Nina Hagen opptatt av kosmiske vibrasjoner

(intervju opprinnelig publisert oktober 1986)

Nina Hagen har ikke bare giftet seg med Gud, hun har også vært på Saturn! (Foto: Wikimedia Commons)

Nina Hagen har ikke bare giftet seg med Gud, hun har også vært på Saturn! (Foto: Wikimedia Commons)

– Verden trenger kjærlighet. Gi kjærlighet til verden! Åpnet Nina Hagen sin konsert med i Oslo søndag. Et budskap som ble signalisert med elektrisk blinkende «slangelys» som var surret rundt hennes ellers helt sorte antrekk. De blinkende lysene forsvant etter hvert, men ikke hennes budskap om Gud, reinkarnasjon, kosmiske vibrasjoner, imperialisme og atomvåpen.

Alt servert sammen med et bastant og i begynnelsen relativt ordinært rockekomp. som imidlertid ble både dristigere og mer vellykket i sin uttrykksform etter hvert. Og som sluttet i et løssluppent og befriende ekstranummer. «Don’t Kiil The Animals», som Nina Hagen fremførte sammen med Lene Lovich. den andre halvparten bak denne nokså spesielle dobbeltkonserten.

Respektiøst


For karakteristikken spesiell kan utmerket godt brukes både om Nina Hagen og Lene Lovich. Nina Hagen vel så mye for sin visuelle og verbale fremtoning som for sin musikk. Lene Lovich først og fremst for sin lekne og spretne musikk som respektiøst blander tradisjonelle slaviske elementer med synthbasert rock. Men også hun med et utseende og sceneshow som plasserer henne sammen med Nina Hagen et godt stykke unna 80-årenes til tider nokså stereotype og strømlinjeformete rock.

– Vårt litt utradisjonelle utseende har vært nok til at noen har reagert negativt, og dermed ikke brydd seg om å høre på vår musikk og ta den på alvor. Dessverre. For på samme måte som jeg respekterer at folk kler seg i uniformer for å vise sin sosiale tilhørighet , synes jeg også de bør  respektere folk som ikke ønsker å bruke den slags uniformer, sier Lene Lovich med et smil.

Etter mange år på teater- og musicalscener har hun igjen stablet et rockeband på beina. Dette kan vise seg å bli et comeback for den lille 36-åringen som for noen år siden sjarmerte platekjøpere med sanger som «I Think We’re Alone Now» og fremfor alt «Lucky Numbers», hennes store hit.

At hennes tilbakekomst skjer som oppvarmer for Nina Hagen er ellers ikke så rart. De har samarbeidet før. bl.a. i filmen «Cha Cha». Men forbindelseslinjen mellom Lovich og Hagen går gjennom Gud, insisterer Nina Hagen i en spirituell samtale etter konserten.

«Gud er forbindelsen»

– Gud er forbindelsen mellom 
alle mennesker, selv om likesinnede står nærmere hverandre enn andre. Lene og jeg er nokså likesinnede, og derfor har Gud ordnet det slik at vi turnerer sammen.

Sier Nina, som når hun tar imot oss har krøpet ut av ekstranummerets oppsiktsvekkende leoparddrakt (som med et tunge-strekkende ulvehode plassert på et strategisk sted mest minte om en penis-imitasjon) og inn i en mer normal skinnbukse. Men skinnbuksen er da også det mest «normale» i dette møtet med den tyske sangfuglen. Hun snakker nemlig nesten utelukkende om forskjellige aspekter ved kosmisk bevissthet og sin gudetro, som er drivkraften bak alt …

– Jeg kom til denne planeten dels for å bli bedre kjent med min sjel, og dels for å hjelpe andre mennesker. Å hjelpe andre mennesker er en del av naturen, og naturen er en del av Gud. Det er takket være Gud vi kan forlate våre fysiske omgivelser bare ved å lukke øynene. Vi kan fly ut i verdensrommet.

På Saturn

– Pleier du å gjøre det?

– Selvfølgelig! I forrige uke var jeg på Saturn, hvor min andre dimensjon kommer fra. Jeg vet at noen kanskje ikke tror på dette, men vi er alle født med disse kosmiske vibrasjonene og dimensjonene. At ikke alle har oppdaget denne rike gaven fra Gud skyldes utelukkende at man lever i disharmoni med naturen. Å spise kjøtt for eksempel, får oss til å tenke i mer jordiske og grådige materielle baner, slik at vi mister en kosmisk dimensjon, forklarer Nina Hagen. Som foruten å ha opplevd sin egen død også har truffet Gud.

– Gud er både hun og han, men for meg åpenbarte Gud seg som en mann. Han var så fantastisk at jeg ble forelsket i ham øyeblikkelig. Dg forelsket i Gud er jeg fremdeles. Så forelsket at vi faktisk er gift!

Møte med Jim Morrison

Ved siden av Gud har hun også hatt et personlig møte med Jim Morrison, hvis ånd svevde over scenen da hun spilte «Light My Fire» i Oslo. På samme måte som Sid Vicious’ ånd var der da hun fremførte «My Way» i uforfalsket Sex Pistols-stil.

– Sid Vicious kom for øvrig til meg i en drøm nylig. Vi snakket om en film om reinkarnasjon som Gud vil at jeg skal lage. Sid ba meg kontakte Johnny Rotten for en rolle i den filmen, forteller Nina Hagen som også kan røpe at det var Gud som kom mellom henne og hennes gamle plateselskap, CBS.

– De sparket meg fordi mine tekster om Gud ikke solgte nok plater. Men det var ikke derfor jeg skrev kontrakt med CBS. Min eneste grunn var at det ga meg god mulighet til å formidle mitt budskap til de som hadde lyst å motta det, fastslår Nina Hagen.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i oktober 1986 i flere aviser. Denne versjonen er hentet fra Bergens Tidende)

Legg igjen en kommentar