Prepple vil ikke lese om seg selv

Prepple tror det er morsommere å se enn å lese om Dumdum Boys. (Foto: www.dumdumboys.no)

Prepple tror det er morsommere å se enn å lese om Dumdum Boys. (Foto: www.dumdumboys.no)

Oslo: Denne uka fortelles livet til Dumdum Boys i en ny bok. Prepple er ikke sikker han ville lest den, dersom han var Dumdum-fan.

– Det handler ikke om hvorvidt Sindre (Kartvedt, journ.anm.) har skrevet ei god bok eller ei, det handler om meg. Hvis jeg liker et band vil jeg ikke vite for mye. Jeg vil beholde det litt mystiske rundt bandet, og det forsvinner hvis du leser ei bok om dem, sier Prepple når vi treffer ham i lunsjpausen på jobb. Som ikke er i studio, øvingslokale eller på turné.

For selv om han har vært vokalist i Dumdum Boys i 30 år (og før det seks år med forløperen Wannskrækk) er det biler han skrur på, hvis folk spør hva han gjør. Han har sitt eget bilverksted i Oslo, og der har han hverdagen sin. Å synge i band er noe han bare gjør når han “ikke mekker biler”.

En vill en

Bandet har likevel vært framgangsrikt nok til at det nå har fått sin egen bok, “En vill en”. Forfattet av journalist og ungdomskompis fra Trondheim, Sindre Kartvedt. Som utvandret til Los Angeles i 1986, og dermed har sett Dumdum Boys mest fra utsiden.

– Men jeg så Dumdum spille for 10.000 russ i skolegården på Katta i Trondheim i mai 1989. Det var mitt store aha-øyeblikk med bandet. Noe sånt hadde vært helt utenkelig bare et par-tre år i forveien. Ikke bare for DumDum Boys, men for norsk rock generelt. Fortellingen jeg er mest fascinert av og ønsker å fortelle, er om spranget de tok. Om bandet før og etter -89, da alt virkelig tok av, fortalte Kartvedt til Aftenposten, da nyheten om Dumdum -biografien «En vill en» ble kjent.

Pælmet bok etter 20 sider

Prepple illustrerer sitt ambivalente forhold til Dumdum-boka ved å beskrive nedturen han fikk da han skulle lese biografien om Steven Tyler i Aerosmith.

– Det var bandet jeg digget mest da jeg vokste opp, og jeg trodde Tyler var en kul fyr. Men da boka hintet det motsatte pælmet jeg boka etter 20 sider. Jeg ville beholdet bildet av ham som jeg hadde hatt siden 1980.

Om han ikke er så hypp på å lese om seg selv, vedgår han at han gjerne skulle sett Dumdum Boys live, på ordentlig – ikke bare på video/DVD.

– Det kunne vært skikkelig gøy å ha sett bandet den gangen vokalisten var litt vill og hoppet ned fra høye PA/forsterkertårn på scenen og slik. Han har jo sluttet med det. Knærne holdt ikke, smiler Prepple.

30 år som Dumdum

I år er det 30 år siden Wannskrækk ble til Dumdum Boys, og neste år er det 30 år siden bandet ga ut sin første EP “Babshuari”. Jubileet er først og fremst blitt markert ved at Dumdum Boys gir ut samtlige sine ti album på vinyl, i kronologisk rekkefølge og med en måneds mellomrom. Fra starten med “Blodig alvor” (1987) til “Ti Liv” (2012). Når dette skrives har de nettopp kommet til sitt syvende album i rekken, “Totem” (1998), og historiene bak hver plate forteller (som du kanskje allerede vet) Kjartan Kristiansen om her på LeffesLab.

Lenker til samtlige “Kjartan forteller”-saker: Kjartan gjennomgår Dumdum Boys-platene

Men selv om LP-serien og boka er tilbakeskuende, har Dumdum Boys ingen planer om å gi seg. De har spilt en hel del konserter i høst, foruten at de i ulike omganger også har vært i studio.

Nye låter

Det har resultert i de to formsterke låtene “Tid & sted” og “Har det på tunga”.

– Det er sjeldent vi har vært så fornøyde med noe nytt som denne gangen, hevder Prepple og bekrefter at det med aller største sannsynlighet vil komme flere låter de kommende månedene. Men samtidig deler han den usikkerheten Kjartan har gjort gjeldende for hva som skal skje med de nye låtene.

– Strømming har jo helt forandret måten folk hører musikk på, og albumet har ikke lenger den verdien det en gang hadde. Derfor har vi nølt ved tanken på å spille inn et nytt album, og i stedet valgt å bare gi ut et par låter i ny og ne. Kanskje samler vi dem så i et album, når det er blitt tilstrekkelig mange av dem. Vi får se, avslutter Prepple og går tilbake til hverdagen. Til bilene.

Av Leif Gjerstad

Les også: Kjartan forteller om “Totem”

Les også: Norsk musikkbok-boom

Les også: Konserter jeg minnes, del 2

 

Lenker til samtlige “Kjartan forteller”-saker: Kjartan gjennomgår Dumdum Boys-platene

Les og

 

Legg igjen en kommentar