Siste runde for 78

Lonnie Donegan toppet listene i 1957 med «Gamblin Man». Det er siste gang en plate gitt ut på 78-formatet har klart det. (Foto: Wikiemdia Commons)

Vinylen har fått sin revansje mens compactdisken stuper. Og det 60 år etter at vinyljyplingen tok knekken på den gamle stenkaka. 23. juni 1957 gikk Lonnie Donegans «Gamblin Man» helt til topps på engelske hitlister. Det var aller siste gang en engelsk listetopper ble utgitt på 78-plate.

Det er blitt skrevet mye om vinylens comeback. I flere år har den gamle LPen opplevd økt salg fra år til år, mens CDen har gått motsatt vei. Likevel er det kanskje ingen grunn til å blåse det for stort opp, med tanke på at vinylens markedsandel i Norge i fjor tross alt stoppet på skarve 4,5 prosent av totalsalget. Det er helt andre formater som dominerer og setter dagsorden.

Uansett er det artig å se hvordan den gamle LPen etter flere år i krampetrekninger har reist seg og blitt det fysiske formatet som synes å ha best framtidsutsikter. Og det er i skarp kontrast til den gamle 78-plata som hadde hele markedet da 1950-tallet begynte, men nesten var borte da vi forlot det samme tiåret. Og det formatet, den såkalte stenkaka, har aldri klart å komme tilbake.

Siste gang på toppen

Juni 1957 markerer i den forstand et historisk øyeblikk for plateindustrien. 23. juni det året gikk den skotske skifflekongen Lonnie Donegan helt til topps med sin singel «Gamblin Man». Den var utgitt både på 78 og vinyl, men den ble også den aller siste listetopperen i Storbritannia som var å få som stenkake. Etter den var det bare den lille vinylsingelen som gjaldt.

Vi markerer øyeblikket med å slippe til Lonnie Donegan (1931 – 2002) og «Gamblin Man». Og for de som sier Donegan hvem? bør vi kanskje tilføye at han i hjemlandet hadde over 30 Top30 hits hvorav tre på førsteplass. Opplagt en av de største og viktigste britiske popartistene før The Beatles.

Av Leif Gjerstad

Se video:

 

 

Legg igjen en kommentar