Steve Wynn spiller baseball på Crossroad fredag

Steve Wynn elsker musikk og baseball. Og viser dette på konserter i Vadsø og Oslo denne uka. (Foto: Baseball Project Facebookside)

Steve Wynn elsker musikk og baseball. Og viser dette på konserter i Vadsø og Oslo denne uka. (Foto: Baseball Project Facebookside)

Oslo: Etter noen dager i Vadsø sammen med venner fra Led Zeppelin og R.E.M., kommer Steve Wynn fredag til Oslo. Det betyr to konserter på Crossroad Club samme kveld.

– På veien fra Vadsø overnatter de fleste på flyhotellet på Gardermoen fredag. Slike hotell er sjelden spennende, så jeg foreslo at vi kunne ha det litt gøy og legge inn en Oslo-konsert samme kveld. Det sa de andre ja til, og siden den første Crossroad-konserten straks ble utsolgt er det nå satt opp en ekstrakonsert seinere på kvelden, samme sted, forklarer Steve Wynn om konserten som er markedsført som Steve Wynn Band + The Minus 5 + The Baseball Project.

– Det er jo de samme musikerne, så egentlig forteller det bare at vi spiller materiale fra alle de tre prosjektene. Og det blir ingen pause, bare et langt sett!

Sanger om baseball

«De samme musikerne» betyr i denne sammenheng kona Linda Pitmon, R.E.M.-kompis Mike Mills samt Scott McCaughey og Kurt Bloch. Alle var med på Ice Station Vadsø-festivalen, hvor også Peter Buck (R.E.M.) deltok. Men det meste tyder dessverre på at de på konsertene i Oslo fredag må klare seg uten Buck, selv om han til daglig er med i The Baseball Project.

Bandet har så langt gitt ut tre album. Det første («Frozen Ropes And Dying Q») i 2008, det siste («3rd») i 2014. Og alle med sanger som på en eller annen måte kretser om baseball.

– Det er en gammel sport med så mange fantastiske historier at vi ikke frykter å gå tomme, forsikrer Wynn som også bedyrer at kunnskapen til baseball betyr minimalt for lytterens utbytte av låtene de lager.

– Det kan selvsagt være et ekstra pluss å kjenne referansene og historiene, men ikke i den grad at de uvitende trenger å bekymre seg.

Flere favoritter

Er baseballspilleren fan av Baseball Project? Eller er det Peter Buck, Linda Pitmon, Steve Wynn og Mike Mills som er fan av NY Mets-spilleren? (Foto: Baseball Project Facebookside)

Er baseballspilleren fan av Baseball Project? Eller er det Peter Buck, Linda Pitmon, Steve Wynn og Mike Mills som er fan av NY Mets-spilleren? (Foto: Baseball Project Facebookside)

Steve Wynn trekker fram New York Mets, New York Yankees og Los Angeles Dodgers som sine tre favorittlag.

– Los Angeles er byen jeg vokste opp i, New York byen jeg har bodd i de siste 20 årene, forklarer Wynn. Men tre ulike favorittlag?

– Jeg vet! Jeg kjenner den europeiske greia om at du kan bytte kone, men aldri favorittlag. Men i USA er det faktisk både vanlig og akseptert med flere favorittlag. Så det eneste problemet jeg har med mine tre er når de to New York-lagene spiller mot hverandre, ler Wynn og forteller at et fjerde Baseball Project-album trolig kommer sensommeren 2016.

– Vi går i studio i februar, og vi har allerede masse nye låter å velge blant, forteller Wynn.

Ny Dream Syndicate-plate?

Før Baseball Project skal Wynn også i studio med gamlebandet Dream Syndicate, som sammen med R.E.M. sto i spissen for den vitale Paisley Underground-scenen i USA på midten av 1980-tallet. Men uten den samme kommersielle suksessen som R.E.M.?

– Nei, men jeg er helt uenig med dem som mente vi mislyktes kommersielt. Da vi startet var det med et ønske om å være så kompromissløse at vi regnet med å skremme vekk de aller fleste. Men bandet solgte faktisk langt mer enn vi på forhånd kunne forestilt oss, hevder Wynn.

I 2012 ble Dream Syndicate dessuten gjenforent for turné, og det ga så pass mersmak at de nå tester studio igjen.

– Vi vil ta den enda lengre ut enn for 30 år siden, med psykedelisk-eksperimentell rock, advarer Wynn. Men om vi får høre resultatet tør han ikke love.

– Vi skal i studio og vi skal spille inn. Blir det virkelig bra blir det både Dream Syndicate-plate og turné, men er vi usikre på resultatet så dropper vi hele greia og går videre til annet.

Neppe mer «Dag»

Det «annet» blir neppe mer «Dag», den norske tv-serien som Wynn er så stor fan av at han har lagd musikken til Sesong 4. Også utgitt som «Benedict’s Blues».

– Såvidt jeg vet er vel dette siste sesong av «Dag»? Men Øystein Karlsen (manusforfatter og regissør, journ.anm.) og jeg er blitt så gode venner og jeg har så sansen for det han gjør, at jeg håper vårt samarbeid kan fortsette også etter denne tv-serien, avslutter Wynn som også har lagt inn en konsert i Egersund, sammen med Frode Strømstad (I Was a King) før turen går tilbake til New York.

PS! Vadsø

Oslo-konsertene fredag er et biprodukt av at den gamle Dream Syndicate-sjefen sammen med blant andre John Paul Jones (Led Zeppelin) og R.E.M.-kompisene sto på programmet til «Ice Station Vadsø»-festivalen tirsdag og onsdag denne uka. En festival som kom i stand som en «takk for at jeg fikk komme»-hilsen til Vadsø fra den engelske kunstneren Michele Noach.

Hun søkte og fikk et månedslangt arbeidsstipend som gjestekunstner i Vadsø, og spurte om hun som takk kunne få ta med noen venner og arrangere en liten konsert? Det fikk hun, og vennene viste seg altså å være de nevnte stjernemusikerne (og noen til).

Av Leif Gjerstad

 

Les også: De nye amerikanerne (artikkel om R.E.M., Dream Syndicate og andre fra 1985)

Les også: Reddet av hobbyprosjekt (arkivintervju fra 1986, Dream Syndicate)

Les også: Fire gutter uten image (arkivintervju fra 1984, R.E.M.)

Les også: Steve Wynn vinner igjen (arkivintervju fra 1992)

Les også: Peter Buck – Ny turné og plate (arkivintervju fra 1997)

Les også: R.E.M. – Utvidet turné gir opptur?  (arkivintervju fra 1999)

 

Legg igjen en kommentar