Ny R.E.M.-turné og plate neste år

Peter Buck har mange prosjekter i R.E.M.-pause. Men neste år er bandet tilbake, tror Buck. (Foto: Wikimedia Commons/rickresource.com)

Peter Buck har mange prosjekter i R.E.M.-pause. Men neste år er bandet tilbake, tror Buck. (Foto: Wikimedia Commons/rickresource.com)

(intervju opprinnelig publisert 1997)

San Francisco: – Jeg kan ikke love noe, men alt tyder på nytt album og ny turné neste år. Og da skal Europa og Skandinavia definitivt stå på programmet. Vi hadde det så gøy sist vi var hos dere at vi vil tilbake, sier REM-gitarist Peter Buck.

Da R.E.M. i fjor høst ga ut albumet «New Adventures In Hi-Fi» valgte de å gjøre det uten å følge opp med en turné. De ønsket en liten pause, men når NTB treffer Peter Buck i San Francisco avslører han at de er godt i gang med forberedelsene til en ny plate.

– Vi har allerede spilt inn demoer til 20 nye låter, og meningen er at vi skal ha en ny plate i butikkene en gang i løpet av 1998. Men hvilken retning den nye plata vil gå i, er det altfor tidlig å si noe om i dag. Mønsteret vil først avtegne seg når vi starter bearbeidingen av demoene, forteller Buck.

Ubekymret

At «Adventures» ble en relativ salgsflopp, tar Buck med en skuldertrekning. Han bedyrer at det ikke bekymrer verken han eller de andre R.E.M.’erne det minste.

– Jeg tror faktisk det er sunt for et band med litt uforutsigbare svingninger. Dessuten er det jo ikke bare vi, men hele bransjen som har opplevd en liten salgssvikt, påpeker Buck og fortsetter:

– Det viktigste er likevel at jeg betrakter «Adventures..» som R.E.M.s beste plate, ved siden av «Automatic For The People». Derfor ser jeg ingen grunn til at vi skal bekymre oss bare fordi den ikke solgte like mye som forgjengerne. Det ville vært noe helt annet dersom jeg mente at vår siste plate var dårlig.

Vil turnere igjen

Mens de fleste band legger ut på turné hver gang de gir ut en plate, har R.E.M. valgt å lansere både «Out Of Time» (1991), «Automatic..» (1992) og «Adventures..» (1996) uten å legge ut på veien. Men nå varsler altså Buck at det blir ny turné med neste R.E.M.-plate.

– Det er i hvert fall noe vi alle har lyst til, og da passer turné neste år utmerket. Vi trivdes veldig godt på vår europeiske «Monster»-turné i forfjor, hvis man ser bort fra sykdomstilfellene som rammet oss, sier Buck.

At såvel Norges-konserten som mange andre Europa-spillinger måtte utsettes noen måneder, fordi REM-trommis Bill Berry fikk hjerneblødning under en konsert i Sveits vinteren 1995, har ikke lagt noen demper på turnélysten.

– Det som skjedde med Bill hadde jo ikke noe med turnéen å gjøre. Det var tilfeldig at det skjedde der og da, fastslår Buck.

Soloprosjekt

Selv om R.E.M. har tatt det litt med ro siden «Adventures..», har Buck ikke ligget på latsiden. I forrige uke kom Mark Eitzels album «West», der Peter Buck har skrevet nesten samtlige låter. Og i tillegg er han plate- og turnéaktuell med jazzcomboet Tuatara. At han er arbeidsnarkoman vil han likevel ikke vedgå.

Les også: Blakk man med rike venner (intervju med Mark Eitzel, 1997)

– Jeg er faktisk veldig god til å gjøre ingenting. Og disse prosjektene betrakter jeg mest som alminnelige feriesysler, bedyrer Peter Buck overfor NTB, noen timer før han skal i ilden med en tretimers-konsert med Eitzel, Tuatara og Minus 5 (som han også spiller i). Og for å styrke sin påstand forteller han om timene nærmest før vårt møte.

– Da var jeg og kona flere timer i Golden Gate Park og lekte med tvillingene våre. Og når jeg reiser noe sted, så gjør vi det nesten alltid i samlet familietropp.

Mer Tuatara

Selv om han presiserer at Tuatara er et upretensiøst hobbyprosjekt, bekrefter han at det ikke er et engangsprosjekt.

– Vi har allerede en ny Tuatara-plate liggende ferdig, og flere skal det bli, lover Peter Buck og fortsetter:

– Jeg liker popsanger med hooks, men det fins så mange måter å gjøre dem på. Noen passer i R.E.M., andre ikke. Det er noen av disse jeg har fått realisert i prosjektene med Eitzel og Tuatara, konkluderer Buck før han trekker opp noen vinylplater fra en plastpose.

Buck er nemlig også lidenskapelig platesamler, og anslår selv sin samling til et sted mellom 15.000 og 20.000 plater. Stolt viser han dagens tusenkronersfangst, med en gammel Dion-singel, LPer med Take Two, H.P. Lovecraft og andre.

– Heldigvis er huset vårt i Seattle ganske stort. Da vi flyttet inn der, fjernet jeg det store bordet i spisestuen og bygget hyller og skap for platene i stedet. Foreløpig holder det, men får jeg særlig flere plater blir det problem. En løsning er selvsagt å stue noen i kjelleren. Men det vil jeg helst unngå. Jeg foretrekker å ha musikken der hvor jeg er, fastslår Peter Buck før han stapper ned platene i posen og gjør seg klar til soundcheck.

Av Leif Gjerstad

Les også: R.E.M. – Fire gutter uten image (arkivintervju fra 1984)

Les også: R.E.M. – Jeopardy i Madrid (arkivintervju fra 1994)

(intervju opprinnelig publisert mai 1997 i NTB)

Legg igjen en kommentar