Spirit – Bandet Led Zeppelin ikke husker

Har Jimmy Page rappet introet til «Stairway to Heaven» fra Spirit-låten «Taurus»?. Led Zeppelin-gitaristen er i hvert fall beskyldt for det, og i disse dager går plagiatsaken for retten i California. Led Zeppelin-kollega John Paul Jones reaksjon skal være «Spirit hvem?». Her har du svaret, Jones!

Jeg skal ikke ta stilling til plagiatbeskyldningene, men det er spesielt to ting jeg stusser over i denne saken. Det ene er at det er blitt en sak for retten 44 år etter at låten kom ut. Det andre er Zeppelin-bassist John Paul Jones påstand i retten om at han ikke kunne huske den amerikanske gruppa Spirit, før plagiatbeskyldningene kom og rettsaken varslet for et par år siden.

Jeg lar det første stå ukommentert i denne omgang, men det siste? At en så oppegående og nysgjerrig musiker som John Paul Jones ikke skal ha kjent til Spirits musikk? Det høres så merkelig ut at jeg tenkte jeg kan hjelpe Jones med å gjenoppfriske husken her.

Spirit på Club7

iMen jeg tror jeg starter med min egen historie med Spirit. Om den gangen de spilte på Club7, mens klubben fortsatt holdt til på Kongen restaurant i Frognerkilen. Tror det må ha vært vinteren 1970, siden jeg brukte to av mine tre leg den kvelden. Det ekte, som bekreftet at jeg var 18, lot jeg ligge i lommeboka. Det andre, som viste at jeg var under 16 brukte jeg på trikken for å få barnebillett. Og det tredje, som viste at jeg var over20, brukte jeg på Club7 for å komme inn. En genistrek, siden Spirit-konserten ble knallbra og en av mine aller første virkelige store konsertopplevelser.

Kanskje ikke helt tilfeldig, for bandet var et av de kuleste og mest spennende USA på den tida kunne by på. Med base i Los Angeles ble det dannet i 1967, med gitarist Randy California og vokalist Jay Ferguson som de to forgrunnsfigurene, og med Californias skallete stefar Ed Cassidy på trommer som det litt alderseksotiske innslaget. Da Spirit herjet som verst var jo Cassidy i midten av 40-årene, og kan så gamle folk virkelig spille rock???

Kult band med gjennombrudd

Redningen for Cassidy var muligens at Spirit ikke spilte helt streit rock. De blandet sin lekne psykedelia med jazz og strykere, en miks som ble så vellykket at debutalbumet «Spirit» (1968) faktisk klatret så høyt som til 31-plass på Billboard-lista.

Det var også på denne LPen man finner «I Got a Line on You», singelkuttet som gjorde meg oppmerksom på Spirit. Og det er nå det begynner å bli litt Zeppelin-interessant. For da det glimrende oppfølgeralbumet «The Family That Plays Together» kom ut helt på tampen av 1968, delte Led Zeppelin og Spirit faktisk scene. Noe som gjentok seg på et par festivaler sommeren 1969, der Zeppelin til og med trakk inn elementer fra Spirit-låten «Fresh Garbage» i en medley de spilte. Men alt dette hevder nå John Paul Jones at han ikke kan huske.

Det er også på «The Family That Plays Together» at vi finner «Taurus», låten som Randy Californias etterkommere (han selv døde i 1997, 45 år gammel) mener Page har plagiert i «Stairway to Heaven». .

Stjerner i maktkamp

Spirits andrealbum var en plate jeg virkelig likte, men mine personlige favoritter ble likevel de etterfølgende «Clear» (1969) og «Twelve Dreams of Dr. Sardonicus» (1970). Sistnevnte for øvrig produsert av David Briggs, på anbefaling av Neil Young.

Mye tydet den gangen på at Spirit kunne bli et virkelig kraftsenter i rocken, men personlige gnisninger og intern maktkamp ødela for det. Ifølge Randy California prøvde Ferguson og bassist Mark Andes å kuppe hele bandet, og da det ikke lyktes forlot de kort tid etter Sardonicus Spirit for å starte et eget band, Jo Jo Gunne.

Og der slutter på mange måter historien om Spirit. Riktignok ble Andes og Ferguson erstattet av andre musikere og Spirit ga ut flere album utover 1970-tallet, men uten å komme i nærheten av sin tidligere storhet. Og Jo Jo Gunne? Ga ut sitt første album i 1972 og fulgte opp med flere plater etter det, men ble strengt tatt aldri mer enn en parentes i rockhistorien.

Av Leif Gjerstad

Hør også: Spilleisten Spirit og Led Zeppelin (med både «Taurus» og «Stairway to Heaven» samt et knippe andre Spirit-låter).

 

 

Legg igjen en kommentar