Reflektert Squeeze

(intervju første gang publisert september 1982)

Squeeze-intervju i Dagbladet 22.09.1982

Oslo: Da Squeeze spilte i Chateau Neuf lørdag, var dette gruppas andre Norges-besøk. Første gang var for tre år siden som oppvarmingsgruppe for The Tubes i Ekeberghallen. Squeeze anno 1979 var en fremadstormende popgruppe med et uskyldig glimt i øyet, mens Squeeze anno 1982 virker mer reflektert og «satt».

Jeg konfronterte Chris Difford, tekstforfatter og sammen med Glen Tilbrook gruppas «leder» med dette inntrykket. Og han sa seg umiddelbart enig.

– Den gangen var vi uansvarlige, uerfarne og naive lærlinger. Vi spilte bare fordi det var gøy, og tenkte ikke framover i det hele tatt. Nå har vi tatt svennebrevet, og virkeligheten har meldt seg. Ikke sånn å forstå at moroa er forsvunnet, men det er opplagt at man gjennom tre år, flere turnéer og plater får en masse verdifull erfaring.

Velger tema

Om sin arbeidsmetode forteller Difford at han gjerne velger ut et tema, og så jobber med dette en uke eller to. Deretter prøver han et nytt tema, og så videre. Når tekstene er ferdige, leverer han dem videre til Glen Tilbrook som setter melodi til.

– Dette samarbeidet fungerer usedvanlig godt. Det har aldri skjedd at han har skuffet meg, at melodien ikke har passet sammen med teksten. Forbauset meg: ja, men skuffet meg: aldri! Av denne grunn tror jeg aldri jeg kommer til å skrive sammen med noen andre. Hvis det skulle skje, måtte det i så fall bli med noen med et helt annet musikalsk nedslagsfelt, sier Difford.

Det har også versert rykter om at Difford og Tilbrook arbeider med en Broadway-musical, hvor August Darnell (Kid Creole) skal ha en av hovedrollene. Dette benekter Difford imidlertid, og nøyer seg med å si at «visst har jeg lyst, men tida er det verre med».

80-åras Lennon & McCartney

Squeeze (Foto: Pinterest)02

Samarbeidet Difford og Tilbrook imellom har dessuten fått mange kritikere til å lansere dem som «80-åras Lennon&McCartney».

– Sammenlikningen med John og Paul er bare tull, og noe jeg faktisk ikke liker i det hele tatt, sier Clifford og legger uoppfordret til: – Sjøl må jeg innrømme at jeg ikke orker å høre på vår siste LP. «Sweets From A stranger». Den ble skrevet på et tidspunkt hvor vi hadde en del bråk med plateselskap, managere etc. gående. Og det er disse negative og deprimerende aspektene som i virkeligheten skjuler seg bak tekstene om «kjærlighetsproblemene»

Siden problemene nå er overvunnet, lover Difford at neste LP skal bli mer optimistisk. Den skal for øvrig produseres av AJan Tarney, som har produsert bandets nye singel «Annie Get Your Gun», og tidligere har hatt suksess med blant andre Cliff Richard og Leo Sayer.

– På den LPen er det også mulig at jeg gjør et lite «comeback» som sanger, røper Difford, som på de tre siste LPene nesten helt har overlatt jobben til Tilbrook.

– I hvert fall skal jeg øve mer på sang når denne turneen er slutt. Du skjønner, jeg har alltid likt å synge, men har omtrent ikke gjort det siden LP’en «Cool For Cats» kom i 1979. Jeg mistet nemlig all tro på stemmen min da jeg hørte den på radioen!

Av Leif Gjerstad

(intervju første gang publisert i Dagbladet september 1982)

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar