Sigrid-jubel på Roskilde

Sigrid presenterte seg med store bokstaver på Roskilde-festivalen torsdag. (Sigrid kan du skimte nede i venstre bildekant). (Foto: Leif Gjerstad)

Roskilde: The XX lagde en fabelaktig forestilling og The Jesus & Mary Chain låt tøffere enn forventet. For norske Roskilde-ører ble likevel jubelkonserten til Sigrid tidligere på dagen torsdagens høydepunkt.

Noe av fascinasjonen ved Roskilde Festival er at det tilsynelatende ikke spiller noen særlig rolle når artistene spiller. Det var mange tusen tilstede da The Jesus & Mary Chain innhyllet scenen i tåke ved 03-tida natt til fredag. Og det var flere tusen publikummere som møtte opp da Sigrid åpnet torsdagsprogrammet ved Apollo-scenen 15 timer tidligere.

Og Sigrid benyttet den snaue timen hun hadde til rådighet imponerende godt. 20-åringen sprudlet nærmest over av energi, mens de synthdominerte landskapene og heftige beats effektivt bygget opp under både stemme og stemning. Det vi ble aller mest imponert over var likevel den sikkerheten og autoriteten som hun utstrålte på scenen. Helt fra starten med «Go to War» via den nye, Adele-balladeliknende «Dynamite» til finalen med den store hiten «Don’t Kill My Vibe» eide Sigrid scenen og lagde en jubelforestilling som lover godt for framtida.

Eller som en representant for platebransjen uttalte etter å ha sett Sigrid i Roskilde: «Om fire år Arena, om åtte år Orange», med henvisning til henholdsvis det største teltet på Roskilde (med kapasitet 20.000) og hovedscenen.

Les også: Guardian-ros til Sigrid

Fabelaktige The XX 

Det gjenstår selvsagt å se, og trenger i og for seg heller ikke være noe mål. Men det viser noe av potensialet Sigrid Raabe har og tilliten hun nyter i bransjen. Ni timer etter at Sigrid takket for seg på Roskilde, inntok The XX den Orange Scene med titusener som stimlet sammen foran scenen som et vakkert og bølgende folketeppe.

Det ble en triumfartet ferd gjennom den britiske trioens stemningsfulle landskap, med for kvelden vel så stor vekt på det emosjonelle som på det feststemte. Kanskje en litt risikopreget avgjørelse, sånn seint på kvelden mens regnet sildrer ned og folket ønsker fest. Men kraften og klarheten The XX formidlet fikk eventuelle motforestillinger til å smuldre vekk. Dessuten ble det en like rørende som søt avskjed da Romy Madley Croft fortalte om hennes første besøk på Roskilde-festivalen som 16-åring. Om hvordan hun ville ment det var helt utenkelig, hvis noen den gangen ville sagt at hun en dag skulle stå på Orange Scene.

På mange måter virket det nesten som hun fortsatt ikke helt tror at det som har skjedd faktisk har skjedd, så emosjonelt beveget hun var da hun uttrykte sin store takknemlighet overfor publikum som har ført The XX dit de er i dag.

Av Leif Gjerstad

Flere saker fra Roskilde-festivalen

Legg igjen en kommentar