Ny sommer med deLillos

(intervju opprinnelig publisert 1995)

Under intervjuet var tittelen på albumet ukjent, men det ble "Sent og tidlig". Og her har bandet fått smak av honning. (Foto: www.delillos.no)

Under intervjuet var tittelen på albumet ukjent, men det ble “Sent og tidlig”. Og her har bandet fått smak av honning. (Foto: www.delillos.no)

Stockholm: Nå er “neste sommer” kommet for DeLillos, og denne uka legger bandet siste finpussen på sitt nye album som ventes i oktober.

– Tittelen har vi ikke bestemt ennå, men det blir i hvert fall en lang CD med totalt 15 låter, forteller Lars Lillo-Stenberg og Lars Beckstrøm til NTB.

Da vi besøkte dem i platestudioet i Stockholm, lå fire av låtene helt ferdig mikset på båndet. Og etter å ha hørt disse, kan vi uten å røpe for mye si så pass at de (“Adelaine”, Herlig bedrag”, “Geometri” og “Uten deg”) låt virkelig bra – med et fyldig lydbilde og fete gitarer koblet opp mot sterke melodier. Så om resten holder samme standard, kan alle deLillos-fans glede seg til 23. oktober, som utgivelsesdatoen er satt til.

Med kone og barn

– Plata går i mange retninger, og det er grunnen til at vi ennå ikke har noen tittel. Vi vingler mellom tre alternativ, og leter etter en tittel som kan gjenspeile åpenheten og variasjonen på plata, forklarer de to Lars’ene som har installert seg med koner og barn i et leid hus ute i Stockholms skjærgård. De pendler mellom solstenkt sommeridyll og svette studioøkter på Söder i Stockholm.

– Vi har badet hver dag, men mesteparten av tida bruker vi i studio. Det er jo tross alt for å mikse plata vi er her, poengterer Lars Lillo-Stenberg med sin lille datter Hennikka (åtte måneder) på armen.

Beckstrøm stiller med begge sine barn, og minstegutten Markus (tre år) er på oppdagelsesferd i studio. Han syns det er mer spennende å trykke på alle de merkelige knappene i kontrollrommet enn å høre på musikken til fatter’n!

En annen sommer

I Studio Decibel henger ellers Lars og Lars over konsollen sammen med medprodusent Jørn Christensen og tekniker Dagge Lundquist. Det er ikke første gangen firkløveret samarbeider på en ny deLillos-plate, selv om Jørn sto mer på sidelinja på “Neste sommer”-suksessen som ble produsert av Kyrre Fritzner.

– Plata er innspilt i Jørns Rodeløkka Studio, og for å unngå å lage en “Neste sommer, del 2” valgte vi Jørn som produsent, sier Lars Lillo som forklaring til at det har vendt tilbake til “gamleprodusenten”. Litt nølende innrømmer Lars også at han følte et visst forventingspress før arbeidet med den nye plata startet.

– Vi var etablerte før “Neste sommer”, men den etablerte oss likevel på en helt annen måte. Det var en veldig opptur, men kanskje også littegrann skremmende. Derfor var jeg litt nervøs før jeg rundt juletider for alvor gikk i gang med låtskrivinga til den nye plata. Men straks vi var i studio slappet jeg helt av. Da følte jeg at låtene satt, og at jeg kan være fornøyd med og stolt av vår nye plate, uansett hva salgstallene måtte bli.

Lars og Lars

De to Lars’ene står som vanlig ansvarlig for samtlige låter på den nye deLillos-CDen. Lillo-Stenberg har levert de fleste, Beckstrøm de resterende.

– 4 1/2, for å være helt nøyaktig, sier Lars Beckstrøm og forklarer den halve med at låten, “Toddys Tupe”, er skrevet sammen med Lars Lillo-Stenberg.

– Etter alle disse årene er dette merkelig nok første gang vi har skrevet en låt sammen! Jeg vet ikke hvorfor det tok så lang tid, men trolig skyldes det at vi vanligvis skriver låtene når vi sitter hjemme, hver for oss.

Paret beskriver “Toddys Tupe” som en litt merkelig låt, og det kan sikkert også passe inn på mange av Lars Lillos egne sanger. Ifølge hovedpersonen selv, er tekstene på den nye CDen en blanding av rare observasjoner og pussige refleksjoner. Ikke minst over ting han selv har opplevd, som da han var vitne til et slåssmål mellom to brødre på Cruise Cafe i Oslo. Eller som da Lars ble kjeftet opp av en eldre dame etter å ha kastet et mandarinskall på gata.

Hjelp fra fatter’n

– Det er så mye pussig som skjer, at om man bare holder øynene åpne går man aldri tom for stoff å skrive om, hevder Lars som også har fått tre tekster av sin far Per til den nye plata.

– Jeg ber ham aldri om tekster, men en gang innimellom haler han liksom i forbifarten opp noe av jakkelomma og sier nesten unnskyldende at “her har du en tekst”. Og noen av dem passer altså så godt at de havner på våre plater, flirer Lars Lillo-Stenberg som “tilfeldigvis” booket studio slik at han var i Stockholm samtidig som Neil Young spilte der sist lørdag.

– Det var kanskje ikke så helt tilfeldig likevel, medgir Lars med et lurt smil.

På Young-konsert

Som kjent er han lidenskapelig Young-fan med hobbycoverbandet The Young Neils på si, og lørdagskvelden var han derfor blant de 17.000 tilskuerne som hadde tatt turen ut til Djurgården for å se Neil Young.

– Jeg syns alltid det er spennende å se ham, og litt ekstra spennende blir det jo når han backes av et nytt band. Det ble kanskje litt stusselig oppe på scenen i startfasen, men etter hvert fikk han virkelig opp siget, kommenterte Lars Neil Young-konserten med.

Om tre måneder er det hans egen tur å legge ut på turne igjen – ikke med The Young Neils, men med deLillos.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i NTB august 1995)

 

Legg igjen en kommentar