Norsk Råkk kåvrer Raga

Norsk Råkk er med på hyllestplata til Michael Krohn. Lengst til venstre Axel Gjerstad Hjelme og Thorstein Eriksen (Foto: Norsk Råkk)
Norsk Råkk er med på hyllestplata til Michael Krohn. Lengst til venstre Axel Gjerstad Hjelme og Torstein Eriksen (Foto: Norsk Råkk)

I dag har Leffe tenkt å gi faen i alle habilitetsregler. I dag har Leffe tenkt å skrive om Michael Krohn.

Neida, jeg er ikke i slekt med Michael Krohn, og jeg har ingen personlige eller økonomiske bindinger til ham. Og selv om vi har kjent hverandre i mer enn 35 år og både drukket øl, røyka noen jointer og til og med vært på kino sammen («Down by Law», mener jeg å huske) har vi aldri vært hjemme hos hverandre, feriert sammen eller noe annet sånt som folk som er «tette» gjerne gjør.

Hundre hyller Raga

Så det er ikke der problemet ligger. Det ligger i den formidable overraskelsesboksen Christer Falk har initiert, med 100 norske artister som skal covre hver sin Raga Rockers-låt.

Røa-gutten Michael Krohn startet som trommis i Kjøtt og har siden gitt ut plater både som Krohn & Co, Tom Trussel og Easy Riders. Mest kjent er han likevel som leder av og frontfigur i Raga Rockers. Bandet som sammen med deLillos, Dumdum Boys og Jokke & Valentinerne utgjorde «De fire store», da norskspråklig rock fikk en ny identitet og styrket selvtillit på 1980-tallet. Bandet som nå altså skal hedres med en svær boks.

De fire store og...

Selvsagt er deLillos, Dumdum Boys (forkledt som Racer) og Jokke-avleggerne Valentourettes med blant de 100 som skal tolke hver sin Krohn-låt. Det er også andre gamle størrelser som Jo Nesbø, Jan Eggum, Backstreet Girls og Mercury Motors, mens Oslo Ess, Skambankt og Fjorden Baby! er hentet fra den litt yngre garden.

Det er her problemet melder seg, for blant disse litt «yngre» bandene som er med på Raga-boksen er også Norsk Råkk, hvor sønnen min, Axel Gjerstad Hjelme, spiller keyboards (og synger litt).

Og i stedet for eksempelvis å nevne at Lars Lillo-Stenberg alltid har hatt sansen for Michaels musikalske univers og at Kjartan Kristiansen første gang ble oppmerksom på Michael Krohn da Kjøtt spilte i Samfundet i Trondheim, så har Leffe her tenkt å fortelle at Norsk Råkk tar for seg «Jeg tror jeg er noe» fra det 20 år gamle albumet «Perler for svin».

…Norsk Råkk

Kjennere av Norsk Råkk vet at de ikke er fremmed for Raga Rockers. Alt på sin aller første konsert i 2006 spilte de Michael Krohns «Slakt», og selv om bandet siden den spede starten har skiftet nesten hele besetningen, har Raga-låten overlevd. Den står fortsatt på gruppas repertoar og spilles ganske ofte. Ikke helt sjelden som ekstranummer.

– Publikum tar alltid av når vi spiller den, så det er vanskelig å la være, fastslår gruppas bassist, vokalist og eneste gjenværende originalmedlem Torstein Eriksen. Han gir til og med Kjøtt og Raga Rockers mye av æren for at han i sin tid dro i gang Norsk Råkk.

Raskt eller grovve?

Selv om gruppa har spilt «Slakt» i alle år, er det altså «Jeg tror jeg er noe» som blir bidraget til Norsk Råkk. Grunnen er så enkel som at «Slakt» allerede var opptatt.

På sine tre plater (hvorav to album, «Pløyd mark» i 2011 og «Panoramaskrik» i fjor) har Norsk Råkk vært innom både pønk, ska, reggae og nyveiv. Hvordan de velger å tolke «Jeg tror jeg er noe» har de foreløpig ikke bestemt seg for.

– Skal den gå raskt eller skal den groove litt mer? Det får vi ta stilling til når vi går i studio. Men jeg tror nok ganske sikkert at vi kommer til å gi låten et skapreg, med mye blåsemelodier. Det er kanskje det lydbildet folk flest forbinder oss med, og det er kanskje det som vil føles mest naturlig å gjøre til en slik plate.

Se Norsk Råkks nyeste video, «Due»

Sannhet på boks

At plateboksen skal hete «Sannhet på boks – en hyllest til Raga Rockers» (etter en av låtene på albumet «Maskiner i Nirvana») og skal utgis 18. november er klart, men hvor mange CDer og LPer det blir er foreløpig uklart.

Det forklarer Christer Falck med at siden de 100 låtene foreløpig ikke er innspilt, så er det også umulig å si hvor lang samlet spilletid det blir. Han antyder likevel at fire eller fem CDer og åtte til ti LPer «høres rimelig ut».

Crowdfunding

Siden Christer Falck er en luring har han lagd et crowdfunding-opplegg av dette. Det vil si at han inviterer folk til å bli med på å finansiere prosjektet ved å forhåndskjøpe et eller flere eksemplar av de 1500 LP-boksene og 500 CD-boksene som skal produseres. Alle selvsagt nummererte og med cover av Pushwagner.

Og hva skjer dersom finansieringen er i boks før utgivelsen? Da vil «Sannhet på boks» aldri komme til en platebutikk nær deg, melder Falck. For det skal kun produseres 2000 CDer og LPer, og når de er solgt er også prosjektet ved veis ende.

Av Leif Gjerstad

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Norsk Råkk kåvrer Raga

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *