Rage Against the Machine: Raser mot systemet

(intervju opprinnelig publisert 1993)

Rage Against the Machine (Foto: Sony Music)
Rage Against the Machine (Foto: Sony Music)

– Vi trodde at vi ville støte publikum fra oss med våre helpolitiske og angstbitende tekster, men i stedet har vi opplevd det motsatte. Det forteller sitt om den politiske og sosiale situasjonen i dagens USA. Tida er moden for et skikkelig raseriangrep mot den store maktmaskinen, sier Tom Morello (28), gitarist i Rage Against The Machine.

Bare et snaut år etter livedebuten, er det hardtslående amerikanske bandet på verdensturne. Kvartettens selvtitulerte debutalbum kom rett før jul og vakte oppsikt med sin konfrontasjonsrock, hvor hardrock, pønk, funk, og verbale raputfall blandes i en musikalsk gryte som i hvert fall aldri blir likegyldig.

– Våre røtter er Led Zeppelin, Black Sabbath, Clash og Public Enemy. Spesielt de to siste har betydd mye. Ingen andre har som dem klart å kombinere krasse politiske meninger med musikk med kommersiell appell, hevder Morello som er vennligheten selv der han peprer oss med verbale mitraljøser.

Og som ler høyt når vi påpeker at plata er kjemisk fri for kjærlighetstekster.

– Jeg har ingenting mot kjærlighet, men det temaet er det så mange som dekker uansett. Sammen med Zack (de la Rocha, bandets vokalist/tekstforfatter) og de andre i bandet har jeg følt behov for å lufte min angst for og avsky overfor det amerikanske samfunnet.

Politikerforakt og apati

Etter 12 år med Reagan/Bush har optimismen som eksisterte i 60-årene blitt erstattet med politikerforakt og apatisk mistro mot samfunnseliten og maktapparatet. Opptøyene i Los Angeles i fjor var bare et av mange signal om akkurat det, sier Morello, som presiserer at han selv ikke er fra ghettoen.

– Og det er det heller ingenting i bandets tekster som prøver å gi inntrykk av. Jeg vokste opp i en hvit middelklasse-forstad til Chicago, og kommer til tross for min fargede hud fra middelklassen. Men mine foreldre har hele tida vært politisk meget radikale, og deres engasjement har jeg arvet.

Jeg har universitetseksamen i statsvitenskap bak meg. Og en slik bakgrunn kan slå ut på to måter. Enten suges du opp av systemet, eller så fører kjennskapet til systemet at du gjennomskuer all bløff og råttenskap og blir enda mer forbannet. For meg førte det til Rage Against The Machine.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i NTB i februar 1993)

Les flere saker fra arkivet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.