Skal du ha Springsteen-billett har du ikke tid til å lese dette!

river tour-2016Dette blir publisert på nøyaktig samme klokkeslett som billettsalget til Bruce Springsteens Ullevaal-konsert 29. juni åpner. Det er stor sannsynlighet for at de 30.000 billettene er revet unna omtrent før noen har rukket å lese ferdig denne saken. Og det til tross for ståplassbilletter som koster opptil 1500 kroner.

Da Bruce Springsteen spilte i Norge for aller første gang i mai 1981 var jeg der, på jobb for Dagbladet. Billetten jeg hadde i Drammenshallen var på femte rad rett foran scenen og kostet kr. 125. Omregnet til dagens kroneverdi tilsvarer det kr. 394 (SSB, konsumprisindeks).

Enorm forskjell

Det var altså prisen for de aller beste og dyreste billettene på den første turnéen der Bruce Springsteen spilte materiale fra sitt ferske album «The River». Når han nå vender tilbake for å spille sin 35 år gamle klassiker koster den aller rimeligste billetten kr. 800.

Det vil si at fansen må betale dobbelt så mye for å stå bortest i et hjørne på digre Ullevaal enn jeg og mine venner gjorde for å sitte noen meter unna ham i Drammenshallen.

La oss leke litt mer med tall: Dersom alle de 6500 billettene i Drammenshallen hadde kostet 395 kroner, ville det gitt en brutto omsetning på 2,57 millioner kroner. Og dersom alle de 30.000 billettene på Ullevaal hadde kostet 800 kroner, ville det gitt en brutto omsetning på 24 millioner kroner.

Det er en enorm forskjell, som i realiteten blir enda større siden vi her har sammenliknet de dyreste 1981-billettene med de rimeligste 2016-billettene.

Innfører klasseskille

Det er selvsagt lett å innvende at en slik sammenlikning blir helt uholdbar, siden faktorer som artistens markedsverdi, folks kjøpekraft, utviklingen på konsertmarkedet, størrelsen (og dermed både produksjons- og personalkostnadene) på arrangementet alle er kraftig endret siden den gang.

Og jada, alt det der stemmer! Men uansett hvordan man snur og vender på det er det umulig å slippe unna det ubehagelige faktum at Springsteen for første gang på en Europa-turné har innført klasseskille på ståplass. Og at prisene som forlanges for de beste ståplassbillettene foran i pit’en – kr. 1500 – ikke kan karakteriseres som annet enn blodpriser. Ikke rart mange gamle fans er skuffet over sin «ærlige arbeiderklassehelt» med antatt hjerte for de små sliterne.

Hva var det George Orwell sa? At «alle er like, men noen er likere enn andre»!

Ikke versting, men ille nok

Så vil noen i tillegg innvende at selv om prisene er stive, er de på ingen måte rekordhøye. Kanskje vil de peke på at de som vil kjøpe den dyreste Justin Bieber-pakka i Telenor Arena må ut med absurde 4000 kroner. Men samtidig har vi fått oppgitt at de rimeligste billettene både til Bieber, Iron Maiden, Adele, Rihanna og Muse alle koster mindre enn den rimeligste til Springsteen.

Og: Skal det at noen er «over the top» uanstendig grådige og krever 4000 for en så kalt VIP-pakke være et forsvar for at også andre kan være grådige, så lenge de bare er litt mindre uanstendige?

Arbeiderklassegutten

Det mener i hvert fall jeg blir en feilkobling. Samtidig som det skurrer litt ekstra når det er akkurat Bruce Springsteen som krever så mye for sine beste ståplassbilletter på Ullevaal.

Han har tross alt profilert seg og spilt på et image som arbeiderklassegutten i gata. Han har bygget sin karriere på solidaritet med de mindre heldige, og han har altså aldri tidligere akseptert slike klasseinndelinger som han innfører nå. Før har det vært først til mølla-prinsippet eller loddtrekning som har rådet grunnen. Nå er det lommeboka som avgjør.

Dyrest i Norden

Og endelig: Selv om han neppe har akkurat med det å gjøre, så er det jo litt rart at billettene til Oslo-konserten skal koste så mye mer enn i både Göteborg og København. De tilsvarende billettene til Ullevaals 1500-segment koster i Göteborg kr 1017 og i København kr. 1214 (begge omregnet til norske kroner, med dagens kurs).

Arrangør Live Nation forklarer det med utviklingen i kronekursen, foruten at størrelsen på konsertstedene (Ullevi 70.000, Parken 50.000) sikkert også kan påvirke sluttsummen.

Det er åpenbart legitime begrunnelser, men hadde forskjellen virkelig trengt å være så stor?

Fakta: Dette koster billettene på Ullevaal

Ståplass front: 1500 (antall: 2000)

Vanlige ståplasser: 800 (antall: 13.000)

Sitteplass langsider: 1000

Sitteplass kortside: 900

(antall sitteplasser totalt ca 15.000)

Av Leif Gjerstad

Ps! Lurte du på om jeg skal dit? For en gangs skyld (når det gjelder Springsteen) faktisk ikke. Men det skyldes ikke så mye billettprisene som at Ullevaal-konserten kolliderer med Roskilde-festivalen.

Les også: Da Leffe droppet Springsteen

Legg igjen en kommentar