Øyafestivalen årets Bjellesau

Det er fortsatt fem måneder til Øya, men på byLarm fredag ble festivalen hedret med Bjellesauprisen.

Prisen ble innstiftet av FONO (Foreningen for norske plateselskaper) i 1994 og tildeles ved jevne mellomrom «personer eller institusjoner som, ved å vise vei (være Bjellesau) har gjort en helt spesiell innsats for norsk musikk.»

I fjor var det Propeller-sjef Fridtjof Hungnes som ble kåret til årets Bjellesau, mens æren i 2017 altså går til Øyafestivalen.

I en pressemelding fra Fono begrunnes årets tildeling med Øyafestivalens store betydning for norsk musikk, både som skueplass for og synliggjøring av norsk indiescene og uavhengige plateselskaper.

Det pekes på at Øyafestivalen helt fra starten har satset mye på nye, unge og fremadstormende artister, samtidig som den har krydret menyen med store stjerner på en måte som har skapt en vellykket miks av gammelt og nytt, stort og smått, norsk og internasjonalt. Og at festivalen har lyktes så godt med dette at den er blitt et varemerke som nærmest garanterer utsolgte festivalpass lenge før årets endelige program er spikret.

Viktig både i Norge og utlandet

Dens betydning for norsk musikk framheves dels ved at «mange norske publikummere har stiftet sitt første bekjentskap med nye, norske navn nettopp på Øya-festivalen, og mange norske band har tilsvarende fått sitt første møte med et større publikum fra en av Øyas mange scener», men også ved festivalens internasjonale suksess.

«Øyafestivalen har fått et internasjonalt ry som en av de beste, europeiske festivalene med miljøvennlig profil. Foruten mange vanlige publikummere fra andre land kommer det hvert år et tresifret antall utenlandske presse- og bransjefolk, og opplevelsene og rapportene deres fra festivalen til sitt hjemland er et viktig bidrag til å gjøre norsk musikk bedre kjent utenfor landets grenser» heter det i pressemeldingen som konkluderer med at Øyafestivalen er en verdig vinner av Bjellesauprisen.

Av Leif Gjerstad

 

Legg igjen en kommentar