Står Kongen for fall?

Onsdag 16. august er det 40 år siden Elvis Presley døde. (Foto: Wikimedia)

På onsdag er det 40 år siden Elvis Presley døde, og oppimot 50.000 mennesker forventes å komme til Graceland for å minnes Kongen. Likevel meldes det om lavere interesse for Presley og at hans tid på tronen snart er over.

 

Ifølge Elvis Presley Estate (EPE) besøker over en halv million mennesker Graceland årlig, og så seint som i vinter ble det åpnet en stor Elvis-fornøyelsespark på andre siden gaten for Graceland. Den kostet mer enn 350 millioner kroner å ferdigstille, men så lenge bruttoinntektene i Elvis-universet årlig ligger på nærmere 450 millioner kroner, er investeringene i fornøyelsesparken sikkert å leve med. Spesielt som det ventes 30.000 til våken ved hans grav onsdag, og EPE for første gang krever penger (28,75 USD) av de som vil være tilstede.

Få unge liker Elvis

Med slike tall å vise til, kan det virke nokså absurd å snakke om at Kongen står for fall, fordi interessen for ham skal være merkbart mindre. Men midt oppi ukas store 40-årsmarkering i Memphis, kommer det likevel signaler som tyder på at noe er i ferd med å skje.

I England viser eksempelvis en fersk meningsmåling fra YouGov (referert i The Guardian) blant unge mennesker mellom 18-24 år at interessen for Elvis Presley er heller laber. Nesten en tredel av de spurte (29 prosent) hevder at de aldri har hørt en Elvis-sang og andelen som sier at de «liker ham godt» (12 prosent) er vesentlig lavere enn tilsvarende tall for andre veteraner som Beatles (23 prosent) og David Bowie (25 prosent).

Les også: Hotellet med det knuste hjertet 60 år

Lavere priser på plater

Det andre negative signalet det pekes på er at prisen på samleobjekter med Elvis har gått kraftig ned de siste årene. Spesielt gjelder dette gamle Elvis-plater som i løpet av få år har fått halvert sin markedsverdi.

Her kan en forklaring være at mange av Elvis-fansen nå er oppi 70-årene eller enda eldre, og at det av naturlige grunner er et stort frafall i denne aldersgruppen. Dermed øker også antall Elvis-plater som ryddes ut fra loft og havner i brukthandler.

Tilbudsveksten alene kan likevel ikke forklare den kraftige prisnedgangen, men må heller tilskrives det faktum at Elvis Presleys betydning for yngre generasjoner blir stadig mindre. At antallet unge Elvis-fans synker i absolutte tall for hvert tiår som går er selvsagt ikke særlig overraskende, men at Presley i disse aldersgruppene i dag skårer så mye dårligere enn andre ikoner som Beatles, Michael Jackson og David Bowie styrker argumentet om at Kongens dager snart er talte.

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar