Rask ferd mot stjernehimmelen

(intervju opprinnelig publisert april 2008)

Jason Mraz takker MySpace for at han har fått mange nye venner og fans. (Foto: Luiza/Creative Commons)

Oslo: Jason Mraz har nettopp spilt i Oslo og Bergen, til sommeren står Quartfestivalen for tur. Ventetida kan fansen bruke til å nynne på Myspace-hiten «I’m Yours».

– Det som har skjedd med «I’m Yours» er helt utrolig. Etter at den begynte å røre på seg på My Space, har interessen eksplodert. Nå kan folk tekstene både på den og andre av mine sanger, slik at jeg nesten føler meg som en lokal artist. Uansett hvor jeg spiller, sier den amerikanske artisten.

Når vi treffer 30-årige Mraz har «I’m Yours» nylig passert 600.000 spillinger på MySpace. Den er gitt ut som elektronisk singel, og ikke minst:

Du finner mer enn 200 coverversjoner av den på YouTube!

– Den er blitt større enn meg nå. Så stor at det blir som selv å covre den, når jeg gjør den på scenen. Ikke verst for en sang som jeg skrev i løpet av fem minutter, ler Mraz og fortsetter omfavnelsen av My Space:

– Jeg reiser mye rundt om i verden, alene med gitaren min. My Space har gitt meg mange venner og kjente rundt om, som jeg ofte kontakter når jeg kommer et sted. Turnélivet blir mye hyggeligere slik.

Ventetida slutt

Den slentrende popreggaelåten «I’m Yours» vil selvsagt være å finne på Jason Mraz nye album, «We Sing. We Dance. We Steal Things.». Den slippes i mai, og er hans tredje studioplate etter debuten «Waiting for My Rocket to Come» for seks år siden. Og med den oppmerksomheten han får for tida, kan mye tyde på at ventetida for Mraz er over nå. Ni år etter at han forlot den lille hjembyen Mechanicsville i Virginia for San Diego.

– Jeg hadde hørt mye bra om San Diegos coffeehouse-scene, og syntes det hørtes spennende ut. Selvsagt dro jeg med et håp om at noe skulle skje, men vel så mye for å oppleve noe nytt. Hadde jeg ikke fått fotfeste der, kunne jeg jo bare dratt tilbake til Virginia og likevel hatt det fint. Med gode minner fra California i bagasjen, forteller Jason Mraz, som begynte sin musikkarriere med å skulke.

Spilte piano som barn

– Da jeg var ung fikk jeg pianotimer av mine foreldre. Men jeg fikk også en moped for lettere å komme meg til pianolærerens hus. Og mopeden vant. Det var morsommere å kjøre rundt på den enn å ta pianotimer, så jeg skulket timene. Det var en fin tid, helt til faren min oppdaget det, ler Jason.

Som artist er Mraz nokså eklektisk, og blander gjerne pop og reggae med country og folk samt jazz og hiphop. Men i bånn av alt han gjør, ligger en upbeat stemning og optimistisk grunnsyn, hevder han.

– Slik har jeg alltid vært, og slik vil også den nye plata bli. «Love and happiness», erklærer Mraz og røper samtidig at også astrologi er en viktig inspirasjonskilde for alt han gjør.

Konsulterer astrologer

– Jeg konsulterer astrologer jevnlig. Ikke så mye for å bli fortalt hva som kommer til å skje, men for å bli mer bevisst hvilke muligheter jeg har til å påvirke mitt eget liv, sier Jason Mraz og tilføyer leende:

– Jeg er så pass hekta at jeg alltid sjekker horoskopene i avisene når jeg kommer til nye land og byer. Kan jeg ikke språket, så er det alltids noen som kan oversette.

I forlengelsen av astrologi-interessen, forteller Jason at han også er veldig opptatt av new age og religion. Og at han innerst i hjertet er en ekte hippie.

– Jeg ser kanskje ikke sånn ut, men jeg har alltid hatt sansen for hippienes felleskapstanke. Derfor har jeg ofte kunstnere, musikere og andre venner boende hjemme hos meg. Før fikk jeg gleden av mye gjestfrihet da jeg reiste rundt uten særlig penger. Nå er jeg endelig i en posisjon hvor jeg selv kan hjelpe andre, avslutter Jason Mraz.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i Adresseavisen april 2008)

 

Legg igjen en kommentar