Pogo Pops: 25 år på stø popkurs

Pogo Pops (med Frank Hammersland i midten) har gjort et vellykket comeback siden de kom sammen igjen i 2009. (Foto: Pogo Pops/Facebook)

Rett før sommeren kom Pogo Pops med sitt nye, friske album «Love Is The Greatest Compass». I disse dager er det 25 år siden bandet første gang navigerte etter kjærligheten, på albumet «Pop Trip».

Første gang jeg traff Frank Hammersland var nettopp i forbindelse med at Pogo Pops albumdebuterte. Jeg var egentlig i Bergen på en helt annen jobb, men det lille jeg hadde hørt av Pogo Pops tidligere (EP) var så bra at jeg hadde lyst å treffe Hammersland og snakke litt om bandet og debutalbumet «Pop Trip». Eneste tidspunktet som var ledig var tidlig om morgenen, men det var helt ok for ham. Og møtet ble like trivelig og energisk som musikken han skaper.

Les også: Pogo Pops popete trip (arkivintervju fra 1992)

Siden flyttet Hammersland til Oslo, og våre veier har krysset hverandre ved litt ulike anledninger opp gjennom årene. Som regel er jeg da blitt slått av hvor entusiastisk han virker å være for detprosjektet han måtte drive med for øyeblikket, selv om karrieren, målt i salgsvolum og oppmerksomhet, vel ikke helt er blitt det mange forventet da Pogo Pops funklet som best på den norske pophimmelen i første halvdel av 1990-tallet.

Fra Pogo Pops til Popium

De sprakk jo i 1996 etter fire album, og selv om Hammersland videreførte den musikalske arven fra Pogo Pops i Popium med all ære i behold, fikk bandet aldri det samme løftet som ble Pogo Pops to første album til del. Og da også Popium i 2006 sa takk for seg etter fire album, stilte nok de fleste seg litt likegyldige til den avskjeden – hvis de i det hele tatt fikk den med seg.

På samme måte skapte heller ikke gjenforeningen av Pogo Pops kort tid etter alt for store bølger utenfor den indre kjerne. Pop-Norge hadde gått videre, og var ved inngangen til 10-tallet opptatt av helt andre greier enn det gamle Pogo Pops sto for.

Sterkt comeback

Men nettopp derfor var det også ekstra gledelig å kunne konstatere at albumet de slapp i mai i år, «Love Is The Greatest Compass», var så friskt og sprudlende, med popsmeden Hammerlands stilsikre klo som garantist for et variert, raffinert og melodiøst velklingende album.

Da plata kom var det mange anmeldere som hevdet at det var deres beste siden comebacket i 2009, og jeg har ingen problemer med å si meg enig. Og i disse dager hvor Hammersland & Co altså feirer 25-årsjubileum – debutalbumet «Pop Trip» ble utgitt 24. august 1992 – er det derfor kanskje på tide å gi Hammersland og Pogo Pops litt større ære og plass enn han og bandet har fått de siste årene.

Og muligens er det noe søkt, men ligger det ikke noe vakkert symbolsk i at «Pop Trip» 25 år etter er blitt til «Love Is The Greatest Compass»? Som et tegn på at Hammersland i sin ferd gjennom poplandskapet har vært tro mot og navigert etter den samme kjærlighetsstjerna i alle disse årene.

Av Leif Gjerstad

Hør også: Pogo Pops «Love Is the Greatest Compass» (Spotify)

spotify:album:5UgyKVSMJQglSW8baftQgN

 

Legg igjen en kommentar