Snømannen fra helvete

Snømannen er ikke bare farlig, han er i tillegg arrogant! (Foto: Leif Gjerstad)

Snømannen er ikke bare farlig, han er i tillegg arrogant! (Foto: Leif Gjerstad)

Jo Nesbø er en veldig ålreit fyr, men folka bak «Snømannen» og deres kommunale medløpere er så arrogante at man burde sette Harry Hole på saken!

Folkens, dette er noe helt nytt for meg, å skrive harmdirrende innlegg om parkeringsskilt. Men når kommunen og filmteamet bak «Snømannen» opptrer så arrogant og med så liten respekt for folk som jeg har opplevd denne helgen blir jeg så provosert at finger’n automatisk søker seg til avtrekkeren. Som i dette tilfellet er tastaturet.

P – Med særskilt tillatelse

Og alt dette med utgangspunkt i noe tilsynelatende så uskyldig som et skilt med påskriften «P – Med særskilt tillatelse». Skiltet dukket opp i nabolaget hvor jeg bor (ved Uranienborg-parken i Oslo) en eller annen gang fredag ettermiddag, og jeg vet nok om parkeringsregler til å vite at forbudet trer i kraft 24 timer etter at skiltet er satt opp.

Men det var også alt jeg visste. Skiltet sa ingenting om fra nøyaktig når forbudet ville gjelde og heller ikke noe om hvor lenge det ville vare. «Noe» skulle altså skje, men hva og når og hvor lenge???

Da jeg oppdaget skiltet i gata jeg sto parkert fredag ettermiddag var det for seint å ringe kommunen eller trafikketaten for beskjed, de hadde for lengst tatt helgen. Kanskje også påskefri, slik så mange andre i denne byen gjør allerede palmehelgen.

Jeg sjekket derfor nettsidene til kommune og trafikketat, men fant ingenting av interesse som gjaldt denne saken. Heller ikke noen andre litt halmstråaktige søk gjorde meg klokere. Det ble litt sånn som Bob Dylan synger i «Ballad of a Thin Man»: something is happening here but you don’t know what it is, do you, Mister Jones?

For en ære!

Svaret fikk jeg helt tilfeldig lørdag, da jeg gikk ut for å flytte bil og jakte ny parkeringsplass. Da så jeg tre fyrer i Prosec-uniformer som sto og bladde i noen papirer, og på mitt spørsmål kunne de bekrefte at det var snakk om filminnspilling. Og ikke bare hvilken film som helst, men «Snømannen», måtte jeg vite!

Det ble sagt på en måte som om jeg skulle føle meg beæret for at filmselskapet Working Title Films hadde valgt akkurat mitt nabolag som arena. At informasjonen på skiltene med hensyn til tid og varighet var vag, hadde de derimot bare en skuldertrekning til. Det var jo ikke deres bord, og der visste de ikke særlig mer enn meg.

De som vet, men ikke vil fortelle

Og det stemmer sikkert. Men det er alltid noen som vet, og i dette tilfelle gjelder det både Oslo kommune (v/Trafikketaten) og folka bak filmatiseringen av «Snømannen». Og det er her det harmdirrende kommer inn: Hvorfor har ingen brydd seg med å varsle beboere i området om det som skulle skje? Verken på kommunens nettsider, lapper i postkassa eller plakater på dører, trær etc?

En nabo som var litt kjappere enn meg fikk ringt kommunen før de tok helgefri, og påpekte at da skiltene kom opp hadde noen allerede tatt påskefri og forlatt byen. Med bilen stående parkert på sin vanligvis lovlige plass.. Men hennes bekymring ble bare møtt med det paragrafrytterske og ansvarsfraskrivende svaret at «alle plikter å se til bilen sin en gang i døgnet».

Som om det skulle være en hindring for å informere befolkningen om det som skal skje???

Bare forbud, eller også noe kompensasjon?

Ifølge Google Maps utgjør lengden på gatene som er blitt forsynt med de nevnte skiltene rundt 2,4 km. (detaljene finner du nederst i saken). Med parkering på begge sidene av gaten ville det, grovt regnet, kunne bety rundt 750 parkeringplasser.

Et naturlig oppfølgerspørsmål til Trafikketaten kan derfor være: hvilke tiltak har dere satt i verk for å kompensere de som blir rammet av det midlertidige parkeringsforbudet? Vurderte dere å tilby gratis parkering der i nabolaget hvor det i dag er parkometre? Vurderte dere en midlertidig parkeringstillatelse i nærliggende gater som til vanlig er parkering forbudt-sone på dagtid? Begge delene kunne vært naturlige i en «vi beklager ulempene»-kontekst, men så vidt jeg har kunnet registrere har verken disse tiltakene eller noen andre blitt gjort.

Flytt deg, her kommer makta

Misforstå meg rett, jeg syns det er kult at filmatiseringen av «Snømannen» blir lagt til Oslo, og jeg er positiv til å bruke byen som kulisse og arena for kulturelle begivenhter. Men jeg blir fryktelig provosert over «høye herrer», enten de er fra kommunen eller et produksjonsselskap, som bare tar seg til rette med et slags «her kommer jeg, flytt deg for faen»-mantra.

Lokalområdet rundt Uranienborg er blitt brukt til mange filminnspillinger tidligere, heriblant «Herman» og «Beatles». I begge disse tilfellene er husstandene blitt varslet på forhånd om ting som skal skje og når det skal skje. Verdt å nevne er også at fritidsklubben på Uranienborg skole én gang i året arrangerer Urra-rock. Da går de på forhånd rundt og fester lapper på alle dører hvor de forteller om dato og klokkeslett for arrangementet, samtidig som de håper på forståelse for at det kan bli noe støy akkurat i det tidsrommet.

Unødvendig, uproft og provoserende

Når ubetalte amatører klarer å nå ut med relevant informasjon, skulle man tro at kommunale etater og et internasjonalt produksjonsselskap med budsjett på flere titalls millioner også burde greie det. Men produksjonsselskapet føler seg tydeligvis «så store og important» at de ikke kan senke seg så dypt. Og kommunen er tilsynelatende i så nesegrus beundring og begeistring for at de har klart å lokke en internasjonal filmproduksjon til byen at alt de trenger å lire av seg når noen ringer og spør er en patetisk «kjenner du ikke reglene»-belæring.

En slik holdning er både unødvendig, uproff – og utrolig provoserende!

Harry Hole: You fix?

(eller kanskje denne oppgaven passer bedre for The Terminator?)

Av Leif Gjerstad

(For deg som er lokalkjent: gatene som er berørt av det midlertidige parkering forbudt-skiltet er Holtegata og Eilert Sundts gate mellom Prof. Dahls gate og Briskebyveien, Jørgen Moes gate og området rundt Briskeny brannstasjon, Uranienborgveien mellom Josefines gate og Prof. Dahls gate samt gatene oppe ved Uranienborg skole og rundt Uraniennborg kirke og Uranienborg-parken).

Legg igjen en kommentar