Robert Forster på John Dee

The Go-Betweens var en av 1980-tallets beste grupper, men Robert Forster har klart seg godt også på egen hånd. (www.robertforster.net)

Det er håpløst å tenke slik, men hva slags verden lever vi i når all verdens artister selger ut Oslo Spektrum mens Robert Forster fra Go-Betweens ikke en gang selger ut John Dee?

Noen av oss hadde australske The Go-Betweens  som et av våre yndlingsband på 1980-tallet, med overdådig vakker gitarpop smekkfull av vemod, melankoli og originalitet. Album som «Before Hollywood» (1983), «Liberty Belle and the Black Diamond Express» (1986) og framfor alt mesterverket «16 Lovers Lane» (1988) er plater som beriker enhver musikkentusiasts samling.

Kultstjerner ble soloartister

Men også det eventyret tok selvsagt slutt, lenge før de fikk den oppmerksomheten de fortjente. Mye handler selvsagt om uflaks og dårlig timing, men noe også om indre demoner (les alkohol og dop) som tæret på vennskapet og fikk de to frontfigurene Grant McLennan og Robert Forster til å gå sine egne veier rett etter at de ga oss «16 Lovers Lane» og 1980-tallet gled over i 90-åra.

Hver for seg lagde de mye fint også i det siste tiåret av forrige årtusen, men uten helt å nå de samme høyder som i deres siste år sammen. Kanskje innså de det også selv, for i 2000 kom de sammen igjen og rakk tre nye og karakteristisk gode album før Grant McLennans død i 2006 (hjerteinfarkt) satte et endelig punktum for The Go-Betweens.

Les også: Australsk og utypisk (arkivintervju fra 1986)

Les også: Go-Betweens på kjærlighetsstien  (arkivintervju fra 1988)

Klart seg godt

Trist å miste The Go-Betweens, men en trøst at Robert Forster et godt stykka unna de store overskriftene har klart seg utmerket på egen hånd, om enn det er langt mellom hver utgivelse. For etter «The Evangelist» i 2008 (med tre låter som Forster skrev sammen med McLennan kort tid før sistnevnte døde) måtte vi vente i sju år på oppfølgeren «Songs To Play». Som lever så opp til tittelen at mange kritikere hadde den med blant sine «årets beste»-plater når året 2015 skulle oppsummeres.

Og «Songs to Play» holder selvsagt å spille også i 2017, så det meste burde ligge til rette for en finfin kveld på John Dee tirsdag 19. september. For de som kjenner sin besøkelsestid.

Av Leif Gjerstad

Les også: Den gangen down under var topp

 

Se video: The Go-Betweens «Streets of Your Town»

 

Se video: Let Me Imagine

Legg igjen en kommentar