Ted Gärdestad: Svensktopp med sommerpop 20 år etter sin død

Ted Gärdestad topper svenske lister 20 år etter sin død. (Foto: Universal Music)

Sommeren 1997 tok Ted Gärdestad sitt eget liv. Denne sommeren topper han Svensktoppen med en nyarrangert versjon av sin gamle klassiker «Sol, vind och vatten». Og snart kommer livet hans på kino.

Ted Gärdestad var bare 41 år, da han tok livet sitt 22. juni 1997. En begivenhet som kanskje ikke skapte så store overskrifter i Norge, men som rystet det svenska folkhemmet. For der hadde han hatt en unik posisjon helt siden han albumdebuterte med «Undringar» som blott 16-åring, med Abba-Benny og Björn som produsenter og Agnetha og Anni-Frid på kor.

Plata inneholdt også hans første store hit «Jag vill ha en egen måne», og allerede året etter fulgte han opp med tidligere nevnte «Sol, vind och vatten», fra andrealbumet «Ted». Begge med tekster av storebror Kenneth, begge utsøkte eksempler på melodiøs og vakker pop, med et visst lyrisk vemod, men begge forklarer også hvorfor ikke alle elsket ham like høyt. De representerte i litt for stor grad en lettbeint, naiv romantisk pop, som sto i skarp kontrast til den svenske proggen og musikrørelsen. I dag kan det kanskje virke litt rart, men den gangen var det omtrent umulig å like Hoola Bandola Band og Ted Gärdestad samtidig.

Tatt inn i varmen igjen

Det er det heldigvis i dag. For etter hvert som årene har gått, har Ted Gärdestads kommersielle 1970-tallspop fått en viss oppreisning, og artister som Magnus Carlson (Weeping Willows), Laleh, Håkan Hellström, Freddie Wadling, Lisa Ekdahl og vår egen Ane Brun har i løpet av de siste årene alle gjort sine tolkninger av brødrene Gärdestads musikk.

Den vedvarende interessen for Ted Gärdestad har selvsagt også en del å gjøre med at hans liv, med depresjoner, psykiske problemer og religiøse grublerier som førte til selvmordet sommeren 1997, rommer så mye mer mørke enn det han projiserte i sin musikk. Samtidig som han ikke var mer enn 25 år da han etter sitt sjette album «Stormvarning» i 1981 nærmest pensjonerte seg som artist.

Religiøse grublerier, psykiske problemer

Han følte livet som popartist sto i konflikt med hans religiøse søken, og omverdenen måtte derfor vente 13 år på hans neste – og siste – album «Äntligen på väg». Men da var han så syk at broder Kenneth, Janne Schaffer og andre involverte har omtalt innspillingen som like vanskelig som trist.

Ted Gärdestad endte sitt liv ved å hoppe ned foran et tog, ikke langt unna hjemmet sitt i Sollentuna, nord for Stockholm. Filmen «Ted – för kärlekens skull» (regi: Hannes Holm) får svensk premiere til jul.

Av Leif Gjerstad

Ps! Ted Gärdestad var født 1956, et i svensk forstand nærmest magisk år med hensyn til kjente idrettspersoner. Blant de som er født det året er blant andre Björn Borg, Ingmar Stenmark og Thomas Wassberg.

Les også: Da Leffe var tennisstjernen Borg

Se videoer:

 

Legg igjen en kommentar