Peter Tosh: – Jeg er skapt musiker

(Intervju første gang publisert juni 1981)

Peter Tosh-intervju i Dagbladet, 06.06.1981

Oslo: Peter Tosh, reggaens internasjonalt best kjente navn etter tidligere forbundsfelle og nå avdøde Bob Marley, har besøkt Oslo og Chateau Neuf. Og det falt naturlig å spørre hvilke konsekvenser Marleys død kan få for reggaens stilling. Tosh tror imidlertid ikke at dette vil stoppe reggaens seiersgang verden rundt.

– Reggaen har fremdeles et godt stykke igjen før fullblomstring, og Marleys død spiller verken til eller fra. Og med fare for å bli misforstått: Marleys død skiller seg ikke fra et annet menneskes død. Dessuten bøyer rasta seg ikke for døden. Vi elsker livet, mens døden er en helt annen dimensjon, sier Tosh til Dagbladet.

På spørsmål om hva som har gjort reggaen så populær, svarte Tosh at ingrediensene er hypnotiserende og at den viktigste ingrediensen er følelse.

– Reggae må føles, og det er ikke rase eller nasjonalitet, men fysiske og åndelige kvaliteter som avgjør hvem som kan fange «følelsen».

Penger til studio

Peter Tosh mener han er skapt for å lage musikk. (Foto: Flickr.com)

Tosh fortalte videre at han håper hans ferske album «Wanted: Dread & Alive» skaffet ham nok penger til å kunne bygge et eget platestudio.

– Hvorfor betale dyre penger for å bruke andres? Men ellers bryr jeg meg ikke særlig om penger. Pengekjærlighet er den sikre veien til ødeleggelse, fastslår Tosh.

– Jeg lager musikk fordi jeg er skapt musiker, slik som epletreet er skapt for å bære epler. Og musikk vil jeg fortsette å lage så lenge det finnes urettferdighet.

Og etter den 75 minutter lange konserten i Chateau Neuf onsdag er det bare å håpe at det i hvert fall forblir litt urettferdighet her i verden noen år til. For selv om begynnelsen kanskje ikke var altfor sitrende, økte intensiteten etterhvert og ble overveldende mot slutten. Og etter alle de gyngende kroppene å dømme, hadde i hvert fall ikke de 1100 tilskuerne særlige problemer med å fange reggaens «feeling».

Av Leif Gjerstad

Les også: Bob Marley: – Vi er en familie (arkivintervju fra 1980)

(Intervju første gang publisert i Dagbladet 06.06.1981)

Legg igjen en kommentar