Ny Dumdum-runde i rockens gravitasjonsfelt

(intervju opprinnelig publisert 2006)

Dumdum Boys aktuelle med nytt album - deres første på åtte år. (Foto: NRK)

Dumdum Boys aktuelle med nytt album – deres første på åtte år. (Foto: NRK)

Oslo: Comeback eller ei, mandag slipper Dumdum Boys uansett albumet «Gravitasjon», deres første med nytt stoff siden «Totem» i 1998. Og at det er mange som har ventet på noe nytt fra DumDum-leiren viser både mottakelsen singelen «Enhjørning» (rettt inn på VG-listas førsteplass) og de siste årenes få bejublede og utsolgte konserter har fått.

Forventningene til et nytt Dum-Dum-album er altså store, men selv har gutta prøvd å tone det ned. Blant annet ved litt tåkelegging. For da det så seint som i fjor høst ble kjent at de jobbet i studio, var den offisielle kommentaren bare at de ville teste ut om de faktisk hadde stoff til en ny plate. Nå innrømmer Kjartan og bassist Aslak Dørum at plata ble unnfanget allerede i 2004 – og at de ble sikre i saken i april i fjor.

– For et par år siden lånte vi to, sammen med Sola, deLillos øvingslokale bare for å spille litt. Det tok ikke lang tid før Prepple fikk nyss om det, og ringte for å høre hva vi dreiv med. Og skulle han komme? Vi sa at vi bare lekte og at han ikke trengte å komme. Det gjorde han likevel, og det var vel da vi innså at vi var sugne på å gjøre noe nytt sammen, sier Aslak før Kjartan overtar:

– Og da vi gikk inn i studio i april i fjor var det for å spille inn en låt, men allerede den første dagen ga tre låter. Og før uka var over hadde vi spilt inn elleve. Da skjønte vi hvilken vei det bar, men for ikke å male oss opp i et hjørne holdt vi det for oss selv. Det er bedre at vi legger press på oss selv, enn at andre gjør det.

I kjent terreng

De elleve kuttene på «Gravitasjon» beveger seg i kjent Dumdum-terreng, om enn i et noe bredere landskap enn normalt. Her er både energisk konfronterende og tungt dvelende rockere, dempete ballader, slentrende country (tittelkuttet) og en avsluttende vals.

– Plata preges av at den er spilt inn av en gjeng som hadde lyst til å spille sammen igjen, mener Aslak. Han har skrevet tre av låtene (en sammen med Atle Karlsen) på albumet. Resten er signert Kjartan, som hevder at «Gravitasjon» er blitt veldig ulik «Totem».

– «Totem» var preget av en mørk fase i mitt liv, samtidig som vi brukte masse hjelpemidler. På «Gravitasjon» har vi rensket vekk alt som står i veien for sangen og spilt inn alt så live som mulig, sier Kjartan og forteller at tittelkuttet – med Prepple på bass – til og med er «first take».

– Vi spilte den noen ganger i løpet av et par timer, men ble enige om at det aller første opptaket var det beste. Så det havnet på plata.

Lyst, men mye surr

Den mørke fasen Kjartan nevner handler om perioden som heroinist, en «nyhet» som ble offentliggjort i en tv-dokumentar om DumDum Boys for et par år siden – og som NRK viste i reprise onsdag denne uka.

Selv om Kjartan har fått orden på livet sitt, hevder både han og Aslak at det fortsatt er «mye surr» i Dumdum Boys.

– Men det er bare slik DumDum Boys må være. Sola må få løpe rundt med brannhjelm på hodet og hyle litt, og vi andre må få rote litt i studio før vi kommer i gang. Det er vår måte å jobbe på, og det er den som passer oss best, sier duoen.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad, mars 2006)

Legg igjen en kommentar