På restaurant med Arlo

Søppel-Arlo blir arrestert i filmen «Alice's Restaurant» (Foto: United Artists)

Søppel-Arlo blir arrestert i filmen «Alice’s Restaurant» (Foto: United Artists)

Det er mange måter å bli stjerne på. En av de mer spesielle er å få en bot for forsøpling og deretter lage en atten minutter lang sang om det. Slik Arlo Guthrie gjorde.

Denne måneden er det 50 år siden den da 18-årige collegestudenten var på fest sammen med venner og dumpet søppelet fra festen utfor en klippe. Uheldigvis – eller i akkurat dette tilfellet kanskje snarere heldigvis – ble han oppdaget av politiet og arrestert for forsøpling. Dermed endte han i retten, hvor han ble idømt en bot på 20 dollar.

Der kunne historien ha endt, var det ikke for at USAs militære myndigheter også fastslo at den sorte pletten søppelet hadde etterlatt på rullebladet hans gjorde ham uegnet til å bli Vietnam-soldat.

Søppelhit ble symbolsang

Akkurat det var ikke Arlo Guthrie særlig lei seg for, men han syntes hele situasjonen var så absurd komisk og latterlig at han fikk lyst til å skrive en sang om det. Og for sikkerhets skyld skrev han like gjerne en sang som varte i hele 18 minutter, slik at han kunne få med alle detaljene i historien.

Kanskje ikke den beste oppskriften på en kommersiell hit, men historien han kalte «Alice’s Restaurant Massacre» ble uansett tittellåten på hans debut-LP i 1967. Der opptok den hele førstesiden, overskygget helt de andre låtene og etablerte seg som viktig symbolsang for den amerikanske motkulturen.

Hør hele låten: «Alice’s Restaurant Massacre»

Til filmen

Dermed var også neste skritt mot sangens udødelighet rett rundt hjørnet. For i 1969 grep Arthur Penn fatt i låten og historien og lagde spillefilmen «Alice’s Restaurant». At han fikk Arlo Guthrie til å spille hovedrollen som seg selv er ikke så oppsiktsvekkende, mer pussig er at Penn også klarte å overtale både sheriffen og dommeren til å stille opp!

Takket være filmen skjøt Arlo Guthries karriere ordentlig fart, men litt i ånden til sin far Woody, sluttet han stort sett å spille den store – og lange – hiten «Alice’s Restaurant» etter at Vietnam-krigen var over og han mente låten hadde utspilt sin rolle. Men ingen regel uten unntak.

Jubileumsturné

Med ti års mellomrom har Arlo Guthrie lagt ut på en liten jubileumsturné med låten på repertoaret, og nå – i anledning 50-årsjubileet for hendelsen – er det dags igjen.

Denne uka startet «Alice’s Restaurant 50th Anniversary Tour» med to konserter i kirken hvor historiens sanne Alice bodde i 1965 (og som for lengst er kjøpt av Arlo og omgjort til et kultursenter). Og det neste halvåret vil turnéen så krysse USA på langs og tvers, på sin 72 konserter lange ferd fram mot avslutningen i nærliggende Massachusetts-Washington 12. mai.

Siden Arlo Guthrie nå er blitt 68 år kan vel mye også tyde på at «Alice’s Restuarant» stenger for godt etter denne turnéen.

Leif Gjerstad

Les også: Arlo’s Restaurant (arkivintervju fra 1988)

Se traileren til filmen «Alice’s Restaurant»:

 

 

Legg igjen en kommentar