Rio-rock med a-ha

(intervju opprinnelig publisert i 1991)

a-ha intervju fra Rio de Janeiro, slik det så ut på trykk i Tønsbergs Blad (faksimile fra avisen)

a-ha intervju fra Rio de Janeiro, slik det så ut på trykk i Tønsbergs Blad. Bildet i Rio ble tatt av Sigbjørn Sigbjørnsen) (faksimile fra avisen)

Rio de Janeiro: En uke etter at “Rock in Rio” sparket i gang med Prince som toppnavn, står nå a-ha for tur. I morgen lørdag entrer de scenen på Maracana for over 100.000 tilskuere.

– Vi tror det skal gå greit. Litt nervøse blir vi sikkert rett før vi skal på, men det føles verre å spille for 7000 i Norge, smiler Morten Harket.

Sammen med resten av bandet, crew, manager og livvakter kom a-ha til Rio allerede mandag. Men altfor mye dødtid er det likevel ikke blitt. Internasjonal pressekonferanse tirsdag, platesignering i et shoppingsenter i Sao Paolo foran 20.000 fans onsdag og mye annet har den norske trioen måttet gjennom.

Store som ha-ha

At a-ha virkelig er store i Brasil får man ustanselig merke her i Rio. Straks drosjesjåførene oppdager at deres vinterbleke passasjerer kommer fra Norge, smiler de bredt og sier ha-ha (slik brasilianerne naturlig uttaler a-ha) og setter tommelen i været. Alle illettene til de norske guttenes konsert er forlengst solgt, samtidig som hotellet deres, Rio Palace, er beleiret av fans med a-ha-plakater.

Når vi treffer Morten sitter vi på hotellterrassen noen etasjer opp, og hver gang han kikker utover kanten for å ta Copacabana, det azurblå Atlanterhavet og den majestetiske Sukkertoppen i nærmere øyesyn, møtes han av et hylende jentekor.

– Det er lett å lage oppstyr her i Brasil, kommenterer Morten jubelkorene med. Og beklager samtidig at det er vanskelig for ham å vandre rundt anonymt i Rios gater.

Regnskogen

Da a-ha var i Brasil for to år siden spilte de fem konserter for ca en halv million brasilianere. En opplevelse som Morten uten å nøle beskriver som høydepunktene for a-ha som livegruppe.

– Riktignok var den første konserten totalt mislykket. Men de fire etterpå var bare knall, forteller Morten som den gang også fikk tid til en avstikker inn i hjertet av Amazonas. Som kjent er a-ha involvert i et prosjekt som prøver å sikre regnskogen.

– Plante- og dyrelivet der er så enormt at det finnes uante muligheter for såvel legemiddel- som kosmetikkindustrien og andre næringer. Det lar seg gjøre å utvikle og utnytte disse ressursene på en måte som ikke står i konflikt med regnskogens økologiske balanse.

Greier man dette vil den økonomiske verdien av regnskogen bli større enn når den hogges ned, og da vil mye av problemet være løst, hevder Morgen og tar av seg sine brune western-boots. Også for en popstjerne er det mer behagelig å gå barbeint når gradestokken nærmer seg de 35.

Merklig pressekonferanse

Samme utdypende svar fikk ikke den brasilianske journalisten som på tirsdagens pressekonferanse spurte ut gruppen om deres regnskogs-engasjement.

“Vi er opptatt av økologiske spørsmål, men det er et altfor omfattende tema å gå inn på, på en pressekoferanse som dette”, svarte a-ha.

Og berørte dermed hovedproblemet med slike forestillinger. De blir helst overfladiske når et stappfullt rom med journalister fra mange land kjemper for å komme til orde. Seansen til a-ha ble en nokså flau affære. Journalister fra Brasil, Sør-Amerika og resten av verden kretset rudnt a-ha’s forhold til sine norske røtter, deres enorme suksess i Brasil og manglende sådan i USA. Samt selvsagt deres opplevelser av og forventninger til Brasil.

Gitte spørsmål som rutinemessig og uten glød ble besvart av Morgen, Magne og Pål.

– Kjedelig, men det er kanskje vi som er dumme, kommenterte Magne lakonisk etterpå med et stort gjesp.

Storm rundt NKOTB

Var pressekonferansen til a-ha lunken, stormet det desto mer rundt New Kids On The Block. 40 minutter forsinket ble de møtt med kraftige burop, og mye av deres pressekonferanse ble en direkte konfrontasjon mellom NKOTB og media.

Beskyldningene om at den populære teenybopper-gruppen var en fabrikert bløff haglet fra salen, mens de fem på podiet svarte med motbskyldninger at gitte journalister i salen (en pressemann fra engelske The Sun ble direkte utpekt og utvist) fabrikkerte bevisste løgner om gruppen.

Livet i Rio

Mens krangelen raser på hotellet, går livet videre i Rio. Sola steker og folk søker tilflukt på strendene eller i de svalende bølgene som ruller innover sandstrendene, mens gatebarna går rundt og tigger og drosjesjåførene ikke har tid til å vente på folk som kommte komme i deres vei. Likefullt er det klart at “Rock in Rio” setter sitt tydelige preg på byen.

Og det skulle bare mangle. Den ni dager lange festivalen er tross alt verdens største, og vil med avslutningen søndag ha hatt over en million tilskuere innenfor Maracanas murer. Foruten at 500 millioner TV-seere i over 30 land kan følge konserten på fjernsyn.

Artistene som har lokket tilskuerne til Milly Idol, INXS, Happy Mondays og Guns’n’Roses.

Prince og Axl

I skrivende stund har Prince vært det musikalske høydepunktet, mens Guns’n’roses utvilsomt har vært det store publikumsnavnet. Begge deres konserter har vært utsolgt, og under søndagskonserten med bandet var det så smekkfullt at 2000 fans med billetter ble nektet adgang.

Rasende prøvde de å storme stadioen, men ble møtt av bevæpnet politi som løsnet skudd over hodene på folkemengden. Men ro ble det først da de 2000 ble lovet pengene tilbake eller billetter til en annen konsert.

Kaos

Litt kaotisk har det vært både innenfor og utenfor murene, men så langt har ingen alvorlige ulykker inntruffet. Og Maracana står fremdeles, selv om de verste spådommene har antydet noe annet. Verdens største fotballstadion ble nemlig bygget til fotball-VM u Brasil i 1950, og har nå for alvor begynt å merke tidens tann. Det har oppstått brister i betongfundamentet, noe som i november førte til at stadioen ble stengt av sikkerhetsmessige grunner.

Etter en måneds provisoriske utbedringsarbeider ble Maracana riktignok gjenåpnet, men som en kilde i Rio uttrykte det:

– Jeg skulle gjerne sett den bygningskontrollen i Brasil som tør stenge Maracana. Det ville være som å nekte Rio-befolkningen adgang til stranden på Copacabana.

Av Leif Gjerstad

(intervjuet ble opprinnelig publisert i januar 1991 i et titalls aviser, heriblant Tønsberg Blad, hvor denne versjonen er hentet fra)

Legg igjen en kommentar