Spellemenn på teatret

Stein Torleif Bjella (t.v) har skapt karakterene som Lasse Kolsrud har skapt teater av. Premiere lørdag. (Foto: Siren Høyland/Det Norske Teatret)

(Artikkelen ble publisert første gang i januar 2017, i anledning premieren på Det Norsk Teatret).

Oslo: Stein Torleif Bjella har gitt liv til mange fargerike karakterer på sine fire soloplater. Lørdag trår de ut av hans verden og inn på Det Norske Teatrets hovedscene.

– Det føles litt uvirkelig å se hvordan mine figurer har fått et nytt liv. Jeg kjenner meg igjen i følelsene stykket formidler, og kan se hvordan Lasse Kolsrud har tatt dem videre. Samtidig er jeg både fascinert av og overrasket over hvordan han har klart å gjøre mine litt vage figurer så tydelige. Det har vært veldig moro å oppleve, smiler Stein Torleif Bjella.

– Han har et tekstunivers befolket med mange jeg-fortellinger som er dypt menneskelige. I hans musikk treffer du folk som så gjerne vil noe, men som ikke alltid lykkes. Gjennom de små ting setter han ord på store følelser, forklarer Lasse Kolsrud om hvorfor han har gjort teater av Stein Torleif Bjellas musikk.

Premiere lørdag

Lørdag er det premiere på «Kan nokon gripe inn» på Det Norske Teatret, der vi treffer Optimisten og flere andre av Bjellas litt skakke skikkelser som vi er blitt kjent med gjennom hans plater. Tolket og formidlet av blant andre Hildegun Riise, Hans Rønningen, Pål Christian Eggen og Kjersti Dalseide. Sistnevnte til og med fra Bjellas hjembygd Ål, hvor også handlingen i stykket utspiller seg. Nærmere bestemt på togstasjonen.

– Jeg fant det rette stedet etter at jeg nesten hadde gitt opp. Jeg hadde besøkt Stein Torleif i Ål, og sammen hadde vi vært på café, kjøpesenter og alle tenkelige steder for å finne et sted jeg kunne plassere hans skikkelser. Men da returen hjem til Oslo nærmet seg hadde vi fortsatt ikke funnet noe som passet, før jeg kom på togstasjonen. Da følte jeg straks at «dette er stedet!», her kunne jeg la Bjellas skikkelser treffe hverandre mens de ventet på å dra eller på noen som kom. Eller kanskje bare på at tida skulle gå, sier Lasse Kolsrud.

Som også har gitt seg selv en rolle i stykket, slik han også har gjort Stein Torleif Bjella til stasjonsmester.

– Jeg har fått jobben å lese opp meldinger om forsinkelser og liknende over høytaleranlegget, men heldigvis trenger jeg ikke sitte bak kulissene hver kveld. Mitt innslag ligger på tape, smiler Bjella.

Måtte velge vekk

Handlingen i «Kan nokon gripe inn» er lagt til den lille bygdas togstasjon. (Foto: Erik Berg/Det Norske Teatret)

Det er selvsagt ikke bare Bjellas stemme du hører på teatret. Hans musikk er også representert i rikelig monn. Rundt 25 av hans låter framføres helt eller delvis av teaterensemblet, og selv om brorparten er fra Bjellas tre første album, er også høstens «Gode Liv» kommet med med tre låter.

– Da jeg tok kontakt med Stein Torleif om stykket, var han fortsatt ikke ferdig med «Gode Liv». Men jeg fikk noen demoer av noen av låtene, slik at jeg fikk bli kjent med dem og se om det var noe også derfra som kunne passe, forteller Kolsrud og forklarer at da han gikk løs på ideen var de tre hovedspørsmålene hva han kunne lage, hvilke karakterer han kunne bruke og hvilke fortellinger har de å formidle.

– Men jeg erfarte straks at Bjellas univers var så rikt at problemet ikke lå i å finne karakterer med fortellinger. Problemet var heller at det var så mange karakterer som fristet at det ble en tøff jobb å velge vekk noen. Siden dette ikke er en revy, men teaterforestilling har det vært veldig viktig å sy alt sammen til en helhet.

Holdt seg unna

Både musikeren og regissøren bekrefter at Bjella har holdt seg langt unna under arbeidet med «Kan nokon gripe inn». Det har hele tida vært en premiss for prosjektet, selv om Bjella innrømmer at det i startfasen ikke bare var lett å overlate sine figurer til en annen manns visjoner.

– På de to første prøvene klødde det litt i fingra, da hadde jeg litt lyst til å gripe inn. Men jeg klarte å la være og har siden holdt meg vekk. Dessuten er jeg jo litt til stede likevel, i og med at det er novellefortellingene i sangene som stykket tar utgangspunkt i, sier Bjella og  bedyrer at han i dag utelukkende er veldig glad for å ha fått se hvordan hans karakterer er blitt utviklet under Kolsruds regi.

– Men nå, like før premieren, er jeg spent. Jeg trodde jeg skulle klare å være litt mer avslappet, men det viser seg at det ikke er så lett for meg å slippe mine figurerer helt likevel. Sånn sett er det jo en skikkelig fallhøyde, men jeg stoler jo på Kolsrud, så det går nok bra, smiler Bjella.

Kjente ikke hverandre

Bjellas karakterer har fått nytt liv i «Kan nokon gripe inn» (Foto: Erik Berg/Det Norske Teatret)

Før de begynte på stykket kjente Kolsrud og Bjella ikke hverandre. De hadde bare truffet hverandre flyktig en gang på et nachspiel i Bergen, der Kolsrud hadde satt opp Frode Gryttens stykke «Sånne som oss», basert på sangene til John Olav Nilsen.

Samarbeidet mellom Grytten og Kolsrud fant for øvrig sted drøye ti år etter at sistnevnte satte opp Gryttens «Bikubesong» på Det Norske Teatret, fullt med The Smiths-sanger.

– Jeg elsket boka, men kjente faktisk ikke The Smiths før «Bikubesong», røper Kolsrud som foruten Bjella, Nilsen og Smiths også har omsatt Tom Waits til teater, seinest i «Woyzeck» i 2014.

– Det er noe med energien i musikk. Det trigger meg til å utforske mulighetene til å videreføre musikken på andre måter, forklarer Kolsrud om hva som trekker ham til musikken. Mens Bjella røper at han en gang i tida var så tiltrukket teateret at han søkte opptak på Teaterskolen.

– Som ung var jeg nysgjerrig på mange ting, også teater. Men egentlig handlet det kanskje mest om at jeg så gjerne ville stå på en scene. Og det får jeg jo mulighet til som musiker, sier Stein Torleif Bjella fornøyd. Han kan også glede seg over at hans siste plate «Det gode liv» er nominert til hele fire Spellemannpriser, tre til Bjella selv og én til hans produsent Bård Ingebrigtsen.

Av Leif Gjerstad

Les også: Bjella på teater

Les også: Blå sanger om gode liv (intervju med Stein Torleif Bjella)

Hør også: Spilleliste, med Bjellas låter som inngår i teaterstykket

PS! «Kan nokon gripe inn» får premiere på Det Norske Teatret lørdag 14. januar, og til høsten skal det ut på turné med Riksteatret, med premiere i Ål Kulturhus 11. oktober.

 

Legg igjen en kommentar