Robbie Robertson: En legende er tilbake

(intervju første gang publisert november 1987)

Robbie Robertson-intervju i Bergens Tidende 05.11.1987

Oslo: – Det er noe fundamentalt galt med ideen om at en rockemusiker skal gjøre en LP, turnere, gi ut en ny LP, turnere og så videre. Det er en tvangsforestilling som jeg tar av stand fra, og for meg var derfor det mest naturlige å la være.

Så enkelt kan et tiårig fravær fra rockescenen forklares. I hvert fall hvis man heter Robbie Robertson, og har en gyllen fortid som leder av The Band. Den legendariske gruppa som sa takk for seg med en magnifikk konsert høsten 1976, «The Last Waltz», hvor deres gamle samarbeidspartner Bob Dylan i spissen for en nesten samlet rockeelite dukket opp som gjester på scenen. En begivenhet som også ble dokumentert i form av en trippel-LP og en film, regissert av Martin Scorcese.

Rockehistorie


– Etter 16 år sammen hadde vi kommet til veis ende. Jeg
var og er stolt over mye
av det The Band gjorde, og
uten å rødme tør jeg påstå at vi
ga vårt bidrag til rockehistorien. Men i stedet for å fortsette og ende opp som en parodi på noe stort som en gang hadde vært, satte jeg sluttstrek, forteller en sliten, men vennlig Robbie Robertson, godt tilbakelent i sofaen. Han er en snartur innom Oslo for å snakke om sin rykende ferske comeback-LP, «Robbie Robertson».

– I flere år gledet jeg meg over å kunne leve et helt normalt familieliv, og jeg hadde ingen som helst planer om å gi ut en solo-LP. Det som skjedde forut for denne LPen var derfor bare at jeg plutselig skrev en sang, og noen få dager etterpå hadde jeg skrevet noen til. Det var som om noe løsnet inni meg, og dette materialiserte seg etter hvert i en LP, sier Robbie Robertson som på sin nye LP har jobbet med forskjellige musikere. Slik som U2 og Peter Gabriel. Og med Daniel Lanois som medprodusent.

– Via Lanois produksjoner for U2 og Peter Gabriel enset
jeg at vi hadde felles oppfatninger om musikk og lyd. Og de andres medvirkning er i grunnen bare en forlengelse av det jeg alltid har gjort. Nemlig å blande mennesker med ulik musikalsk bakgrunn og så skape noe ut ifra det.

Fallen Angel

Etter ti år vekk fra scenen er Robbie Robertson tilbake med nytt album. (Foto: promo/www.robbie-robertson.com)

Et av kuttene på LPen «Fallen Angels» er dedikert til Richard Manuel, hans gamle kollega fra The Band som begikk selvmord i fjor. Og dermed satte en definitiv sluttstrek for de mange forsøkene som er gjort på en gjenforening av The Band uten Robbie…

– Av de grunner jeg allerede har nevnt, var det utenkelig for meg å bli med, men jeg hadde likevel ingen innvendinger mot at de ville fortsette. Jeg skjønte godt hvorfor de ønsket å gjenforenes, og alt jeg kunne si var derfor lykke til, sier Robbie Robertson som i stedet, foruten å være familiefar, foretrakk å bruke sin tid etter The Band til bl.a. å skrive filmmusikk og dessuten prøve seg i skuespillerrollen.

– Jeg har alltid vært interessert i sammensetningen av lyd og biJde. Og noe av det jeg prøver å gjøre med min nye LP er nettopp å visualisere deler av den amerikanske virkeligheten på en lidenskapelig og personlig måte, sier Robbie.

Av Leif Gjerstad

(intervju første gang publisert i flere aviser i november 1987. Denne versjonen er hentet fra Bergens Tidende, 05.11.1987)

 

Legg igjen en kommentar