R.E.M. – Utvidet turné gir «Up»-tur?

(intervju opprinnelig publisert 1999)

R.E.M. håper turné gir «Up» en ny opptur. (Foto: All Music)

R.E.M. håper turné gir «Up» en ny opptur. (Foto: All Music)

Oslo: Ifølge R.E.M. er «Up» en plate full av håp, men plateselskapets håp om en ny megaselger har bandets nye album ikke klart å innfri. Nå satser REM-gutta på ny opptursvind i seilene med sommerturné.

-Å spille live er noe av det morsomste vi vet, men tanken på et år på veien fristet ikke. Derfor valgte vi i stedet å gjøre noen små «lukkede» konserter, og muligheten for en sommer/festivalturné har vi holdt åpen hele tida, sier bandet til NTB Pluss om sine turnéplaner.

Turnéplanene har siden platelanseringen i høst ikke bare endret status fra «mulig» til «bekreftet», men i tillegg også blitt mer omfattende enn Michael Stipe, Peter Buck og Mike Mills den gang antydet. Den mer positive holdningen til å turnere som REM-gutta nå signaliserer blir av mange satt i sammenheng med nedturen til «Up» på platemarkedet.

Riktignok har R.E.M. fortsatt et solid grep på norske platekjøpere, med 56.000 solgte av «Up» så langt, mens de i Europa har passert 1,8 millioner.

Nedtur for «Up»

Men selv om Europa-tallene i seg selv er anstendige, ligger salget likevel en del lavere enn på bandets siste plater. Og i USA, hvor «Up» har solgt drøye 600.000, handler det om en real kommersiell nedtur. Der debuterte «Up» på 3. plass i midten av november, men sank som en stein uke for uke til den etter bare 16 uker falt ut av Top 200.

REM-leiren og plateselskapet Warner Music benekter likevel at det eksisterer noen kobling mellom svikt i platesalg og vekst i turnéomfang.

– REM gjør aldri noe de ikke har lyst til å gjøre, og sommerturnéen er kommet i stand kun fordi de har hatt det så gøy på «intimkonsertene» at de har fått lyst til å spille mer, uttaler en talskvinne for bandet til NME. Og til samme avis følger Stipe opp:

– Vi hadde det kjempegøy på høstens promokonserter, vi er så glad i sangene på «Up» og vi hadde ingenting å gjøre i sommer. Derfor bestemte vi oss for å turnere litt likevel, og vi ser virkelig fram til det!

På veien

Europa-turnéen starter i Lisboa 17. juni og er også innom Spania, England og Tyskland på veien opp til Roskilde-festivalen 2. juli. Nærmere Norge enn Roskilde kommer R.E.M. dessverre ikke i denne omgang, og ifølge plateselskapet er det også helt utelukket at de slår til med en liten «hemmelig» Oslo-konsert etter Wiese-opptredenen fredag.

Michael Stipe vil imidlertid dukke opp på norske kinoer – om ikke in persona så i hvert fall på rulletekstene. Han er nemlig musikkprodusent for glamrockfilmen «Velvet Goldmine», som trolig får norsk premiere i løpet av april.

«Velvet Goldmine» inneholder såvel nyinnspillinger som originalversjoner av gamle glamklassikere om hverandre. Og med gamle helter som Roxy Music, T. Rex, Lou Reed, Brian Eno og Steve Harley innimellom yngre navn som Thom «Radiohead» Yorke, Pulp, Placebo og Teenage Fanclub. Men førstevalget David Bowie fikk Stipe & Co ikke bruke.

– Først ble jeg skuffet over Bowies nei, men i ettertid innser jeg at det var det beste for filmen. Ved i stedet å bruke yngre artister til å skrive nye glamrocklåter spesielt for filmen, sto vi både musikalsk og filmatisk mye friere, hevder Michael Stipe overfor NTB Pluss.

Filmmannen Stipe

Stipe er gjennom sitt filmselskap Single Cell Pictures både musikkprodusent og medprodusent til «Velvet Goldmine».

– Når jeg jobber i filmbransjen er jeg normalt produsent, og ikke musiker. Men for «Velvet Goldmine» gjorde jeg et unntak, for der kom min musikalske bakgrunn godt med. Dette handler jo om min egen ungdomstid, påpeker Michael Stipe som har hatt et eget filmselskap siden 1987. Da startet han C-00 Film i New York, med en profil som ifølge Stipe har vært å produsere filmer som Hollywood aldri vil lage. Derfor startet han for fire år siden også Single Cell Pictures med addresse nettopp i Hollywood.

– Jeg elsker å jobbe med film, men det kan fort bli vel mange manuser å lese. For selv om noen av dem er gode, er det også mange dårlige, smiler Stipe som runder av med å fortelle NTB Pluss at han for øyeblikket jobber med syv ulike filmprosjekt, blant annet et kalt «Spring Forward» og et med arbeidstittel «Being», med John Malkovich i en sentral rolle.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert mars 1999 i NTB)

Les også: R.E.M. – Fire gutter uten image (arkivintervju fra 1984)

Les også: R.E.M. – Jeopardy i Madrid (arkivintervju fra 1994)

Les også: Peter Buck – Ny R.E.M.-turne og plate (arkivintervju fra 1997)

Legg igjen en kommentar