Pilleturné 25 år etter

I slutten av november er det 25 år siden «Pills 'n' Thrills and Bellyaches» kom ut. Happy Mondays feirer begivenhet med en turné som starter i morgen. (Foto: Intergalactic Music Agency)

I slutten av november er det 25 år siden «Pills ‘n’ Thrills and Bellyaches» kom ut. Happy Mondays feirer begivenhet med en turné som starter i morgen. (Foto: Intergalactic Music Agency)

27. november er det på dagen 25 år siden Happy Mondays ga ut «Pills’n’Thrills and Bellyaches». Det feirer britene med en turné med sitt legendariske album.

Mye handlet om Manchester i siste halvdel av 1980-årene. The Smiths og New Order var godt etablert som de største navnene, men det var kretsen rundt plateselskapet Factory (med New Order) og klubben Hacienda som for alvor gjorde Manchester til Madchester. Med Stone Roses og ikke minst Happy Mondays som forgrunnsfigurer (og «gode» forbilder til byfrendene og britpoperne i Oasis).

Kombinasjonen av northern soul, psykedelia, elektronika, melodiøs rock og rusmidler ble viktige ingredienser for Madchester-scenen, og ingen klarte å sette dette sammen like tøft som Happy Mondays. Det var medrivende, det var dansbart og det hadde kred. De lyste på stjernehimmelen, først med andrealbumet «Bummed» (1988) før de toppet den med mesterverket «Pills’n’Thrills and Bellyache» i november for 25 år siden.

Party, dop og party

De lagde festmusikk, men overdrev den egne festinga og levde som de prediket. De ble Machester-bølgens personifiserte symboler på den doprelaterte ravekulturen. Men nettopp derfor er det heller ingen større overraskelse at de lykkelige Happy Mondays-dagene ikke ble så altfor mange.

For etter «Pills’n’Thrills and Bellyaches» gikk det fort nedoverbakke med bandet, og vokalist Shaun Ryder lek med dop endte i hengemyra. Det ryktes til og med at bandet satt i viktige forhandlinger om ny platekontrakt, da Ryder reiste seg og gikk ut for å få noe Kentucky Fried Chicken, det interne kodeordet for heroin. Ifølge myten kom han aldri tilbake til kontraktsmøtet, og etter den mislykkede oppfølgeren «Yes Please!» ble bandet raskt oppløst.

Nedturen

Sammen med Happy Mondays-kollega Mark «Bez» Barry startet Shaun Ryder bandet Black Grape. De fikk stor suksess med debutalbumet «It’s Great When You’re Straight…Yeah» (1995), men skuffet nok en gang med oppfølgeren «Stupid Stupid Stupid» et par år etter.

Deres andre album ble også deres siste, og lenge kunne det se ut som det dssuten skulle bli Shaun Ryders aller siste visittkort. De neste årene handlet mest om å finne neste forsyning, og årene etter det å komme seg på rett kjøl igjen. Det eneste livstegnet i denne perioden var ellers soloalbumet «Amateur Night In The Big Top» i 2003. Som ifølge noen anmeldere var «genial», men som de aller fleste bare lot gå hus forbi uten å sette spor etter seg.

Et lite comeback

I 2007 gjorde Happy Mondays (med delvis ny besetning og friskmeldt Ryder) et overraskende comeback med albumet «Uncle Dysfunktional». Siden har bandet gjort noen sporadiske turnéer, men det er først nå det skjer med besetningen fra storhetstida. Ryktene går dessuten om at et helt nytt album med Pills-besetningen kan komme om ikke så altfor lenge. Selv om vi foreløpig velger å ta de ryktene med en klype salt, siden det nå er gått over to år siden vi første gang hørte om «ny plate rundt hjørne».

Det som i hvert fall er sikkert er at de er ute og feirer «Pills’n’Thrills and Bellyaches» på en månedslang turné. Startskuddet gikk i Southampton torsdag 5. november og (foreløpig) punktum i Belfast lørdag 12. desember.

Ifølge bandets Facebook-side vil de spille hele albumet i sin helhet, supplert med litt annet fra deres karriere. Og til engelsk presse har Shaun Ryder uttalt at han gleder seg til turnéen.

– Denne gangen er jeg dessuten i form til å kunne huske turnéen etterpå!

Av Leif Gjerstad

Les også: Fest med Happy Mondays (arkivintervju fra 1991)

Se også video: Happy Mondays «Kinky Afro»

Legg igjen en kommentar