Siste Øya-kveld med gjengen

Midnight Choir på formiddagen og Grace Jones før midnatt? Spennende programmering på Øya lørdag, med så pass mange godbiter at valget blir vanskelig. Her er min løype:

Midnight Choir (13.00, Amfiet)

Midnight Choir (Foto: Øya-festivalen)

Midnight Choir (Foto: Øya-festivalen)

Idéen med Midnight Choir på «familiekonserten» tidlig lørdag høres i første omgang kanskje litt rar ut. Deres mørke og dvelende melankoli passer jo bedre i det dunkle nattemørket enn på en sommerlig gresslette? På den annen side er jo musikken så mykt vakker at det kan kle en liten formiddagsmeditasjon i gresset? Tror faktisk det, så det blir tidlig Øya-start lørdag. Et artig poeng er ellers at Midnight Choir spilte på den aller første Øya-festivalen i 1999, og at Paal Flaata & Co i år kom sammen igjen etter 13 år fra hverandre (mange i uvennskap, til og med).

Les også: Melodiøs melankoli for nattfugler (arkivintervju fra 1995, da de albumdebuterte)

Elephant9 with Terje Rypdal (14.25, Amfiet)

Elephant9 (Foto: Øya-festivalen)

Elephant9 (Foto: Øya-festivalen)

Jazz er det ikke altfor mye av på Øya, men Elephant9 forsterket med gitarlegenden Rypdal lukter snadder. Som mange innen jazzen har de tre elefantgutta jobbet i litt løse formasjoner med mange utøvere i ulike konstellasjoner, fra Supersilent og Shining via Motorpsycho og Big Bang til National Bank og Jon Eberson. Foruten at Reine Fiske fra vårt svenske favorittband Dungen har medvirket på trioens to siste album. Med gitarmaestro Rypdal tipper jeg det blir rått, funky, utfordrende, vakkert og kult. Kan ikke gå galt!

PS! Har begrenset anbefalingene til noen veldig få her, men siden det er så langt mellom hvert jazzband på Øya kan vi jo i det minste minne om at Kamasi Washington spiller der 16.45!

Whitney (15.55, Hagen)

Whitney (Foto: Øya-festivalen)

Whitney (Foto: Øya-festivalen)

Googler du Whitney havner du nok hos Houston, men Øya-utgaven av Whitney er et brødrepar og noen venner fra Chicago som albumdebuterte tidligere i år. Og det gjorde de med så stor bravur at lovordene haglet og festivaltilbudene tikket inn. Stilmessig befinner de seg et sted mellom countrysoul og folkpop, med varme melodiganger og utsøkt instrumentering som gjør septetten til et veldig spennende navn å følge framover. Så dem dessuten i Roskilde, og der imponerte de så til de grader at jeg gleder meg til gjensynet!

Les også: Ti Roskilde-konserter, 2016

Grace Jones (21.40, Amfiet)

Grace Jones (Foto: Øya-festivalen)

Grace Jones (Foto: Øya-festivalen)

Da Grace Jones spilte på Rockefeller i 1992 var klokka langt over midnatt før hun gikk på og før hun gikk av forsvant også klærne av. Ingen tvil om at hun levde opp til hiten «Nightclubbing»! Noen gjentakelse blir det definitivt ikke lørdag, siden konserten faktisk må være slutt når klokka slår 23. Fest lager Grace Jones sikkert uansett, selv om jeg er veldig i tvil om hva hun faktisk kommer med og hva slags form hun er i. At jeg velger Grace foran Kvelertak (som spiller omtrent samtidig) skyldes derfor mest vissheten om at dette fort kan bli siste gangen vi får se den eksentriske 68-åringen i Norge.

Reservefirer’n:

Nå har jeg allerede anbefalt fire, som er én mer enn jeg hadde bestemt på forhånd. Likevel er det mange flere jeg gjerne vil anbefale, men jeg får vel nøye meg med å sette opp en reservefirer som står høyt på ønskelista: Frøkedal & Familien (15.55), Savages (18.25), Biosphere (20.05) og endelig Kvelertak (21.55)

Av Leif Gjerstad

Flere saker fra Øya-festivalen

Legg igjen en kommentar