Suede med tanker om natta

Suede (med Brett Anderson i midten) slipper nytt album denne uka og spiller i Oslo om snaue to uker. (Foto: Warner Music)

Suede (med Brett Anderson i midten) slipper nytt album denne uka og spiller i Oslo om snaue to uker. (Foto: Warner Music)

(Oslo): Etter elleve års pause gjorde Suede comeback i 2013. Nå er de klare for en ny runde i manesjen, med albumet «Night Thoughts» og Oslo-konsert i februar.

– Det føles vidunderlig å være tilbake, og innse at noen faktisk fortsatt vil høre oss, kommenterer bassist Mat Osman med et smil.

Sammen med vokalist og Suede-sjef Brett Anderson var han nylig en snartur innom Oslo for å presentere det nye albumet og ikke minst vise filmen de har fått lagd til albumet. Den filmen skal også publikum få se når Suede inntar Sentrum Scene tirsdag 2. februar og spiller seg gjennom hele «Night Thoughts», som slippes denne uka.

Derimot kan det bli vanskeligere å se bandet, advarer Anderson.

– Vi starter konsertene med det nye albumet, og når vi gjør det vil vi stå bak et lerret, godt gjemt for publikum. Mulig at vi i noen få sekvenser, når det er rolige landskapsbilder og liknende, vil bli synlige. Men for det meste vil vi holde oss skjult, slik at folk kan se filmen og høre musikken uten å ha oss som forstyrrende elementer.

Les også: Suede gjemmer seg bak film

Tror på gode tider

For de som har lyst å faktisk se Suede også, blir det likevel full anledning til det i andre halvdel av konserten. Da lover Osman og Anderson å være godt synlige mens de pløyer seg gjennom en rekke gamle hits.

Og hits hadde de mange av på 1990-tallet, den gangen Suede var virkelig store. Men etter «A New Morning» i 2002 tok Suede kvelden. I hvert fall i elleve år, før de i 2013 gjorde comeback med «Bloodsports». Som de nå altså følger opp med «Night Thoughts».

Comebacket forklarer Brett Anderson med at bandet nekter å akseptere at det beste ligger bak dem, samtidig som han retorisk spør «og hva ellers skulle jeg gjøre?».

– Jeg er alltid på leting etter gode sanger, og jeg er aldri så lykkelig som når jeg klarer å finne noen, hevder Anderson som under den lange pausen til Suede passet på å gi ut fire album på egen hånd. Uten den helt store suksessen han var vant med fra Suede.

Ifølge Osman og Anderson er «nye» Suede på mange måter likt det gamle. Men likevel litt annerledes.

– Jeg er 48 år, og et helt annet sted i livet enn da vi slo igjennom for mer enn 22 år siden. Du lærer og erfarer ting underveis, og selv om du synger om de samme temaene, gjør du det fra et nytt perspektiv. Det preger både tekst og musikk, sier Anderson og forsikrer samtidig at han har det «helt fint som middelaldrende».

Mørke tanker

Til tross for dette, forklarer Osman og Anderson utgangspunktet for «Night Thoughts» med de øyeblikkene vi helst vill slippe.

– De hvor du ligger forsvarsløs i senga og føler at verden krymper og livet raser sammen. Når du overveldes av paranoia, bekymrer deg for forholdet til din partner eller føler angst for at noe skal skje med barna dine. Uansett hvor bra vi måtte ha det, har de aller fleste av oss innimellom slike tanker og opplevelser, sier Osman.

Verken han eller Anderson vil ta konseptordet i sin munn, selv om de gjerne vil at den cinematiske musikken på «Night Thoughts» skal oppleves som en helhet.

– Det er ikke nødvendig å se filmen for å få fullt utbytte av musikken, men vi ser både filmen og musikken som et slags forsvar for det gamle albumet. Statistisk sett stemmer det sikkert at albumet er for nedadgående og at mange unge heller shopper låter enn hører på hele album. Men selv om de store tallene kanskje forteller det, er vi likevel overbevist om at det fortsatt er mange som faktisk vil gå inn i den verdenen et helt album kan gi dem. Denne plata er for dem, konkluderer Anderson bestemt.

Bowie, den største

En måned etter at vi traff Anderson og Osman kom den triste beskjeden om David Bowies død. Siden Suede-estistikken så åpenbart er inspirert av David Bowie prøvde vi å kontakte bandet for kommentar. Via plateselskapet fikk vi dette tilbake fra Brett Anderson:

« Jeg hadde den store gleden å treffe David mange ganger og han var alltid like sjarmerende og vennlig. Å si at han var en stor artist er et simpelt understatement; hans sanger møblerte mitt og så mange andre menneskers liv samtidig som de var med på å skrive selve boka om popmusikk. Vi er alle så mye fattigere uten ham.»   

Brett Anderson

Av Leif Gjerstad

Les også: Blackstar lyser sterkt (platenanmeldelse)

Les også: Blaserte stjerneskudd (arkivintervju fra 1993)

Les også: Suede sikter mot hodet (arkivintervju fra 1999)

 

Legg igjen en kommentar