Record Store Day – en idealistisk markering eller kommersiell spekulasjon?

rsd-2016-bannerMetallica fronter årets Record Store Day lørdag 16. april, og tilbyr butikkene og fansen en liveplate fra Bataclan i Paris. Men er plata en fin markering til ære for terrorofrene eller er Metallica mest opptatt av egen pr-verdi?

Da Record Store Day ble etablert i 2007, var det for å gi moralsk og økonomisk støtte til de uavhengige platebutikkene som lå med brukket rygg. Aktivitetene på Record Store Day var ment å minne folk om at det faktisk fortsatt eksisterte noen platebutikker som til og med solgte vinyl, og arrangørene fikk også med seg noen artister som forærte butikkene noen «eksklusive» utgivelser eller holdt noen konserter i butikken i anledning dagen.

Opplegget funket, og i takt med at vinylplata til og med har fått et oppsving de siste årene er Record Store Day blitt enda viktigere. Artistene er sikret ekstra oppmerksomhet rundt de fysiske godbitene de gjør tilgjengelig på selve dagen, og mange platebutikker har rapportert om i hvert fall fordoblet omsetning sammenliknet med en vanlig lørdag.

Ifølge Big Dipper i Oslo og Apollon i Bergen skal denne dagen, sammen med «Black Friday» i november, til og med være årets beste handledag.

Metallica RSD-ambassadør

Det gjør det selvsagt også lettere å få store artister til å stille opp som ambassadører for Record Store Day, og i år falgt valget sentralt på Metallica. Et ikke helt ukontroversielt valg, siden Metallica – og kanskje spesielt deres danske trommis Lars Ulrich – i sin kamp mot ulovlig nedlasting framsto som mer uforsonlig enn de fleste andre store stjerner. De ble beskyldt for å være grådige og kun interessert i å mele egen kake.

Rett eller urett, så forfølger beskyldningene Metallica også nå som de er blitt Record Store Day-ambassadører. Og det er en liveplate fra Bataclan de slipper eksklusivt for Record Store Day som står i fokus for striden. Er utgivelsen å betrakte som en støtteerklæring til Bataclan og ofrene og en politisk markering mot IS og terrorisme? Eller er det bare et usmakelig pr-framstøt for å gi bandet litt ekstra, positiv oppmerksomhet?

Gir bort inntekter, markedsfører plater

At de donerer samtlige inntekter fra Bataclan-plata til ofrene og deres familier styrker tesen om at dette er en uselvisk solidaritetserklæring fra bandets side. Men så var det dette med bandets «grådige fortid» da, den som gjør at noen mener det er naivt å tro at Metallica gir bort Bataclan-plata bare for å være snille. Initiativet gir jo bandet økt oppmerksomhet og mye goodwill, som seinere kan løses inn i klingende mynter.

Ikke minst pekes det på at bandet dagen før Record Store Day gjenutgir sine to første album, «Kill ‘Em All» (1983) og «Ride the Lightning» (1984) i alle mulige formater og med forskjellig slags bonusmateriale. Og at de slik bruker både Record Store Day og Bataclan til å markedsføre gjenutgivelsen av sine gamle plater.

Nostalgisk fokus

Mye av kritikken som de seinere år er rettet mot Record Store Day går også nettopp på at fokuset er for stort på gamle plater, at det blir mer et mimreopplegg enn aktiv støtte til ny og vital musikk.

Og kritikerne har et poeng, for enten du kikker på listen over artister som skal ha Record Store Day-konserter i USA eller ser på den 14 sider store katalogen med spesielle utgivelser til denne dagen, handler det nesten hele veien om gamle størrelser.

Ifølge Record Store Days egen nettside er det i år 13 norske platebutikker som er med. Noen av dem vil også by på artistbesøk, men for info om dette er nok butikkenes egne nett/facebooksider det beste å sjekke.

Av Leif Gjerstad

Se også: Vinylplatas dag, 2015

 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *