Pulp-Jarvis guider Abba-utstilling i London

Torsdag 14. desember åpner dørene for Abba-utstilling i London. Med Jarvis Cocker som museumsguide.

Abba jubler. Fordi de har fått vite at Jarvis Cocker skal guide London-utstillingen? (Foto: Southbank Centre)

Det er et tegn i tiden at rocken er flyttet inn på museum. Det siste tiåret har vi fått Rockheim og Popsenteret som permanente attraksjoner, og i London åpner museene dørene for den ene etter den andre av de store. Etter David Bowie på Victoria & Albert Museum i 2013, har både Rolling Stones og Pink Floyd fått sine egne retrospektive utstillinger i den engelske hovedstaden. Og nå altså Abba.

Southbank

Det er Southbank Centre som slår opp sine dører og gir plass til Abba og utstillingen «Super Troupers», som skal speile den svenske popgruppens eventyrlige ferd på stjernehimmelen gjennom 1970-tallet. Og som en liten ekstra attraksjon i seg selv, kan Southbank Centre lokke med Jarvis Cocker som guide. Den entusiastiske Pulp-sjefen er selverklært Abba-fan siden han som 12-åring oppdaget bandet og «Arrival»-albumet i 1976, og vil guide besøkende gjennom utstillingen i London. Riktignok ikke vandrende rundt i egen person, men som stemmen i hodetelefonene som veileder publikum rundt gjennom utstillingen.

«Super Troupers» er i stor grad basert på gjenstander utlånt fra Abba-museet på Djurgården i Stockholm, supplert med kostymer, instrumnter, tegninger, tekster og andre skriblerier fra andre kilder. Ifølge Southbank Centre vil utstillingen sette Abba-suksessen inn i en større sammenheng, der man ser på hva som gjorde at ABBA klarte å fengsle så mange ungdommer med sin musikk og et glampreget show i kontrast til datidas sosiale og politiske strømninger.

Abba-utstillingen på Southbank Centre vil henge fram til 29. april.

Av Leif Gjerstad

 

Legg igjen en kommentar