Songs for Andy Warhol

Andy Warhol var et popkulturelt ikon, og inspirerte mange til å bruke ham i låttitler. (Foto: Wikimedia Commons)

Det er ikke bare skrevet uendelig mye om Andy Warhol, men han har også gitt inspirasjon til mange låter. Onsdag 22. februar er det 30 år siden han døde, og vi benytter anledningen med å lage en spilleliste med Andy Warhol-låter.

Som alltid har vi gjort noen avgrensninger, og den aller viktigste er at vi kun har tatt med låter som bruker Warhols navn i tittelen. Det får det litt grelle utslaget at eksempelvis John Cale og Lou Reeds hyllest til Warhol på «Songs For Drella»-albumet er ekskludert fra vår Warhol-liste, på den annen side slipper vi alle diskusjoner om hvorvidt den og den låten virkelig handlet om Warhol eller ei.

Ingen regler uten unntak, og vi har innvilget Dandy Warhols plass på lista av den enkle grunn at med et slikt kreativt glitrende navn er det ingen vei utenom.

Ok, her er noen Andy Warhol-låter – og vi kan like godt starte med den best kjente av dem alle, David Bowies «Andy Warhol». Den dukker for øvrig opp også ytterligere et par ganger på denne lista, i litt andre versjoner.

Av Leif Gjerstad

PS! Noen åpenbare jeg har oversett? Gi i tilfelle beskjed og jeg skal føye til!

Les også: Han fikk mer enn 15 minutter i rampelyset

Les også: Lou Reed og de som vandret på the wild side

Les også: Lou Reed i krevende form (arkivintervju fra 1992, med avsnitt om Warhol og «Songs For Drella»)

Spilleliste, Andy Warhol-låter

 

Legg igjen en kommentar