Ramones-konserten som forsvant

Noen konserter husker man for annet enn musikken. Slik som da Ray Davies i 1973 sloss med broren Dave og erklærte Kinks for oppløst på scenen i London. Eller da et dritings Nationalteatern avbrøt konserten i Chateau Neuf og fortalte at alt var over. Og ikke minst da pønkere i 1980 stormet scenen samme sted og tvang Ramones til å gå av.

Sistnevnte hendelse har faktisk fått mye oppmerksomhet på Facebook i det siste, etter at VG-journalist Anders Giæver på 35-årsdagen for Ramones-konserten i Chateau Neuf kommenterte det som skjedde og identifiserte seg selv på et bilde fra konserten, der han forventningsfullt strekker armene i været rett før konserten skal starte.

Datoen for den famøse Ramones-konserten var lørdag 30. august 1980, og selv var jeg på jobb der den kvelden, for Dagbladet. Det ble en litt spesiell konsert og samtale med et fortvilet og sjokkert band i garderoben, etter at de hadde tapt kampen mot “fansen” som absolutt måtte på scenen. Gang på gang. Helt til Ramones ga opp og gikk av.

Klippet fra den gang har jeg aldri spart på, men så dukket jammen en scannet versjon (takk, Dag Erik Salsten!) av min Dagblad-sak opp i Facebook-tråden om Ramones-konserten. Det er den du ser på bildet under, men hvis du syns det blir litt smått å lese så gjengir jeg også teksten slik den sto på trykk i Dagbladet mandagen 1. september rett under bildet.

PS! Legg også merke til at Dagblad-desken denne kvelden syntes jeg burde hete Fjerstad i stedet for Gjerstad 🙂

 

Slik ble saken om den avbrutte Ramones-konserten i Dagbladet.

Slik ble saken om den avbrutte Ramones-konserten i Dagbladet.

Ramones-konserten som forsvant

Lørdagens Ramones-konsert vil ikke bli husket for sitt musikalske innhold, men som kvelden da et fåtall lavpannede fans fikk bevist sitt nære slektskap med apen. I sitt desperate forsøk på å etterape det som var “in” blant engelske fans for 3-4 år siden, stormet de gjentatte ganger scenen med det resultat at konserten til slutt måtte avlyses.

I motsetning til enkelte andre grupper er Ramones ikke særlig begeistret over å måtte dele scenen med publikum. Og da scenen, etter ca 50. minutters innbitt kamp mot vaktene, var inntatt av krampaktige “fans” avbrøt gruppa konserten for å få ryddet scenen for uønskede individer.

På vegne av gruppa anmodet arrangørene over høytaleranlegget gjentatte ganger publikum om å forlate scenen slik at konserten kunne begynne igjen, og gjorde det samtidig klart at Ramones ville avbryte konserten for godt hvis publikum stormet scenen påny.

Og etter et ti minutters avbrekk virket det som de forstokkede scenestormerne endelige skjønte hva som ble sagt, og konserten kunne fortsette.

Men dessverre, vi overvurderte nok fansens intelligens. Etter bare 3-4 minutter hadde de enda en gang beseiret vaktene og inntatt scenen, og i samsvar med tidligere beskjed forlot Ramones øyeblikkelig scenen. Og denne gang for godt.

Skuffet band

Det var en skuffet og deprimert Joey Ramone Dagbladet snakket med etter konserten:

– Vi gledet oss slik til vårt første besøk i Norge, og så skulle dette skje. Vi har opplevd mye rart, men dette er første gang vi har vært nødt til å avbryte en konsert. Men vi hadde ikke noe valg. Det gjensto en halvtime av konserten, og slik som aggresjonen vokste ville det trolig ha utviklet seg til et blodbad hvis vi hadde fortsatt.

– Det er for jævlig at noen få helvetes drittsekker skal klare å ødelegge for alle oss andre. Vi var svært fornøyd med resten av publikum, og trivdes virkelig godt på scenen helt til disse toskene begynte bråket. Men skriv at vi gjerne kommer til Norge for å spille – forutsatt at de som ødela denne kvelden holder seg vekk! Avslutter en nedbrutt Joey.

Lovte godt

Og vi får bare håpe at Ramones kommer tilbake om ikke så altfor lenge, for musikalsk tegnet dette til å bli en trivelig kveld. Før de måtte gi opp rakk gruppa å presentere sanger som “Blietzkrieg Bop”, “Rock’n Roll High School”, “Do You Remeber Rock’n,Roll Radio?”, “Sheena Is a Punk Rocker” og halve “California Sun” i et høyt oppdrevet tempo, og klarte hele tida å kombinere hurtigspill med entusiasme og høy, men god lyd.

Særlig variasjon byr verken Ramones sceneshow eller musikk på, men gruppa er et godt eksempel på at det enkle ofte kan fungere både effektivt og godt.

Til slutt: De eneste som virket forbauset over at konserten virkelig ble avbrutt for godt var dem som forårsaket dette.

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar