Stjerneprodusent Bob Johnston er død

Produsent Bob Johnston (til høyre) døde fredag. Her er han i studio med Bob Dylan og Johnny Cash. (Foto: Country Hall of Fame/Wikimedia Commons)

Produsent Bob Johnston (til høyre) døde fredag. Her er han i studio med Bob Dylan og Johnny Cash. (Foto: Country Hall of Fame/Wikimedia Commons)

Veteranprodusent Bob Johnston døde fredag i Nashville. Hans navn vil være uløselig knyttet til 60-årene og produksjoner med Bob Dylan, Johnny Cash, Leonard Cohen og Simon & Garfunkel. Johnston ble 83 år.

Mandag kom nyheten om at Johnston før helgen gikk ut av tiden, etter en stunds sykeleie. Dermed har en av rockens viktigste produsenter fra 1960- og 1970-tallet forlatt oss, men det han etterlater vil leve videre lenge.

Som husprodusent i Columbia Records ble han både Bob Dylans, Simon & Garfunkels og Leonard Cohens faste produsent på klassikerne de skapte på 1960-tallet. Han jobbet også tett med Johnny Cash, og myten forteller at det er Johnston som skal ha mye av æren for de to Cash-klassikerne fra fengslene Folsom og San Quentin.

Hør også: Bob Johnston x 20

Trosset sjefene

Plateselskapet skal ha møtt Cash med en veldig kald skulder da han foreslo å spille inn en plate i et fengsel. Avvisningen var så total at Cash skal ha vært i ferd med å gi opp hele prosjektet, da han luftet sine frustrasjoner for Johnston.

Til alt hell tente Johnston på idéen, og kontaktet helt på eget initiativ Folsom Prison for å få en avtale. Da sjefene i Columbia Records fikk vite dette ble de så rasende at de truet å avskjedige Johnson og løse Cash fra kontrakten. Mens Cash nølte, ignorerte Johnston trusselen fra direktørrommet. Han gikk videre med prosjektet og sørget for at konserten og plateopptaket i Folsom Prison fant sted. Suksessen sikret oppfølgeren i San Quintin Prison og resten er historie.

Ble uavhengig

Johnston fikk selvsagt beholde jobben sin likevel, men sa selv opp litt seinere grunnet økonomisk misnøye. Han fikk fast lønn, og gikk dermed glipp av potensielle royaltyinntekter av sine storselgere.

Han begynte derfor som uavhengig produsent, men det skjedde på et tidspunkt hvor den virkelige storhetstiden med de virkelige storselgerne allerede lå bak ham. Likevel produserte han også på 1970-tallet nok hotte navn og etablerte størrelser, slik som Pete Seeger, Marty Robbins, Jimmy Cliff, Byrds, Lindisfarne, Don Hicks, New Riders of the Purple Sage og Joe Ely.

Samt på 1980-tallet også en av mine personlige favoritter fra den tiden, australske Triffids album “Calenture”.

Felles skjebne med Willie

En av de siste store platene han produserte var for øvrig Willie Nelsons oppgjør med den amerikanske skattefuten, “The I.R.S. Tapes” i 1992. Og kanskje passet det Johnston ekstra godt, siden han selv på det tidspunktet hadde økonomiske problemer og sak gående mot det amerikanske skattevesenet.

Jeg har her satt sammen en spilleliste på Spotify med 20 av Johnstons mer sentrale produksjoner, i tilnærmet kronologisk rekkefølge.

Hør: Bob Johnston x 20 

 

Legg igjen en kommentar