Nytt og gammelt fra Savoy

(Intervju første gang publisert mai 2007)

Savoy blander nytt og gammelt på samlealbum. (Foto: Savoy)

Oslo: Savoy skuer både tilbake og fremover når de gir ut dobbelt- albumet «The Savoy Songbook, Vol. 1».

Etter elleve år og fem album har Savoy funnet tida moden for en oppsummering. Det gjør de med dobbeltalbumet ”The Savoy Songbook, Vol. 1”, bestående av en ”beste-samling” med 14 låter og en plate med tre helt nye og syv gamle, men nyinnspilte sanger.

– På den måten får vi både sett oss litt tilbake og skuet litt framover. Selv om vi ennå ikke har startet planleggingen av et helt nytt album, kan de tre nye kanskje indikere retningen vi tar, sier Frode Unneland og ekteparet Paul Waaktaar-Savoy og Lauren Savoy.

Paul og Lauren er en snartur innom Oslo fra sitt hjem i New York, mens Frode har tatt turen over fjellet fra Bergen for å snakke om Savoys sangbok. Men foreløpig får de nøye seg med å snakke om den, for den er ennå et stykke unna butikkene.

– Vi slipper den i løpet av sommeren en gang. Trolig juni, definitivt ikke juli, men i hvert fall ikke seinere enn august, konstaterer Paul.

Derfor blir det heller ingen ny Savoy-turné før til høsten en gang, men Paul blir i det minste å se på norske scener to ganger i løpet av sommeren. Med a-ha, i henholdsvis Fredrikstad (17. august) og Tromsø (25.august). Paul bekrefter også at a-ha er i gang med innspillingen av nok et album, uten at han ønsker å si så mye mer om det her og nå.

– Vi har så vidt begynt, så det er altfor tidlig.

Gammelt og nytt

Ideen med å blande gammelt med nygammelt og helt nytt på ”The Savoy Songbook” forklarer trioen med ulike markeder.

– Denne plata kommer på Universal, og vil bli gitt ut i en del land hvor Savoy tidligere har vært vanskelig tilgjengelig. Der vil beste-samlinga, med bant annet ”Velvet”, fungere som en introduksjon til Savoy, mens den andre plata vil by nordmenn på en oppdatert utgave av Savoy.

Og ifølge bandet er det mer enn bare kosmetiske forandringer som preger de syv nyinnspillingene.

– Tidligere har vi alltid jobbet veldig studio, ved å legge på lag etter lag. Men denne gangen har vi spilt inn alle låtene live i studio sammen med den svenske produsenten Michael Ilbert, samtidig som alt har fått et helt nytt arrangement. Dessuten synger vi alle tre på denne plata, så helheten er blitt veldig annerledes, hevder Paul, Lauren og Frode. Mens de leende forteller at antall ganger de spilte hvert spor varierte sterkt.

– En låt gjorde vi sikkert nærmere 30 opptak av, mens vi nøyde oss med 4-5 på noen andre. Men som regel er det andre eller tredje opptaket det beste. Da sitter låten, og du har ikke rukket å begynne å tenke for mye.

Mer uptempo

Når det gjelder den nye retningen som de hevder at de nye låtene kan peke på, er ”mer uptempo” ordet Paul helst beskriver dem med.

– Der vi tidligere har vært preget veldig av stemninger, er det litt mer direkte og mer aggressivt denne gangen. Det er mer slik vi er live, sier Paul som lot seg inspirere av den lokale frokostcaféen Grey Dog hjemme i New York, til den nye singelen ”Karma Boomerang”.

– De har en krukke for tips med påskriften ”Karma Boomerang”. Tanken er vel at det gir god karma å legge på penger, at du får tilbake det du gir. Det syns jeg fortjente en sang, fastlsår Paul.

Av Leif Gjerstad

(Intervju første gang publisert i Adresseavisen 9. mai 2007)

Legg igjen en kommentar