Plant & Krauss: Et overskuddsprosjekt

(intervju opprinnelig publisert i 2008)

 

Robert Plant & Alison Krauss (Foto: Rounder Records)

Robert Plant & Alison Krauss (Foto: Rounder Records)

– Dette er et overskuddsfenomen. Vi ante ingenting om kursen da vi startet. Men det har vært en fin tur, og nå er vi veldig glade for å være her, sa Robert Plant søndag kveld.

Da var det bare minutter før Led Zeppelin-legenden og Alison Krauss skulle på scenen i Oslo Spektrum med sitt ”Raising Sand”-prosjekt. Og de trengte ikke mange minuttene av åpningskuttene ”Rich Woman” og ”Leave My Woman Alone” for å slå an en tone som rommet både dynamikk og skjønnhet.

– Fordelen med et prosjekt som dette er at vi ikke hadde noe verken å tape eller vinne. Både Alison, produsent T-Bone Burnett og jeg har hendene fulle og klarer oss godt på egen hånd, så på ”Raising Sand” kunne vi bare glede oss over å utforske noe nytt sammen, forteller Robert Plant som fikk se litt av 17. mai-feiringa i hovedstaden etter ankomst lørdag.

– Eller rettere sagt høre! Det var så mye støy på plassen utenfor at jeg måtte rope et ”hold kjeft” til alle festglade nordmenn, og be hotellet om et rom mot baksiden, ler Plant.

 Positiv overraskelse

At zeppelinrockeren Plant og bluegrassdronninga Krauss skulle komme sammen på plate, var en av fjorårets større overraskelser. At den skulle gå til topps både på kritikerlister og salgslister var minst like forbausende. I Norge har ”Raising Sand”-salget nå rundet 50.000.

– Vi visste at vi var fornøyde med plata, men at publikum skulle være så begeistret er en veldig hyggelig overraskelse, stråler Krauss og Plant. Som begge gir produsent T-Bone Burnett en stor del av æren for at samarbeidet ble så vellykket.

– Selv om vi ikke ante noe om hvor vi skulle da vi startet, gikk det bare minutter etter at Burnett kom inn døra før vi skjønte at dette virkelig var noe, hevder Plant. Mens Krauss forteller at låtmaterialet i sin helhet ble plukket ut av T-Bone Burnett.

– Med to så gode vokalister er det ikke noe problem å finne flotte låter som de kan gjøre til sine egne, kommenterer Burnett. Både han og Plant åpner døra for en oppfølger.

– Jeg har de neste par årene ledige, smiler Plant.

– Og jeg resten av livet, kvitterer Burnett.

Fra ulike kanter

Mens Burnett er 60 og Plant 59 år, har Alison Krauss bare nådd 35. Hun var derfor ikke fødd da Led Zeppelin platedebuterte, og kun 8-9 år da de ble oppløst.

– Slik sett var de ikke del av min oppvekst. Men jeg har hørt mye på musikk hele mitt liv, og var derfor bevisst også Led Zeppelin i en tidlig alder, smiler Krauss.

På spørsmål om han, i sine Led Zeppelin-dager, ville ha kunnet forestille seg et prosjekt som ”Raising Sand”, svarer Plant at ”Zeppelin var noe som skjedde i en helt annen verden”.

– Men selv om uttrykket skiller seg sterkt, så føler jeg vel at det jeg har søkt i musikken på mange måter har vært konstant gjennom hele min karriere, sier Robert Plant som sist høst sto på scenen i London sammen med et gjenforent Led Zeppelin.

Siden den gang har spekulasjonene vært mange om at Led Zeppelin ikke lar det bli med den ene konserten, men faktisk legger ut på en lengre gjenforeningsturné sammen.

– Tror du det er mulig å være i Norge uten å bli bedt om å besvare Zeppelin- spørsmålet, tester vi Plant helt til slutt.

– Ja! Kommer det kontant fra Led Zeppelin-legenden. Med et stort flir.

Av Leif Gjerstad

(intervjuet opprinnelig publisert i Bergens Tidende mai 2008)

Les også: Led Zeppelin – Flyr høyt

Les også: Robert Plant – Nyter friheten

Les flere intervjuer fra arkivet

 

Legg igjen en kommentar