Ozzy Osbourne: Tørrlagt villmann

(intervju opprinnelig publisert oktober 1988)

Faksimile fra Adresseavisen 26.10.1988. Gutten på fanget til Ozzy er Axel Gjerstad Hjelme, og bildet er tatt av Sigbjørn Sigbjørnsen.

Oslo: Han synger sanger om satanisme, og har stilt på scenen med brennende kors og diverse okkulte symboler. Han har bitt over halsen på en levende flaggermus, og levd et utsvevende liv med et usunt inntak av alkohol og diverse kjemiske stimuli. Kort sagt: Ozzy Osbourne (39) har gjort så mye rart og oppsiktsvekkende at det til tider har overskygget hans innsats gjennom snart 20 år som en av heavyrockens fremste vokalister.

På omslaget til Ozzys ferske LP, «No Rest For The Wicked», troner han på en stol iført en gammel munkekåpe. Småpiker med innadvendte blikk står rundt stolen, mens kranier og benknokler ligger strategisk plassert på en hylle bak ham. Men da den kontroversielle og hardrockende engelskmannen nylig kom til Norge for å snakke om sin nye LP, var det i helt andre omgivelser. I en fornem sal på ærverdige Hotel Bristol i Oslo, med et severingsbord med frukt og farris plassert like ved sofaen, tar han vennlig og smilende imot besøkende.

– Mesteparten av mitt voksne liv har jeg levd i en ruset tilstand. Et av mitt livs viktigste øyeblikk var da jeg endelig klarte å innrømme at jeg var et svakt menneske som hadde mistet styringa over sitt liv og som trengte profesjonell hjelp, forteller Ozzy Osbourne som oppsøkte Anonyme Alkoholikere i sin kamp mot sitt alvorlige alkohol- og stoffproblem.

Tørrlagt

– Det var en lang og fryktelig vanskelig avvenningsprosess, men i dag er jeg helt tørrlagt og mye mer tilfreds med livet. Jeg elsker musikk, men er forberedt på å si farvel til rocken om det er det som må til for at jeg skal holde meg på den edruelige stien, sier Ozzy Osbourne med overbevisning i stemmen og tekoppen i hånd.

Han trekker fram frykten for å dø og hensynet til sin kone og deres tre små barn som det som har gitt ham ny livsstyrke. Men selv om den tidligere Black Sabbath-vokalisten i dag lever et edruelig familieliv, er Ozzy Osbournes nye LP «No Rest For The Wicked» – hvor hans nye gitarist Zakk Wylde leverer gnistrende spill av beste heavy-merke – minst like kraftfull som tidligere Ozzy-LPer. Verbalt viser han seg også som hardtslående, og i låten «Miracle Man» får den amerikanske predikanten og horekunden Jimmy Swaggart gjennomgå.

– Jeg bryr meg ikke så mye med hvordan han lever, jeg kan bare ikke fordra folk som hykler, slik det har vist seg at han gjør, kommenterer Ozzy Osbourne som selv er blitt en attraktiv skyteskive for moralens voktere. Det henger selvfølgelig sammen med at han i sin musikk og sine show har vist så stor interesse for okkultisme. Hans gamle band Black Sabbath levde etter beste evne opp til navnet, og heller ikke som solo artist har Ozzy gått av veien for å flørte med satanismen og dens symboler.

-At jeg skulle tilbe djevelen er bare tull. Alle gode entertainere spriter opp sine show med et eller annet, bedyrer Ozzy.

Flaggermus

– Var også episoden der du bet over halsen på en flaggermus et utslag av ditt ønske om å underholde med uskyldig moro?

– Det var et utslag av hva
som kan skje når du stoler litt
for mye på publikum, repliserer
Ozzy.

– Folk kaster alle slags ting opp på scenen, som de forventer at jeg skal bruke i mitt
 show. Da flaggermusen kom, 
trodde jeg at det var et leketøy,
 og uten å undersøke det nærmere bet jeg det i nakken. Det
 var først da jeg kjente smaken 
av blod i munnen, at jeg til min
 store forferdelse skjønte at det
 var en ekte flaggermus, sier
 Ozzy, som forteller at han måtte innom et sykehus for undersøkelse av mulig 
rabiessmitte etterpå.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i flere aviser i oktober 1988. Denne versjonen er hentet fra Adresseavisen)

 

PS! På bildet i avisklippet sitter Ozzy med en liten gutt på fanget. Det er sønnen min, Axel Gjerstad Hjelme, som den gangen var 15 måneder. Uten barnehage (ikke full dekning den gangen) måtte han denne dagen bli med pappa på jobb, og lekte fornøyd med medbragte leker på gulvet, sammen med en representant for plateselskapet mens jeg intervjuet Ozzy noen meter unna. Da fotograf Sigbjørn Sigbjørnsen skulle ta bilder, spurte Ozzy om han kunne få låne Axel. Og selv om Ozzy ifølge kristenfolket hadde et rykte som en «fæl og farlig fyr» lot Axel seg ikke skremme, men syntes å trives på fanget til den britiske rockestjernen.

 

 

Legg igjen en kommentar