Plagiat av plagiat

Møtes de i retten? Lana del Rey er beskyldt for å ha plagiert Radiohead.

Lana Del Rey er saksøkt av Radiohead, fordi hennes «Get Free» minner mistenkelig om britenes gamle gjennombruddshit «Creep». En låt som igjen likner faretruende på den gamle 70-tallshiten «The Air That I Breathe».

Før jeg blir beskyldt for å ha plagiert min gode venn og kollega Geir Rakvaag som skriver om akkurat dette i dagens utgave av Dagsavisen, forter jeg meg med å gi ham all ære for denne saken og lover ham alle annonseinntektene «Plagiat av plagiat» måtte generere. Litt redelig må man jo være.

Men for at du, kjære leser, skal henge med, er også en liten kortfattet redegjørelse om bakgrunnen til denne saken nødvendig. Og utgangspunktet til det Rakvaag skriver om I Dagsavisen er altså den pågående tvisten mellom Lana del Rey og Radiohead.

Thom Yorke & Co mener hennes 2017-låt «Get Free» likner så altfor mye på deres 1993-komposisjon «Creep». Del Rey har ikke protestert, men visstnok tilbudt britene 40 prosent av royaltyinntektene fra «Get Free». For Radiohead er det imidlertid for lite. De krever 100 prosent, og dermed har saken stø kurs for retten, med mindre partene finner fram til et forlik rett før retten blir satt.

Kopiert en kopi

Det pikante med dette søksmålet er selvsagt at Radiohead i sin tid innrømmet at de hadde basert «Creep» på Albert Hammond og Mike Hazlewoods komposisjon «The Air That I Breathe», en låt de fleste av oss kjenner gjennom The Hollies versjon.

Dette bruker Rakvaag som utgangspunkt til å se litt nærmere på en del andre mer eller mindre fornøyelige plagiatsaker som musikkbransjen har servert oss. Men de tør jeg ikke skrive om her, for da blir jeg vel beskyldt for plagiat – eller stofftyveri som vi journalister foretrekker å kalle det. I stedet oppfordrer jeg alle til å lese Geirs både aktuelle, innsiktsfulle og morsomme sak i Dagsavisen. Den finner du her:

Les også: Geir Rakvaag/Dagsavisen: Plagierte en kopi?

Les også: Spirit – Bandet Led Zeppelin ikke husker

Hørt den før?

Og så kan jeg endelig presentere en spilleliste med de låtene som på en eller annen måte likner mistenkelig på hverandre og som Geir trekker fram i sin sak. Og bare så det er sagt: en spilleliste kan ikke være et plagiat av en avisartikkel. Derimot innrømmer jeg villig at ja, den er inspirert av Rakvaags «Plagierte en kopi»-sak i Dagavisen!

God lytt!

 

Legg igjen en kommentar