Sanger for Europa

Denne uka er det EU-valg, og frykten for høyrepopulistisk framgang er stor. Utenforlandet Norge har naturlig nok ikke stemmerett, men Leffe kan i det minste bidra med noen Europa-sanger.

Og for å vise hvor storsinnede vi europeere er, overlater vi på de to første kuttene like gjerne mikrofonen til to amerikanske band, med en plattform langt, langt unna den sykelige narsissisten i Det Hvite Hus. (men deretter vender vi hjem til Europa)

R.E.M. «Radio Free Europe» (1981)

Det var Athens-bandets aller første singel, som de aller fleste ble kjent med først et par år seinere, da den også fant veien inn på debutalbumet «Murmur». En typisk R.E.M.-låt som beveger seg keitete melankolsk framover, mens Michael Stipe mumler tekster som ikke alltid er like lette å forstå. Men refrenget «Calling on in transit/Calling on in transit/Radio Free Europe/Radio» fikk vi i det minste med oss. Sammen med forståelsen av at dette var et band som ville prege rocken i mange, mange år framover.

Velvet Underground «European Son» (1967)

Mens hippiene lekte i sola i California, utforsket Lou Reed, John Cale og de andre i Velvet Underground livet i de dekadente bakgatene i New York. «European Son» fikk avrunde debutalbumet «The Velvet Underground & Nico», og teksten ligger lysår unna de mer tidsriktige summer of love-flørtene: «You killed your European son/You spit on those under twenty-one/But now your blue car’s gone/You better say so long/Hey hey, bye bye bye». Passende kommentar til Brexit?

Kraftwerk «Europe Endless» (1977)

De tyske pionerene leverte en hyllest til Europa på (tog)skinner på 1977-albumet «Trans-Europe Express». Her videreutviklet de sin melodiøse, minimalistiske elektronika-stil som ikke minst påvirket musikalaktuelle David Bowie. Dessuten var teksten veldig lett å få tak på. Vi siterer første vers: «Europe endless/Endless endless endless endless/Europe endless/Endless endless endless endless»

The Clash «Safe European Home» (1978)

Kuttet åpner London-pønkernes andre album, «Give ‘Em Enough Rope», som dessverre lå langt under både debuten «The Clash» og klassikeren «London Calling» som skulle følge året etter. På «Safe European Home» fungerer vår verdensdel som den trygge havnen Joe Strummer & Co åpenbart savnet da de besøkte Jamaica: «I went to the place where every white face/is an invitation to robbery/And sitting here in my safe European home/Don’t wanna go back there again». Dvs borte bra, hjemme best?

Gruff Rhys «I Love EU» (2016)

Den tidligere Super Furry Animals-vokalisten fortjener langt mer oppmerksomhet enn han får, og ikke bare på grunn av denne singelen som han skrev før britene stemte for Brexit i 2016. Og til The Guardian har han forklart at han skrev låten da han innså hvor ille han ville synes det var dersom britene gjorde noe så tåpelig som å stemme ja til Brexit. Noe de da også gjorde. Rhys engasjement for EU er ikke blitt mindre siden den gang. Eller for å si det med ham selv «I love EU/You’re a 60 year old woman of ideals/Unprecedented peace time in your arms reveals/That any tensions we can overcome/because I LOVE EU» 

Roxy Music «Song For Europe» (1973)

Lenge før EU og lenge før EEC, gikk Vest-Tyskland, Frankrike, Italia og de tre Benelux-landene i 1950 sammen i Det europeiske kull- og stålfellesskap, i troen på at et nært samarbeid over grensene skulle kunne forhindre en ny storkrig i Europa. De samme seks landene utdypet i 1958 samarbeidet i det som ble EEC. Og som mange år og 22 flere land seinere er blitt til EU.

Men de startet som seks og derfor holder jeg meg til seks kutt her, og da må Roxy Musics «A Song For Europe» fra tredjealbumet «Stranded» selvsagt med. Det var deres første uten Brian Eno, men likevel muligens deres aller beste? Og Bryan Ferry skjelver som alltid suverent på stemmen når han synger «Here as I sit/At this empty café/Thinking of you/I remember/All those moments/Lost in wonder/That we’ll never/Find again» og i sangen beveger seg fra Paris til Venezia. En sann europeer!

Av Leif Gjerstad

PS! Etter at redaksjonen avsluttet sitt arbeid med denne saken, kom det en usedvanlig sterk oppfordring om en låt som bare «måtte med» (ble jeg fortalt). Og siden temaet er så Europa-vennlig som det kan få blitt, etterkommer vi ønsket og inkluderer også EU-landet Finlands representant Arja Saijonmaa og hennes «Jag vill leva i Europa» i det gode selskap:

«Jag vill leva i Europa/Jag vill älska och sjunga här/Jag vill skratta och gråta och dansa/Jag är yr och förlorad och kär/När jag tänker på hela Europa/Och på oss som hör hemma här»



Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *