Ny kanal for nordisk indie

De uavhengige nordiske plateselskapene har gått sammen om å starte New Nordic Indie, en spilleliste for og med alle som gir ut eller vil høre ny, uavhengig nordisk musikk.

New Nordic Indie (NNI) ble lansert på byLarm sist fredag, og begrunnes med ønsket om å promotere all nordisk musikk som ikke er utgitt på de store majorselskapene. NNI er åpen også for artister som gir ut musikk helt på egen hånd, uten noe selskap i ryggen.

– Mange små, uavhengige plateselskap mangler de store backkatalogene som de multinasjonale selskapene sitter på. Det gjør det mer vanskelig for de små å trenge gjennom og bli synlig på de store strømmetjenestene. Ambisjonen med NNI er å skape en plattform som kan hjelpe nordisk musikk fram og gjøre den lett tilgjengelig for musikkinteresserte over hele Norden. Det blir lit parallelt med hvordan indie/collegeradio har fungert i USA, forklarer Kristoffer Rom, formann i interesseorganisasjonen Danske Uavhengige Plateselskaber (DUP).

Bare nye utgivelser

Det er DUP sammen med norske FONO, finske IndieCo og svenske S.O.M. som står bak initiativet, som også er støttet av Nordisk Kulturfond.

Sammen representerer disse nordiske organisasjonene ifølge egne opplysninger mer enn «500 plateselskaper, tusenvis av artister og titusenvis av utgivelser». Det er likevel bare en brøkdel av disse som vil kunne finnes på NNI, siden man foreløpig har som ufravikelig regel at bare ny musikk får legges inn. Det begrunnes både med kapasitetsbegrensninger og at fokus skal være på ny musikk, men man utelukker likevel ikke at man på et seinere tidspunkt kan åpne for å supplere også med allerede utgitt musikk.

Ukentlig anbefalte

For artister fungerer NNI som et sted hvor man kan registrere seg og laste opp ny musikk som man er klar for å utgi. Ukentlig vil deretter noen uavhengige kuratorer (håndplukket blant 75-80 nordiske musikkjournalister, bloggere, produsenter og andre) lytte igjennom og gi karakter til ukas nye utgivelser.

De låtene som får høyest score blir deretter inkludert på en ukentlig «anbefalt playlist» som presenteres på NNIs egen Facebook-side. Samtidig vil spillelistene være søkbare og tilgjengelig på AppleMusic, Spotify, Tidal og Deezer.

– New Nordic Indie er noe både alle uavhengige artister som gir ut noe og alle musikkinteresserte kan bruke. Målet er å bygge opp et vektig alternativ til de major-dominerte selskapene, fastslår

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar