de kommende måneder, men i tillegg har hun også ny film på beddingen. Bare et drøyt år etter hennes kontroversielle dokumentarfilm “In bed with Madonna” er hun snart premiereklar med “Body of evidence”. Hvor hun spiller mot William Dafoe og hvor sex selvfølgelig står sentralt.

– Det er en psykologisk triller, hvor min elsker dør på grunn av en vill elskovsakt. Jeg ender opp tiltalt for å ha tatt livet av ham, og mitt sexliv endevendes og anklages, forteller Madonna som innrømmer at det var svært vanskelig å spille inn sex-scenene.

– Da jeg jobbet med boka “Sex”, var jeg omgitt av venner. I filmen surrer det derimot mange ukjente mennesker rundt, og mange opptak må gjøres om og om igjen, og det er ikke lett å elske troverdig på film. Det blir utrolig mekanisk og direkte usexy, hevder Madonna som bare smiler hemmelighetsfullt når en kollega spør om hun har funnet noen erstatter for sin tidligere ektemann, Sean Penn eller sin langvarige elsker Warren Beatty.

Og utenfor lyder fremdeles hylene fra unge menn og kvinner som tydeligvis godt kunne tenkt seg litt mer nærkontakt med Madonna.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i NTB i november 1992)

Legg igjen en kommentar