Ny vår for McCartney?

Paul McCartney-intervju i Stavanger Aftenblad 27. mai 1989

(intervju opprinnelig publisert mai 1989)

Stockholm: – Jeg starter turneen i september i Skandinavia, men nøyaktige datoer eller spillesteder har jeg ikke enda. Men siden det blir snakk om «normale» konserthaller, håper jeg å kunne spille i alle skandinaviske land, sier Paul McCartney.

Det var Beatles-legendens gledelige budskap til norske fans, da han i går møtte skandinavisk presse i Stockholm, for å snakke om sin nye LP «Flowers In The Dirt». Med et stadig smil på lur i sitt gutteaktige ansikt, virket han strålende opplagt, og ga slik ytterligere næring til opplysningene om at den reelle grunnen til at hans bebudende Oslo-besøk torsdag ble avlyst ikke var sykdom. Men snarere VGss plumpe lekkasje om det celebre besøket onsdag.

Ville lage noe bedre enn sist

«Flowers In The Dirt» er den 46-årige legendens 17. LP etter Beatles, og den første (med unntak for hans sovjetiske LP «Back In The UBSR.) siden «Press To Play» i 1985. Den ble ikke særlig godt mottatt av kritikere eller publikum, og han Innrømmer åpent at han følte et visst press forut for innsplllengen av «Flowers In The Dirt». Dog Ikke så stort som enkelte musikkjournalister har villet ha det til.

– Ingen artist gir frivillig ut en plate som de synes er dårlig, men i ettertid ser jeg at «Press To Play» kunne ha vært bedre. Og det var målet med «Flowers In The Dirt» – å lage en bedre LP enn «Press To Play», forklarer Paul, som tilføyer at det å ha enkelte «ups and downs», ikke bekymrer ham særlig.

– Det er lett å lage en god plate, det vanskelige er å gjøre det gjentatte ganger. Og gjennom min tid i Beatles, med Wings og på egen hånd synes jeg at jeg har klart det ganske bra. Ingen kan være på topp bestandig, noen feiltrinn må du regne med underveis.

Økologiske budskap

Tittelen på LPen forteller McCartney spiller på den økte fokuseringen på økologispørsmål.

– Penger har jeg nok av, så at jeg fremdeles gir ut plater skyldes at jeg fortsatt føler musikkens magi. Musikk sier ofte mer enn ord, og å gi ut en plate uten & ha noe viktig på hjertet virker meningsløst. Så selv om jeg ikke preker, betyr innholdet mye for meg uttaler Paul McCartney, som synes det er positivt at så mange artister har engasjert seg i veldedighets- og støtteprosjekt de senere år.

– Bare så synd at politikerne ikke følger opp. Det virker som om de er fornøyd med å overlate slikt til underholdningsartister.

To bedre enn én

Etter at samarbeidet med John Lennon opphørte da Beatles sprakk, har Paul MCartney stort sett komponert på egenhånd. Helt inntil han i høst slo seg sammen med Elvis Costello. I alt skrev de ni låter, hvorav to havnet på Costellos LP «Spike» og ytterligere fire nå kan høres på «Flowers In The Dirt«. Deriblant  McCartneys aktuelle singel «My Brave Face».

– To hoder tenker bedre enn ett, og det er derfor lettere ft skrive sammen med noen enn alene, syns McCartney, som er svært så fornøyd med samarbeidet med Costello.

– Å sammenlikne noen med John er meningsløst, for i mine øyne var han helt unik. Men Costello er glimrende han og, ingen tvil om det! På mange måter tok han Johns plass, og han har utvilsomt noen av de samme kvalitetene. Den bitende, sarkastiske humoren og et vell av overraskende musikalske ideer. Jeg tror at noe av hemmeligheten ligger i at begge to har briller og en tøff fasade, samtidig som de i virkeligheten – bak fasaden – er to meget godhjertede personer.

Forsonet seg med fortida

McCartney forteller at han i mange år har prøvd å unngå å skrive «Beatles-sanger», men at Elvis Costello lyktes å få fram den siden i ham igjen.

– Han fikk meg til endelig å forsone meg helt med min fortid. Han fikk meg til å innse at jeg godt kan bruke den klassiske Beatles-strukturen, siden jeg tross alt var med på å skape den, sier Paul McCartney, som hevder at han ikke er opprørt over at Michael Jackson eier alle rettighetene til Lennon/McCartney-katalogen.

– Rent moralsk skulle selvsagt John og jeg hatt rettighetene fra starten av, men slikt tenkte man ikke på som urutinert 20-åring. At Michael Jackson derfor kjøpte dem til en markedspris av 500 millioner, er greit nok. Det ironiske er at det var jeg som rådet ham til å investere penger i slike ting. At han mente alvor da han like etterpå sa at (imiterer Michael Jackson) «Paul. jeg skal kjøpe sangene dine», skjønte jeg ikke før det var et faktum, humrer den meget sympatiske superstjernen før han avrunder med å tilbakevise at et stjerneliv trenger å være et isolert liv.

– Jeg lever som et vanlig menneske, omgås vanlige mennesker og ferdes blant vanlige mennesker. Største faren med et stjerneliv er at du tror på det selv. Hvis du bare oppfører deg som et helt alminnelig menneske, blir du også behandlet på samme måte.

Av Leif Gjerstad

(intervju første gang publisert i mai 1989 i flere aviser. Denne versjonen er hentet fra Stavanger Aftenblad 27. mai 1989)

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *