R.E.M. på nye eventyr

(intervju opprinnelig publisert september 1996)

R.E.M. er klare for nye eventyr. Mike Mills foran. (Foto: flickr.com/diffuser.fm)

R.E.M. er klare for nye eventyr. Mike Mills foran. (Foto: flickr.com/diffuser.fm)

Stockholm: Med «Monster»-album og turné bak seg, har R.E.M. lagt ut på nye eventyr med «New Adventures In Hi-Fi». Og «verdens beste band» har fått en knallstart på sin nye ferd. Etter en dags salg, gikk «Adventures» rett inn på VG-listas førsteplass, og etter tre dager har albumet allerede solgt 36.000.

– Suksess er noe det ikke nytter å analysere for mye. Men jeg er uenig med dem som sier at vi er en utpreget stemningsgruppe. Riktignok handlet «Monster» mer om sound enn sanger, men vårt største talent har vi helt klart som låtskrivere. Låtene er alltid utgangspunktet, og så er det instrumentene og måten de brukes på samt Michaels tekster som skaper stemningen, sier Mike Mills til NTB.

Fra Monster til Adventures

R.E.M.-bassisten har tatt turen fra hjembyen Athens, Georgia til Stockholm for å promovere bandets nye album. Og med et glass cola i hånden utstråler han både vennlighet, varme og ydmykhet bak sine briller.

Da vi traff ham og resten av bandet (Peter Buck, Michael Stipe og Bill Berry) på fjorårets «Monster»-turné, fortalte de om planer om en mulig live- plate med bare nye låter. De planene ble skrinlagt, men «New Adventures In Hi- Fi» er likevel en slags «road»-LP. Med noen låter innspilt på soundcheck, noen i garderoben og noen i studio.

– R.E.M. vil aldri gi ut en vanlig liveplate, fordi de handler for mye om latskap og lureri. Men når vi lager en ny plate, har vi behov for å variere innspillingssituasjonen. Enten det som på «Automatic for The People» er at vi bytter instrumenter eller at vi gjør det slik som på «Adventures». Formålet med «Adventures»-metoden var at vi ville lage en plate som fanget energien fra konsertene og lekfullheten på soundcheckene, forteller Mills og fortsetter:

– Når du har holdt på så lenge som oss, er forandringer viktig for å holde gløden oppe. Hva vi gjør neste gang, vet jeg ikke. Men kanskje blir det en plate innspilt utendørs på en strand? Det høres i hvert fall morsomt ut.

Sabbatsår

Men ifølge Mills kan «neste gang» tidligst bli en gang til neste vår. Fram til da skal gruppa ha fri, med tid til separate prosjekter.

– Jeg vet at Peter jobber med et prosjekt som involverer både Screaming Trees og Pearl Jam-medlemmer, og Michael er involvert i en film som heter «Frigid And Impotent», forteller Mike som også selv regner med å bruke noe av tida på et musikalsk prosjekt.

– Det verste når jeg jobber på egen hånd er tekstene. Det blir litt vanskelig å få til noe når du hele tida sammenlikner dem med Michaels, sukker Mills. Og gir næring til flere sukk fra fansen da han bekrefter at noen ny turné er helt uaktuelt de neste to, tre årene.

– Vi elsker å spille live, men det er både fysisk og mentalt slitsomt å være lenge ute på veien. Og fordi vi ikke vil at det å turnere skal bli en jobb, er det viktig med lange pauser mellom turnéene.

Fjorårets “Monster”-turne var ellers forfulgt av dramatikk, da tre av de fire REMerne måtte på sykehus underveis.

– Vi har turnert i 12 år uten at noe noensinne har skjedd, så fjorårets uhell skyldes bare uflaks og tilfeldigheter. Det kunne jo like gjerne skjedd mens vi satt hjemme og glante på tv’en, kommenterer Mills og tilføyer at Bill Berrys hjerneslag ga ham og de andre et nytt perspektiv på livet.

– Da gikk det virkelig opp for oss hvor mye vi bryr oss om hverandre.

Gode venner

Vennskapet har vart siden før de begynte å spille sammen. Og bortsett fra Peter Buck – som har flyttet til Seattle – bor bandet fortsatt i Athens.

– Da Peter flyttet, trodde jeg at det kunne få musikalske konsekvenser for bandet. Men så langt har jeg ikke registrert noen, sier Mills som forteller at han på fritida treffer de andre «av og til».

– Ikke minst besøker jeg ofte Bill. Han har både svømmebasseng og tennisbane, og siden jeg ikke har det, er det en god grunn til å besøke ham, fleiper Mike som hevder at han fortsatt kan leve et normalt liv i Athens.

– Kanskje noen kikker etter meg på gata, men de plager meg aldri. Og på byens klubber har jeg vært så mange ganger, at det blir gammelt nytt.

– Og hva med alle tilreisende R.E.M.-fans på pilgrimsferd?

– Jeg har selv reist til Liverpool på grunn av Beatles, så da må jeg også kunne ha forståelse for at noen av våre fans reiser til Athens.

Kredibilitet viktig

At R.E.M. har så mange trofaste fans, kan ha noe å gjøre med at gruppa aldri har mistet sin rocke-kredibilitet. Og Mills innrømmer at kredibilitet betyr noe også for bandet, noe som blant annet kan forklare det litt merkelige valget av «E-Bow The Letter» (med gjestevokal av Patti Smith) som første singel fra «New Adventures In Hi-Fi».

– Vi har aldri gitt ut det mest kommerse kuttet på et album som førstesingel. Det passer oss ikke. Neste singel lar vi imidlertid plateselskapet velge, og da blir det som regel mer kommerst. Jeg tror at de har bestemt seg for «Bittersweet Me», sier Mills.

R.E.M. skrev nylig ny kontrakt med Warner på fem plater, og ifølge bransjekilder skal dette være den største kontrakten i rockens historie.

– Vi har nok penger fra før av, så selve beløpet er ikke så viktig. For meg betyr pengene først og fremst at jeg har fått økonomisk sikkerhet til å forsørge familien resten av livet, foruten å kunne hjelpe folk som har hjulpet meg underveis, erklærer Mills som avslutningsvis bekrefter at han – og resten av bandet – støtter Clinton ved årets amerikanske presidentvalg.

– Noe av fordelene ved å være kjent, er at det blir lettere å jobbe politisk og bli hørt. Men vårt engasjement går mer på det individuelle planet enn gjennom R.E.M., og vi jobber helst med lokale saker. Det er lettere å få til noe der enn nasjonalt, og vi er tross alt musikere og ikke politikere.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i NTB september 1996)

Legg igjen en kommentar