Notert: Papirbokas revansje

Papirboks kan nok regne med mange lesere i mange år framover. (Foto: Wikipedia)
Papirboks kan nok regne med mange lesere i mange år framover. (Foto: Wikipedia)

Det er ikke mange år siden papirboka ble spådd død sånn cirka nå. Slik er det ikke gått. De siste bransjetallene viser at den gamle boka holder stand, mens veksten for e-boka avtar markant. Og fra USA meldes nå at små, uavhengige bokhandler både blir flere og større.

Da Forleggerforeningen for ei uke siden la fram bransjestatistikken for 2015 var det ett ord som gikk igjen i kommentarene: Stabilitet. Ikke så rart, siden det norske bokmarkedet sett under ett gikk opp med 0,3 prosent fra 2014 til 2015. Med en liten nedgang på 0,2 prosent for papirboka og en økning på 18 prosent for e-boka.

Dette må likevel holdes opp mot at veksten i e-bokmarkedet året i 2015 var vesentlig mindre enn året før, da den var på hele 45 prosent. Samtidig som veksten avtar, utgjør volumet dessuten en svært liten del av totalmarkedet. For mens e-boka omsatte for 32 millioner kroner var bokmarkedet totalt på 5867 millioner, noe som betyr at e-bokas markedsandel er så lav som drøye 0,5 prosent.

Papirboka på frammarsj

Det tar nok med andre ord enda noen år før vi eventuelt kan begynne å snakke om papirbokas død på alvor. Spesielt som Norge ikke er i noen særstilling, for både i Storbritannia og USA opplevde man i fjor at omsetningen av papirboka økte, mens e-boka minsket.

I sistnevnte land seiler dessuten de uavhengige bokhandlene i medvind, selv om flere etablerte kjeder har pakket sammen de siste årene. 2015 var faktisk det sjuende året på rad at de uavhengige bokhandlene i USA både ble flere og økte omsetningen. Ifølge American Booksellers Association har de nå rundt 300 flere uavhengige bokhandlere sammenliknet med 2009, mens omsetningen i 2015 gikk opp med over 10 prosent.

Like lys er ikke situasjonen for de britiske uavhengige bokhandlene. De er blitt vesentlig færre det siste tiåret, men britiske analytikere ser likevel en lysning i horisonten, siden papirboka i fjor vokste for første gang på fire år, i motsetning til e-boka som i Storbritannia faktisk – og for aller første gang – fikk en nedgang i 2015. Papirveksten var likevel langt større enn den digitale nedturen, slik at totalmarkedet i Storbritannia i fjor økte med 1,3 prosent.

Av Leif Gjerstad

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *