«Så som i himmelen» blir musikal

Michael Nyquist og Frida Hallgren hadde hovedrollene i filmsuksessen «Så som i himmelen». (Foto: GF Studios/Sonet Film)

I 2004 ble filmen Oscar-nominert, og Michael Nyquist fikk sitt store gjennombrudd som skuespiller. Til høsten får «Så som i himmelen» nytt liv, som musikal i Stockholm.

– Vi skal gjøre en svensk Puccini, uttalte Kay Pollak til Dagens Nyheter, da nyheten om musikalen ble kjent rett før nyttår. Det var Pollak som hadde regi på filmen og det er han som står for manus på musikalen, mens paret Vicky og Johan von der Lancken står oppført som produsenter. Premieren vil finne sted på Oscarsteatern i Stockholm, 13. september i år.

Ideen til musikal fikk Vicky von der Lancken for ti år siden, men selv om hun allerede da tok kontakt med Pollak valgte han å sitte på gjerdet fram til nå. I mellomtida fikk han også tilbud fra seks internasjonale produksjonsselskap, men valgte Lancken fordi han følte hun var den han var mest trygg på ville ivareta grunnfølelsen i filmen.

– Jeg visste hun ville ta vare på sjelen og holde fokuset på kjærlighetshistorien. Og tanken om hvordan musikk kan fungere frigjørende for et menneske. Vi skal gjøre en svensk Puccini. Det skal være både hjerte og smerte, sier Pollak til DN.

Dirigenten vender hjem

Filmhistorien kretser rundt den internasjonalt kjente dirigenten Daniel Daréus som vender tilbake til sin hjembygd på grunn av sykdom. Planen er å trekke seg tilbake, men når han blir spurt om å hjelpe det lokale kirkekoret sier han ja, og blir deretter forelsket i en av de kvinnelige korsangerne.

Det var Mikael Nyquist, som døde i fjor, som i rollen som Daniel Daréus fikk sitt definitive gjennombrudd. I hjemlandet ble kinofilmen sett av 1,4 millioner mennesker og spilte inn mer enn 88 millioner svenske kroner. Balladen «Gabriellas sång» ble dessuten en megahit, mens filmen ble Oscar-nominert som beste utenlandske film.

I 2015 kom Pollak med den frittstående oppfølgeren «Så ock på jorden» (med Jakob Oftebro på rollelista). Filmen fikk en langt mer blandet mottakelse, og klarte aldri å gjenskape himmelen-suksessen.

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar