Ny suksess alene

(intevju opprinnelig publisert i april 1988)

George Michael-intervju i Adresseavisen 20. april 1988 (Faksimile Adresseavisen)

Rotterdam: Til dype toner fra et kirkeorgel rulles det sorte sceneteppet sakte opp og avdekker et digert bur med hvite jernstenger. Badende i kraftig røyk sendes grønne laserstråler ut i salen før den hvite lysspoten leter seg fram til kveldens hovedperson. Elleville hyl fra 8000 hollandske fans får veggene i velodromen til å vibrere da George Michael slår an de første tonene av sin kontroversielle singel «I Want Your Sex».

Neida, George Michael hadde så visst ingen grunn til å klage over responsen da hans ti måneder lange verdensturné sist tirsdag hadde Europa-premiere i Rotterdams utsolgte Ahoy-stadion. En turné som i morgen lander i Drammenshallen, hvor norske fans endelig får anledning til å ta popens nye superstjerne i nærmere øyesyn. Og la det være sagt med en gang, enten man liker George Michael eller ei, det er en gedigen og ytterst profesjonell produksjon som publikum i Drammenshallen  får oppleve tirsdag.

Noen timer før Rotterdam-konserten traff vi som eneste representant for skandinavisk dagspresse George Michael for en samtale. En seanse som i stor grad ble preget av den engelske tabloidpresses umettelige appetitt på alt som har med sex å gjøre. Hopper han fortsatt fra seng til send, ville de vite, og da de fikk et benektende svar var oppfølgerspørsmålet opplagt: Skyldtes denne angivelige forandringen i hans livsstil frykten for aids? Og så videre. Det eneste som i grunnen manglet var at de engelske journalistene stilte med egne leger som kunne foreta en undersøkelse på George Michael der og da…

Marerittet Wham!

Men heldigvis, det ble tid til noe annet også. Som at George Michael kunne fortelle at han var stolt over mye som Wham! ga ut, men at skilsmissen mellom Andy Ridgeley og han kom på riktig tidspunkt.

– Musikalsk hadde vi gitt vårt beste, og for meg som person var det nødvendig å bryte ut. På grunn av diverse ungdomskomplekser hadde jeg som tenåring et brennende ønske om å bli popstjerne. Men da ungdomsdrømmen ble til virkelighet utviklet den seg raskt til et mareritt. Livet skal gå opp og ned, men for meg ble «ned»-dagene etterhvert i skremmende overvekt. Jeg var i ferd med å miste kontrollen over mitt liv, og alt jeg ønsket var å komme vekk. Få mulighet til å starte påny igjen. Med blanke ark og tegnestifter, sier George Michael bak sine speilblanke solbriller. Som sikret han utsyn, men nekter andre innsyn.

Ny start

George Michael har allerede solgt ti millioner av Faith»-albumet, og er nå ute på en omfattende verdensturné. (Foto: Wikimedia Commons)

Og Michael har virkelig startet på ny. Selv om han også på sin solodebut-LP «Faith» opererer innenfor popformatet, er det likefullt en langt mer svett og ektefølt soul nedfelt i rillene. «Faith» har fått mange kritikere til å revurdere sitt tidligere negative syn på Georgios Kyriacos Panayiotou, som han egentlig heter, samtidig som hans musikalske utvikling ikke har skremt vekk hans fans.

Tvertimot. Anført av singelhitene «I Want Your Sex», «Father Figure» og tittelkuttet, har «Faith» allerede solgt over ti millioner på verdensbasis. Og med hans nye singel «One More Try» i stormskritt oppover verdens singellister, tyder alt på at «Faith» selger enda noen millioner før salget flater ut.

Elsker popmusikk

– Vissheten om at folk over hele verden hører på musikken min er veldig gledelig, men det sårer meg litt at enkelte tror at det jeg gjør er kalkulert. Jeg har alltid vært en stor fan av popmusikk, og å uttrykke meg gjennom popsanger er derfor det mest naturlige og ærlige som jeg kan gjøre. «Faith» forteller hvor jeg står i dag, musikalsk, hevder Michael.

– Det skremmende aspekten ved suksessen er at jeg før fylte 25 allerede har oppnådd det aller meste som en popartist kan drømme om å få til. Målet framover må derfor gå mer på det personlige plan, å unngå de opplagte fallgruvene ensomhet og ulykkelighet som en stjernetilværelse ofte fører med seg.

Slitsomt turnéliv

På spørsmål om han har noen planer om å prøve seg på filmlerretet eller å gjenoppta samarbeidet med Andy Ridgeley, svarer han benektende. Men tilføyer at han aldri har lagt langsiktige planer for sin karriere, og at han derfor heller ikke kan utelukke noe.

– Som 24-åring kan man umulig uttale seg skråsikkert om hva man gjør som 35-åring. Livet byr jo stadig på nye opplevelser, og det er disse som bestemmer din framtidige utvikling som artist, sier George Michael som videre ikke la skjul på at han kan styre sin begeistring for turnélivet.

– Det er umulig å leve et normalt og rolig liv under slike omstendigheter, og det er både fysisk og psykisk uhyre slitsomt. Likevel føler jeg meg langt mer avslappet og optimistisk denne gang enn da Wham! turnerte. Samtidig som jeg anser det å turnere som svært viktig. Det som virkelig viser en artists sanne ansikt er når han står rett overfor publikum. I nærkontakt med sine fans, avslutter George Michael før han omgitt av sine livvakter forsvinner ut av salen like fort som han kom inn.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i flere aviser i april 1988. Denne versjonen er hentet fra Adresseavisen)

Legg igjen en kommentar